Dieta kopenhaska – czy to zdrowy sposób na odchudzanie?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.05.2021

2 minuty czytania

Lektura zajmie 2 minuty.
2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (No Ratings Yet)
Loading...

Dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska to model żywienia, którego celem jest redukcja masy ciała. Kuracja trwa 13 dni i wymaga silnej woli, a także ścisłego przestrzegania zasad. Jak twierdzą autorzy diety, dokładne zastosowanie się do zaproponowanego jadłospisu pozwala na spadek masy ciała na poziomie od 4 do 8 kilogramów w ciągu trwania terapii, a efekty są widoczne już pierwszego dnia terapii! Jednakże jakie konsekwencje towarzyszą tak dużemu spadkowi masy ciała w tak krótkim czasie? Czy uzyskany spadek masy ciała jesteśmy w stanie utrzymać?

Dlaczego przechodzimy na dietę?

Należy pamiętać, że otyłość to choroba, a nie defekt estetyczny. Osoby z otyłością mają od 50% do 100% większe ryzyko przedwczesnej śmierci, aniżeli osoby z prawidłową masą ciała. Występowanie nadmiernej masy ciała jest związane z częstszym występowaniem chorób takich jak:

  • choroby sercowo – naczyniowe;
  • cukrzyca typu II;
  • nowotwory;
  • choroba zwyrodnieniowa stawów;
  • kamica pęcherzyka żółciowego;
  • choroby psychiczne;
  • zespół obturacyjnego bezdechu sennego;
  • zaburzenia układu rozrodczego;
  • zaburzenia hormonalne;
  • przewlekła choroba nerek.

Jak dowodzą statystyki Światowej Organizacji Zdrowia, z nadwagą i otyłością boryka coraz więcej osób. Obecnie nadmierna masa ciała, otyłość lub nadwaga, towarzyszy 1,9 bilionowi dorosłych osób na świecie. Okazuje się, że częstość występowania otyłości uległa potrojeniu od 1975 roku. Jak podkreślają eksperci, zarówno otyłości, jak i nadwadze możemy zapobiec.

Do działań, które są pomocne w leczeniu i zapobieganiu otyłości, wymieniamy:

  • spożywanie zdrowych, prawidłowo zbilansowanych posiłków w ciągu dnia;
  • urozmaicanie swojej diety zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowaną w Instytucie Żywności i Żywienia;
  • wykonywanie regularnej aktywności fizycznej, która powinna sprawiać przyjemność.

Czytaj także: Wskaźnik BMI – szybkie sposób na kontrolę wagi

Na czym polega dieta kopenhaska?

Wielu z nas spotka się z sytuacją, gdzie zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta, ale zwierająca odpowiedni deficyt kaloryczny, nie jest skuteczna. Czasami też na efekty musimy czekać zbyt długo. Sięgamy wtedy po rozwiązania ekstremalne – posty, głodówki lub diety eliminacyjne. Jednym z wybieranych rozwiązań jest także dieta kopenhaska.

Zgodnie z zasadami tej diety, można spożywać tylko 3 posiłki dziennie (śniadanie, lunch, kolację), które powinny zostać zjedzone najlepiej do 18.00. Ważne jest także, aby nie przekroczyć dopuszczonej liczby kalorii, czyli 800 kcal na dzień. Osobom przebywającym na diecie zaleca się wypijanie 2 litrów wody dziennie, a w godzinach porannych także kawy (z kostką cukru), która ma pobudzić organizm.
Wśród podstawowych składników diety wymieniane są produkty takie jak:

  • chude mięso;
  • jaja;
  • warzywa;
  • kawa lub zielona herbata.

Dieta kopenhaska - efekty, wady, zalety, jadłopis
Głównym źródłem energii w tej diecie jest białko, a silnym ograniczeniom poddawane są węglowodany i tłuszcz. Taka kompozycja diety sprawia, że nie tylko jest ona bardzo nisko kaloryczna, ale także niedoborowa, ponieważ nie dostarcza niezbędnej ilości witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Optima Cardio

Zalety diety kopenhaskiej

Niestety w piśmiennictwie naukowym brakuje wiarygodnych danych co do skuteczności działania diety, a także jej konsekwencji zdrowotnych. O jej skuteczności świadczą tylko opinie poszczególnych osób, które były na diecie kopenhaskiej, co nie może być postrzegane jako dowody wiarygodne naukowo.

Wśród korzyści omawianego modelu żywieniowego niewątpliwie należy wymienić krótki okres trwania diety i jej stosunkowo prosta kompozycja. Posiłków w jadłospisie jest niewiele i są one proste w przygotowaniu, dlatego bycie na diecie nie wymaga spędzania dużo czasu na gotowaniu. Także tak duże restrykcje kaloryczne przyczyniają się do tego, że efekt pod postacią redukcji masy ciała, jest szybko osiągalny.

Czytaj także: Produkty wspomagające odchudzanie

Wady diety kopenhaskiej

Wśród wad diety kopenhaskiej należy przede wszystkim nadmienić brak badań naukowych, które byłby w stanie miarodajnie ocenić wpływ proponowanego jadłospisu na organizm. Co więcej, omawiany model żywieniowy nie uczy przestrzegania zasad zdrowej diety ani prawidłowego komponowania posiłków. W związku z tym osoba przestrzegająca tego jadłospisu po zakończeniu diety pozostaje sama sobie. Nie wie, jak komponować swoją dietę, aby utrzymać osiągnięty spadek masy ciała, a także z uwagi na duży deficyt kaloryczny, jest narażona na efekt jojo.

Jak wskazują eksperci, spadek masy ciała w tak krótkim okresie wynika przede wszystkim z utraty wody zgromadzonej wraz z glikogenem, aniżeli tkanki tłuszczowej. Osobom będącym na diecie może towarzyszyć także poczucie osłabienia, zaparcia i rozdrażnienie.

Nie można zapomnieć także o tym, że korzystanie z tak wąskiej gamy produktów przyczynia się do powstania istotnych niedoborów witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Także tak niska podaż węglowodanów może przyczyniać się powstania ciał ketonowych i zakwaszenia organizmu.

Dlatego, zanim podejmiemy się tak restrykcyjnych wzorców żywieniowych, powinniśmy skonsultować się z lekarzem i dietetykiem, którzy jako specjaliści wskażą potencjalne problemy zdrowotne (lekarz) i złe nawyki żywieniowe (dietetyk), które przyczyniły się do nadmiernej masy ciała. Współpraca ze specjalistą pozwoli na wdrożenie terapii, która nie będzie narażać nas na negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia, wynikające z niedoborów żywieniowych czy poczucia osłabienia. Jednak pomoże osiągnąć wyznaczony cel bez efektu jojo.

Zobacz inne diety: dieta niskocholesterolowa, nisko węglanowa, po zawale, śródziemnomorska, przy nadciśnieniu tętniczym, wegetariańska, wegańska, dla serca, lekkostrawna, na wzmocnienie odporności, ketogenna.

Najpopularniejsze artykuły

Ostatnia niedziela września: Światowy Dzień Serca (infografika)

Światowy Dzień Serca, obchodzony corocznie 29 września, to ważna inicjatywa międzynarodowa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej na temat chorób serca oraz związanych z nimi zagrożeń. Jest to najważniejsze wydarzenie w dziedzinie zdrowia serca, organizowane przez World Heart Federation (Światową Federację na Rzecz Serca) we współpracy z WHO (Światową Organizacją Zdrowia) oraz innymi organizacjami działającymi na rzecz zdrowia publicznego.

Zawał serca: dlaczego jego ryzyko wzrasta zimą?

2022-03-01 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Okres jesienno-zimowy kojarzy się przede wszystkim ze zwiększonym ryzykiem przeziębienia […]

Rośliny strączkowe: naturalna broń w walce z cholesterolem

Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu – wyłączając uwarunkowania genetyczne – jest nieprawidłowy sposób odżywiania. Chodzi między innymi o nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, których optymalna ilość w diecie nie powinna przekraczać 10% energii wynikającej z zapotrzebowania.

Przeczytaj także

Czy masło jest zdrowe? Fakty i mity na temat tłuszczu mlecznego

Słyszałeś, że masło jest zdrowsze niż margaryna i to po nie powinno się sięgać w codziennej diecie? Jak jest naprawdę? Dowiedz się, czym tak naprawdę jest masło i jaki jest jego wpływ na Twoje zdrowie.

Cholesterol całkowity

Podwyższony cholesterol całkowity: co to oznacza?

Ostatni lipidogram wskazuje na podwyższony cholesterol całkowity? Jeśli tak, dowiedz się, co to dokładnie oznacza oraz co zrobić, aby zadbać o swój profil lipidowy. Niekorzystne wyniki badań krwi wcale nie muszą od razu „skazywać” na leczenie farmakologiczne. Czym jest cholesterol całkowity? Cholesterol całkowity, oznaczany w wynikach badań jako TC, to parametr wskazujący na ogólną ilość […]

Dlaczego kwasów DHA nie powinno zabraknąć w Twojej diecie?