Cholesterol nie boli – cichy wróg twojego serca

Redakcja Optymalnewybory.pl

21.09.2020

4 minuty czytania

Jeśli masz 40 lat, unikasz fast foodów, zamieniłeś samochód na rower lub jesteś szczupły, nie masz żadnych objawów i sądzisz, że podwyższony cholesterol to domena starszych i otyłych osób, ten artykuł jest właśnie dla ciebie.

Należą ci się gratulacje! Sam fakt, że tu jesteś i czytasz ten artykuł, to pierwszy krok do zdrowszej połowy twojego życia!

Dlaczego to ważne? Z dwóch powodów:

1. Lepiej zapobiegać, niż leczyć

Według badań przeprowadzonych w Polsce w 2015 roku leki obniżające ciśnienie krwi były najczęściej przepisywanymi lekami dla dorosłych (23% osób powyżej 15. roku życia). Na czele rankingu znalazły się również leki redukujące cholesterol oraz leki kardiologiczne. I choć coraz częściej monitorujemy poziom cholesterolu – jak wynika z raportu – badają się głównie osoby dojrzałe (w wieku 60+), częściej kobiety niż mężczyźni.1) Obecnie co drugi Polak ma problem z podwyższonym poziomem cholesterolu (dyslipidemią). To aż 19 milionów osób, z czego jedynie 30-40% podejmuje leczenie.2)

Masz podwyższony cholesterol? Zwróć uwagę na jego rodzaj

Warto wiedzieć, że jeśli badanie wykazało podwyższony poziom dobrego cholesterolu, nie musimy się martwić. Dyslipidemia sama w sobie nie musi być chorobą, to zaburzenie stężenia jednej z frakcji cholesterolu (zarówno tego dobrego (HDL), złego (LDL), jak i triglicerydów) lub lipoprotein w osoczu.3)

Sprawdź również: Dobry i zły cholesterol – co powinieneś wiedzieć?

Problem stanowi podwyższone stężenie tak zwanego złego cholesterolu (LDL). To nie choroba, a czynnik ryzyka, ale bardzo istotny – w parze z nadciśnieniem tętniczym może prowadzić do miażdżycy, a ta z kolei do udaru mózgu lub zawału serca.

Masz podwyższony cholesterol? Zwróć uwagę na jego rodzaj - dobry i zły cholesterol inaczej wpływają na zdrowie - sprawdź prosty sposób na obniżenie cholesterolu.

Czytaj także: Miażdżyca – objawy, przyczyny i profilaktyka

Jak zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu?

Warto pamiętać, że podwyższony cholesterol to nie choroba i można ten stan cofnąć. Nie w każdym przypadku lekarz zaleci farmakoterapię. Jeśli przyczyny podwyższonego cholesterolu nie wynikają z czynników genetycznych, przyjmowania leków czy chorób, nadwyżkę cholesterolu LDL bardzo często można zniwelować poprzez wprowadzenie zmian w diecie i połączenie ich z odpowiednią dawką ruchu co najmniej kilka razy w tygodniu.

Nie wiesz, od czego zacząć? Na początek wybierz jeden produkt, który stosujesz w codziennej diecie i spróbuj zamienić go na korzystniejszy dla zdrowia odpowiednik. Jeśli na śniadanie, przekąskę i kolację często jadasz pieczywo, najprostszym wyborem będzie zamiana smarowidła pochodzenia zwierzęcego lub zwykłej margaryny na margarynę funkcjonalną ze sterolami roślinnymi (np. Optima Cardio). Już 3 kromki pieczywa z margaryną funkcjonalną zawierającą sterole roślinne dziennie w połączeniu z aktywnością fizyczną i zmianą ogólnej diety mogą wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu nawet o 7-12,5%. Efekty mogą być widoczne już po 2-3 tygodniach. Badania kliniczne potwierdzają, że zawarte w niej sterole roślinne w połączeniu ze zdrową dietą i umiarkowaną aktywnością fizyczną aktywnie obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi.

Margaryna Optima Cardio ze sterolami roślinnymi, które obniżają zły cholesterol o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni.

Pamiętaj: im wcześniej zaczniesz monitorować u siebie poziom cholesterolu, tym lepiej.

2. Poziom cholesterolu może rosnąć po cichutku, bez żadnych objawów

… podobnie jak potencjalna konsekwencja utrzymującego się wysokiego poziomu złego cholesterolu (LDL) – miażdżyca. Bezobjawowość we wczesnym stadium wynika z tego, że w tętnicach odkładają się złogi, z nich z kolei powstają pasma tłuszczowe – objaw pierwszych zmian miażdżycowych, których możliwość wykrycia dają jedynie specjalistyczne badania.

Oczywiście istnieją czynniki ryzyka, takie jak wiek, nadwaga czy ciężkostrawna dieta, które mogą wskazywać na problem z podwyższonym cholesterolem, ale nie jest to regułą. Hipercholesterolemia, czyli znacznie podwyższony cholesterol, może dotknąć osoby w każdym wieku, niezależnie od trybu życia (np. na skutek uwarunkowań genetycznych).

Pamiętaj: w każdym przypadku to lekarz powinien zalecić, jakie kroki podjąć, by zredukować poziom cholesterolu w organizmie.

Badanie cholesterolu lipidogram - naturalny sposób na obniżenie cholesterolu? Sterole roślinne, które skutecznie obniżają cholesterol nawet o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy spożyciu dawki 1,4-2 g dziennie.

Badanie nie boli. Kontroluj poziom cholesterolu regularnie

Kiedy zrobić pierwsze badanie cholesterolu?

Każdy moment jest odpowiedni. Jeśli w twojej rodzinie nie było dotąd przypadków zdiagnozowanych problemów z układem krążenia czy cholesterolem, pierwsze badanie powinieneś przeprowadzić ok. 20. roku życia.

Na czym polega badanie lipidogramu?

Pełne badanie cholesterolu zwane lipidogramem lub profilem lipidowym odbywa się poprzez pobranie krwi. Wykonuje się je na czczo – minimum 9 do 12 godzin po posiłku.4)

Sprawdź: Jak przygotować się do badania i interpretować wynik cholesterolu lipidogram

Gdzie możesz się przebadać?

Proste testy sprawdzające poziom cholesterolu można kupić w aptece i wykonać samemu w domu, jednak profesjonalne badanie laboratoryjne w placówce medycznej jest dokładniejsze, ponieważ wskazuje na poszczególne jego frakcje (dobry i zły cholesterol) oraz określa poziom trójglicerydów we krwi.

Narodowy Fundusz Zdrowia realizuje bezpłatny program profilaktycznych badań chorób układu krążenia. By się do niego zakwalifikować, należy spełniać kilka kryteriów, m.in.: program skierowany jest do osób w wieku 35, 40, 45, 50 lub 55 lat, u których nie została wcześniej zdiagnozowana choroba układu krążenia, i które w ciągu ostatnich pięciu lat nie korzystały z podobnych świadczeń, a które obciążone są czynnikami ryzyka, takimi jak palenie papierosów, nadciśnienie tętnicze krwi, podwyższony poziom całkowitego cholesterolu we krwi, nadmierny stres czy niewystarczająca aktywność fizyczna. Aby wykonać badanie, nie jest konieczne skierowanie od lekarza.5)

Jak obniżyć podwyższony cholesterol? Sterole roślinne to skuteczny sposób na obniżenie cholesterolu nawet o 7-10% przy spożyciu 1,4-2g dziennie.

Dokładną listę aktualnych warunków i szczegółowych informacji o programie sprawdź na www NFZ w swoim regionie lub w najbliższej placówce.

Jak często powtarzać badanie cholesterolu?

Zaleca się powtarzanie takiego badania co rok.

Nie powinieneś zwlekać z badaniem, jeśli:

– masz problem z nadmiarowymi kilogramami,

– cierpisz na:

  • hipercholesterolemię,
  • bóle w klatce piersiowej,
  • chorobę wieńcową,
  • miażdżycę,
  • ostre zapalenie trzustki,
  • udar mózgu.6)

Kamila Pawłowska, dietetyk Peater

Udowodniono, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Efekt obniżenia cholesterolu o 7–10% uzyskuje się w ciągu 2–3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu ze zdrowym stylem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje gwarancji obniżenia ryzyka.

Bibliografia:

  1. GUS Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS) 2014r.
  2. VIII Kongres Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego 2018.
  3. Rekomendacje dotyczące leczenia dyslipidemii w Polsce — III Deklaracja Sopocka Interdyscyplinarne stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo- -Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
  4. Krajowe Centrum Hipercholesterolemii Rodzinnej.
  5. Narodowy Fundusz Zdrowia.
  6. Polskie Towarzystwo Dietetyki.

Najpopularniejsze artykuły

Orzechy jako doskonała przekąska – które wybrać?

Orzechy należą do jednych z najzdrowszych przekąsek. Niestety jednak, często przegrywają wyścig z niezdrowymi i tłustymi chipsami, […]

Olej ryżowy

Olej ryżowy – właściwości odżywcze, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Olej ryżowy – skarb kuchni azjatyckiej Olej ryżowy powstaje z bogatych w błonnik otrąb ryżowych. Jest jednym z najpopularniejszych olejów w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii i Indiach. Wytwarzany jest poprzez tłoczenie lub ekstrakcję pękniętych łusek ryżowych. Zwykle poddawany zostaje procesowi rafinacji, dzięki czemu charakteryzuje się jasnym, żółtawym kolorem. Skład oleju ryżowego – bogate źródło […]

Olej kokosowy

Olej kokosowy – nie dla serca?

Olej kokosowy wzbudza wśród konsumentów wiele skrajnych emocji. Przez zwolenników jest często określany mianem „najzdrowszego z tłuszczów”. Jednak wiele towarzystw i instytucji naukowych podkreśla, że jest on bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, którego spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe. Stanowisko American Heart Association (AHA) W czerwcu 2017 roku, AHA wydała stanowisko dotyczące oleju […]

Przeczytaj także

Olej z pestek dyni – zielone złoto o orzechowym smaku

Ciemnozielony olej z pestek dyni, o charakterystycznym orzechowym smaku, jest tłoczony z surowych lub prażonych pestek. Ten wyjątkowy produkt zyskuje coraz większą popularność zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Olej z pestek dyni i jego wpływ na zdrowie Poza tym, że olej z pestek dyni jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wskazuje się na jego […]

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na dorsza pieczonego z cebulą, sałatką z kopru włoskiego i tłuczonymi ziemniakami. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w fitosterole, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Składniki: 2 sztuki świeżego fileta z dorsza bez skóry (200 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 ml) 1 czerwona cebula (105 […]

Olej z orzecha włoskiego – skład i zastosowanie

Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych Olej z orzecha włoskiego to jasno żółty lub zielonkawy olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu owoców orzechów. Coraz częściej można znaleźć olej z orzecha włoskiego na sklepowych półkach w Polsce. Jego popularność jest jednak znaczne większa w krajach śródziemnomorskich (Francja). Jest również bardzo popularny na skraju półkuli wschodniej: w Australii i […]