Wraz z nadejściem wiosny zaczynamy zwracać większą uwagę na naszą sylwetkę, staramy się zadbać o własną kondycję i dobre zdrowie. Niewątpliwie praca na pełen etat i obowiązki domowe mogą okazać się przytłaczające, zwłaszcza jeśli chcemy wpleść w swój plan dnia siłownię, rower, basen lub inne formy aktywności fizycznej. Może okazać się, że doby nie wystarcza nam na realizację tych wszystkich obowiązków!
Oddanie gotowania w ręce innej osoby może okazać się pomocnym rozwiązaniem. Jednakże, gdy zależy nam na tym, aby spożywane posiłki były zdrowe, a być może także indywidualnie dopasowane, to często wybór jest oczywisty – catering dietetyczny. Niewątpliwie to rozwiązanie ostatnimi czasy zyskuje coraz więcej zwolenników, zwłaszcza wśród osób, których celem jest redukcja masy ciała. Jednakże ilość firmy obecnych na rynku może być przytłaczająca. Na co należy zwrócić uwagę wybierając dobry catering dietetyczny?
Konsultacje ze specjalistą
Decydując się na zakup abonamentu w cateringu dietetycznym przed wszystkim należy zwrócić uwagę, jak dobierane są diety. Czy decyzja należy do Ciebie czy zajmuje się tym specjalista? W dobrym cateringu dietetycznym doborem rodzaju i kaloryczności diety powinien zawsze zajmować się dyplomowany dietetyk. Aby prawidłowo oszacować twoje zapotrzebowanie energetyczne, powinien on koniecznie dopytać Cię o twój:
- wzrost;
- masę ciała;
- wiek;
- płeć.
Niezbędne jest także opisanie tego jak wygląda twój dzień, czy uprawiasz sport, poruszasz się samochodem, jak wygląda twoja praca. Powyższe informacje pozwolą na ocenę poziomu aktywności fizycznej i dobranie odpowiedniej kaloryczności jadłospisu. Kolejnym ważnym pytaniem jest także cel twojej diety. W zależności od tego czy jest nim wzrost, utrzymanie czy redukcja masy ciała, zaproponowana dla Ciebie dieta powinna być indywidualnie dopasowana.
Sezonowość i różnorodność diety, korzystanie z produktów lokalnych
Wybierając catering dietetyczny skorzystaj z możliwości przejrzenia przykładowego menu. Powinny w nim znajdować się świeże i sezonowe produkty takie jak na przykład szparagi w kwietniu, a botwinka w maju.
Układanie planów żywieniowych zgodnie z kalendarzem sezonowości warzyw i owoców świadczy nie tylko o tym, że osoba odpowiedzialna za planowanie menu naprawdę interesuje się zdrowym odżywianiem, ale także o tym, że ma solidną wiedzę dietetyczną. Bowiem, wybieranie produktów sezonowych i lokalnych ogranicza czas długiego transportu, a w konsekwencji niweluje potrzebę zabezpieczania przed przedwczesnym dojrzewaniem. W konsekwencji takie artykuły spożywcze cechują się wyższą zawartością cennych składników odżywczych, przed wszystkim witamin i substancji o potencjale antyoksydacyjnym, działających przeciwstarzeniowo. Takie produkty mają także niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu są lepiej tolerowane przez osoby z cukrzycą i insulinooporności.
Czytaj także: Fruktoza – czy jej nadmiar nam szkodzi?
Alergie i nietolerancje, możliwość wykluczenia produktów nielubianych
Niewątpliwie możliwość wyeliminowania produktów, których nie tolerujemy to podstawowa kwestia w doborze cateringu. Zdecydowana większość firm umożliwia takie rozwiązanie, jednakże tutaj także należy zwrócić uwagę na dbałość o szczegóły.
W przypadku większości alergii i nietolerancji wystarczające jest, jeśli niepożądane produkty takie jak na przykład soja czy mleko krowie zostaną wyeliminowane z przepisu. Jednakże, jeśli cierpimy na celiakię, czyli chorobę, w której nawet śladowe ilości glutenu, mogą być dla nas szkodliwe, musimy upewnić się, że dieta bezglutenowa jest przygotowywana na oddzielnej linii produkcyjnej. Posiłki w tym jadłospisie powinny być przygotowywane z wykorzystaniem specjalnie do tego przeznaczonego sprzętu kuchennego.
Polecamy do czytania: Wpływ diety na psychikę
Termin przydatności do spożycia
Kwestia bezpieczeństwa żywności w dzisiejszych czasach powinna być sprawą oczywistą. Tymczasem jak wynika z kontroli, przeprowadzonej przez Wojewódzką Inspekcję Sanitarną w roku 2016 i 2017, wiele firm zajmujących się produkcją diet pudełkowych nie spełniała niezbędnych wymagań.
Nieprawidłowości dotyczyły nieprzestrzegania przepisów prawa żywnościowego, w tym przede wszystkim zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu HACCP, które stanowią zbiór niezbędnych zasad, zapewniających konsumentom bezpieczeństwo. Uchybienia dotyczyły przed wszystkim stanu sanitarno – higienicznego zakładów produkcyjnych.
Oczywiście my jako klienci nie mamy możliwości wejścia na teren zakładu i sprawdzenia czy przestrzegane są odpowiednie zasady i środki higieny. Jednakże warto zwrócić uwagę na szczegóły takie jak na przykład data przydatności do spożycia, która koniecznie powinna znaleźć się na opakowaniu każdego dania. Do niezbędnych informacji, należy także instrukcja jak przechowywać posiłek i czy przed spożyciem powinien on być podgrzany. Brak powyższych wskazówek może świadczyć o niewystarczającej trosce firmy o jakość oferowanych dań.
Czytaj koniecznie: Dobre i złe nawyki żywieniowe
Częstości i ilość świeżych warzyw, owoców, ryb itd.
Warto także zwrócić uwagę na kompozycję twojego menu. Jeśli jesteś osobą zdrową i nie eliminujesz konkretnych produktów na przykład ryb, bądź dań o twardej konsystencji, powinieneś otrzymać plan żywieniowy możliwie różnorodny i odpowiednio zasobny w wybrane, szczególnie zdrowe produkty spożywcze.
Przykładowe menu
W twoim menu powinny znaleźć się:
- ryby lub owoce morza – minimum 1 – 2 razy w tygodniu;
- mleko i produkty mleczne np. jogurt, kefir czy twaróg – do 2 porcji dziennie (przy dobrej tolerancji);
- warzywa i/lub owoce (w tym zarówno świeże, jak i przetworzone) – w każdym posiłku;
- produkty zbożowe pełnoziarniste, grube kasze np. gryczana czy pęczak lub przynajmniej mieszane np. graham (przy braku przeciwwskazań do diety bogatobłonnikowej).
Polecany przepis: Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką
Potrawy nie powinny być także za słone, a powinny być zasobne w świeże i suszone zioła, naturalne przyprawy takie jak cynamon, kardamon czy kmin. Podstawowym źródłem tłuszczu obecnym w naszej diecie powinny być produkty roślinne takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a także orzechy, nasiona, awokado i oliwki.
Nasza dieta powinna także zawierać nasiona roślin strączkowych. Umiejętnie przygotowane wcale nie przyczyniają się do powstawania wzdęć i gazów, a stanowią doskonały zamiennik dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Prezentowane powyżej zalecenia są zgodne z założeniami Instytutu Żywności i Żywienia dotyczącym zdrowej diety, a także diety śródziemnomorskiej, obecnie uznawanej za jedną z najzdrowszych diet na świecie.
Catering dietetyczny to dobre rozwiązanie dla osób zapracowanych, chcących zadbać o własne zdrowie i szczupłą sylwetkę. Może on nie tylko pomóc nam zaoszczędzić czas, ale także osiągnąć wyznaczone cele np. redukcję lub wzrost masy ciała. Jednakże duży wybór firm dostępnych na rynku może utrudniać nam podjęcie właściwej decyzji. Jeśli zdecydujesz się na oddanie gotowania w cudze ręce pamiętaj, aby wybierając catering dla siebie lub swojej rodziny, zwrócić uwagę na elementy podkreślone we wcześniejszej części tekstu. Odpowiednio dobrana dieta o właściwej kaloryczności, a także składająca się ze zdrowych produktów spożywczych, to solidna podstawa twojego dietetycznego sukcesu!
Bibliografia
- W. Żyngiel. Ocena usług cateringu dietetycznego przez konsumentów w Trójmieście. Zeszyty Naukowe. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu 2012: 236:110-119.
- J. Gawęcki. Żywienie człowieka 2017:1. Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Warszawie. Catering dietetyczny – wyniki kontroli firm. Komunikat prasowy z 07.06.2017.
- M. Jarosz i wsp. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych. Instytut Żywności i Żywienia 2016.
Fundación Dieta Mediterranea, www.dietamediterranea.com/en/nutrition/, data dostępu: 07.05.2019.