Przepis
Składniki
- 1 bułka grahamka
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g)
- 2 plasterki oscypka
- 1 burak
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- garść suszonej żurawiny
- garść roszponki
- sól
- pieprz
Kaloryczność
- Energia: 524,3kcal/284g
- Białko ogółem [g]: 17,2
- Tłuszcz [g]: 17,1
- Węglowodany ogółem [g]: 75,3
- Błonnik pokarmowy [g]: 9,1
- Sód [mg]: 756,2
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 185,0
- Witamina D [ug]: 0,9
- Cholesterol [mg]: 0,0
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 6,7
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,4
Wykonanie
Buraka owiń folią aluminiową i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200C na 1.5h. Po tym czasie obierz go i pokrój w cienkie plasterki. Polej balsamico i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chleb posmaruj Optimą Cardio, następnie rozłóż na nim roszponkę i suszoną żurawinę. Na górę połóż plasterki pieczonego buraka i oscypka.
Komentarz dietetyka
Żurawina jest niezastąpiona w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych, dzięki temu ze zawiera antocyjany, flawonoidy i taninę, ogranicza przyleganie drobnoustrojów do dróg moczowych, jednocześnie przyspieszając proces zdrowienia.
Połączenie żurawiny i margaryny na cholesterol Optimy Cardio ochrania nasz układ krwionośny, zapobiegając rozwojowi miażdżycy.
Składnik regionalny
Oscypek
Oscypek wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Prawdziwe oscypki muszą mieć minimum 60% mleka owczego i wytwarzane są na konkretnych terenach jedynie w okresie wypasu owiec – od końca kwietnia do października. Oscypek pojawił się na Podhalu wraz z pasterzami wołoskimi. Jego produkcja związana jest z wołoskim sposobem wypasania owiec na górskich polanach, organizowaniem bacówek i wyrobów z mleka. Najlepiej zaopatrywać się w oscypka w jednej z certyfikowanych bacówek np. u bacy Stanisława Pawlikowskiego. Jego bacówkę znajdziemy jadąc „zakopianką”, zaraz za Nowym Targiem, po minięciu stacji benzynowych.