Zdrowa wątroba – moda na detoks czy konieczność?

Redakcja Optymalnewybory.pl

31.08.2018

3 minuty czytania

Zdrowa wątroba to warunek prawidłowego przebiegu wszelkich procesów, które zachodzą z jej udziałem, również reakcji detoksykacyjnych. To tutaj dochodzi do sprzęgania i degradowania wielu związków, m.in. leków i hormonów. Najskuteczniejszym wsparciem dla wątroby jest prawidłowa, zbilansowana dieta, która zaspokaja wszystkie potrzeby pokarmowe. Jednak moda na detoks ma swoje uzasadnienie w coraz większym zainteresowaniu zdrowym odżywianiem i szukaniem pomocy w problemach zdrowotnych nie tylko za pomocą zaordynowanych leków, ale w całościowym podejściu do zdrowia, do którego medycyna akademicka nie jest wyposażona ani przygotowana. Mądrze przeprowadzane diety oczyszczające, pod okiem dietetyka, mogą zdziałać wiele dobrego, o czym można się przekonać czytając opinie choćby wielu osób korzystających z zaleceń Dr Dąbrowskiej.

Wątroba – narząd wszechstronny i… delikatny

Wątroba jest szczególnym narządem – ze względu na wyjątkową budowę anatomiczną, funkcje, które pełni i gabaryty (to jeden z największych narządów organizmu!). Zdumiewają również jej zdolności regeneracyjne. Na jej terenie nieustannie przebiegają aktywne procesy metaboliczne. Komórki wątrobowe (hepatocyty) muszą mieć bezpośredni kontakt z krwią, która przynosi substancje do przemian metabolicznych, a odbiera produkty przemiany materii. Hepatocyty produkują żółć –potrzebują więc dostępu do dróg, które odprowadzają żółć do przewodu pokarmowego.

W stanie fizjologicznym (prawidłowym) między hepatocytem a końcowym naczyniem krwionośnym istnieje przestrzeń (tzw. macierz pozakomórkowa), w której znajdują się inne komórki wątroby. „Wiszą” tam np. komórki gwiaździste, które źle znoszą obecność czynników szkodliwych. Nie przepadają zwłaszcza za stymulacją alkoholem, wirusami, toksynami z pożywienia, metalami ciężkimi, lekami hepatotoksycznymi i nieprawidłowymi produktami przemiany materii. W takich warunkach dochodzi do aktywacji komórek gwiaździstych i zainicjowania procesów włóknienia wątroby – bliznowacenia, towarzyszącego wszystkim przewlekłym chorobom tego narządu.

Bliznowata tkanka łączna, wytwarzana w sposób niekontrolowany, przyczynia się do rozwoju włóknienia macierzy pozakomórkowej. W rezultacie komórka wątrobowa traci kontakt z najbliższym naczyniem krwionośnym lub kanalikiem żółciowym.

Wątroba – całodobowe laboratorium chemiczne

Uważa się, że wątroba pełni kilkaset funkcji – nie sposób opisać wszystkich. Dlatego najczęściej grupuje się je w większe zbiory i wymienia tylko najważniejsze.

Wątroba odpowiada m.in. za:

  • metabolizm węglowodanów: magazynowanie, wytwarzanie i uwalnianie zasobów glukozy;
  • gospodarkę tłuszczową: przemianę węglowodanów i białek w tłuszcze, syntezę lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu oraz rozkład lipidów do kwasów tłuszczowych;
  • wytwarzanie żółci – 80 procent cholesterolu służy do wytwarzania kwasów żółciowych;
  • przemianę białek – wytwarzanie większości białek obecnych we krwi oraz aminokwasów i związków, które z nich pochodzą;
  • magazynowanie zapasów witamin: A, D i B12 oraz żelaza;
  • odtruwanie, w tym: neutralizacja toksyn (np. przekształcanie alkoholu i amoniaku w mocznik), sprzęganie i degradowanie hormonów, przemiana leków;
  • funkcje immunologiczne: w wątrobie gromadzą się komórki, które pochłaniają różne cząstki (mają zdolność pochłaniania i „zmiatania” toksyn i drobnoustrojów);
  • metabolizm hemu i bilirubiny: hem (składnik hemoglobiny) ulega przemianie w bilirubinę, która w wątrobie sprzęga się z kwasem glukuronowym i (jako związek rozpuszczalny w wodzie) jest wydalana do żółci, przedostaje się do jelit, przekształca się w urobilinogen, który wchłania się do krwi – wychwytuje go wątroba i wydala z żółcią oraz (w niedużej części) z moczem.

Wątroba pełni bardzo istotne funkcje immunologiczne, odpowiada np. za degradację antygenów. Co ciekawe, podczas stanów zapalnych na jej obszarze toczy się wiele procesów związanych z odpornością. Jedną z jej istotnych czynności jest fagocytoza, czyli pochłaniane różnorodnych cząstek, które pochodzą z tkanek organizmu lub przedostają się z zewnątrz – najczęściej dopływają do wątroby z krwią z żyły wrotnej. Makrocząsteczki i mniejsze drobiny ulegają degradacji w komórkach żernych (makrofagach wątrobowych), które wydzielają mediatory zapalenia, np. cytokiny niezbędne do właściwego kształtowania odpowiedzi odpornościowej. Wątroba, odpowiadając za neutralizację drobnoustrojów, pełni ważną rolę w zakażeniach (m.in. w posocznicy)

Oczyszczanie z toksyn – odtruwanie w wątrobie

Jak organizm oczyszcza się z toksyn? Szkodliwe substancje wydalane są różnymi drogami, głównie:

  • z moczem (drogą nerkową),
  • z żółcią (drogą wątrobową), a więc z kałem
  • z wydychanym powietrzem (drogą płucną),
  • (w mniejszym stopniu) ze śliną, potem oraz mlekiem (u kobiet w okresie laktacji).

Jedną z najistotniejszych czynności wątroby jest właśnie „odtruwanie”. Jak przebiega ten proces?

Przepływ krwi przez wątrobę (z krążenia wrotnego i krążenia ogólnego) jest znaczny. Dzięki temu jej komórki sprawnie wychwytują szkodliwe substancje z krwi, mogą też łatwo wydalać do krwi różne związki. Wątroba dysponuje licznymi enzymami, które unieczynniają substancje toksyczne lub zbędne, a następnie „odsyłają” je do krwi, z którą płyną do narządów wydalniczych, przede wszystkim do nerek.

Na tym właśnie polega detoksykacja – na dezaktywacji i wydalaniu szkodliwych związków przez wątrobę do krwi lub do żółci. W podobny sposób usuwane są substancje nietoksyczne, ale niepotrzebne. Wydalanie do żółci odbywa się przy współudziale komórek i enzymów wątrobowych, które obniżają aktywność biologiczną toksycznych substancji. Wykorzystują różne metody, m.in. rozkładają związki, wpływają na ich sprzęganie (łączenie) z innymi związkami. Po reakcjach sprzęgania substancje przeznaczone do wydalenia przechodzą do krwi lub żółci.

Co wydala organizm? Różnorodne substancje, np. jony, końcowe produkty przemiany materii, związki niepotrzebne w ogóle lub nadmiarowe – zbędne chwilowo. Czasem usuwane są substancje, które dostały się do ustroju przypadkowo, część z nich jest obojętna (nie wykazuje działania biologicznego).

Unieczynnienie związków szkodliwych zmienia ich właściwości fizykochemiczne. W konsekwencji aktywność substancji zmniejsza się lub ustaje. Łatwiejszy jest także transport niepożądanych związków w wątrobie (przechodzenie z komórki wątrobowej do krwi lub do żółci), transport drogą krwi oraz przechodzenie substancji z krwi do narządu wydalniczego.

Dieta dla wątroby? Zdrowa i zbilansowana!

Dieta, która sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, opiera się tylko (i aż!) na zasadach zdrowego żywienia, z wyjątkiem osób chorych, o szczególnych potrzebach żywieniowych i ograniczeniach. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (Normy żywienia 2017) liczy się regularność posiłków, opartych na warzywach i owocach, które powinny zajmować połowę talerza (minimum 400 g dziennie, optymalnie 800 g w proporcji: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce).

Warzywa i owoce to dobre źródła błonnika, witamin C i E, kwasu foliowego, selenu, związków flawonowych i izoflawonów oraz beta-karotenu (czyli prowitaminy A) – najczęstszej postaci witaminy A w żywności pochodzenia roślinnego.

Jednak nadmiar witaminy A może wpływać toksycznie na organizm i prowadzić do włóknienia wątroby. Należy unikać zbyt dużego spożycia retinolu i jego pochodnych, przede wszystkim nieprawidłowego stosowania suplementów diety lub preparatów farmaceutycznych.

Antyoksydacyjne właściwości bioaktywnych związków dostarczanych przez rośliny hamują niekontrolowany (patologiczny) wzrost i namnażanie komórek, wspierają prawidłowe działanie układu immunologicznego, zapobiegają uszkodzeniom DNA, chronią komórki przed szkodliwym wpływem stresu oksydacyjnego, który w pewnych warunkach może prowadzić do uszkodzenia hepatocytów i zwłóknienia wątroby.

Zdrowa wątroba – co jej służy, co szkodzi?

Dieta dla zdrowej wątroby, jeżeli chcemy ją odciążyć, powinna składać się ze świeżych produktów i potraw, nie odgrzewanych, bez potraw panierowanych i smażonych, nie tłustych, zwłaszcza potraw w tłustych sosach, bez wywarów mięsnych i na kościach, bez śmietany i majonezu. Niewskazana jest jajecznica na maśle i z dodatkiem boczku. Należy całkowicie wykluczyć żywność gotową, przetworzoną np. mrożona pizza, żywność fast food, konserwy mięsne, wędliny przemysłowe, tłuste sery. Tłuszcze roślinne jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy,  nie powinny być w tym przypadku podgrzewane tylko stosowane na zimno.

W diecie dla zdrowej wątroby  nie ma w niej miejsca dla cukru i słodyczy. Sól też jest na cenzurowanym – do potraw można dodawać zioła świeże lub suszone. Procesy metaboliczne i detoksykacyjne zależą od prawidłowego nawodnienia organizmu – należy pić minimum 1,5 litra wody dziennie. Wątrobie służy regularna aktywność fizyczna – 30-45 minut dziennie. Zaleca się m.in. pływanie jogging, nordic walking i dynamiczne spacery.

Duże zagrożenie dla wątroby i jej funkcji stanowi nadużywanie alkoholu, które prowadzi do alkoholowych chorób wątroby: stłuszczenia, zapalenia i marskości. Uznaje się, że bezpieczna maksymalna dawka dobowa czystego alkoholu wynosi 20 g dla kobiet i 40 g dla mężczyzn.

Wątroba jest głównym narządem metabolizmu alkoholu etylowego, dlatego cechy jej uszkodzenia dominują w obrazie klinicznym. Jednak wraz z nimi współwystępują liczne zmiany w innych narządach (nie wspominając o uzależnieniu psychofizycznym). We krwi stwierdza się ponadto obecność toksyn, powstałych w wyniku przemian metabolicznych alkoholu.

Co jeszcze szkodzi wątrobie? Niedobór węglowodanów wpływa na rozwój chorób wątroby i dróg żółciowych. Jednak znacznie częściej dochodzi do nadmiernego spożycia węglowodanów, zwłaszcza sacharozy i cukrów prostych, przy niskiej podaży węglowodanów złożonych (np. błonnika). Dieta tego rodzaju zwiększa ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Tłuszcze w diecie oszczędzającej  wątrobę

Przede wszystkim wątroba nie lubi tłuszczu podgrzanego czyli smażonych potraw. Nasycone kwasy tłuszczowe (zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego) zaleca się zastąpić nienasyconymi: olejami roślinnymi jak oliwa z oliwek czy łatwo dostępny i niedrogi olej rzepakowy. Olej rzepakowy wyróżnia się bardzo korzystnym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, co ma szczególne znaczenie w profilaktyce miażdżycy, ale także sprzyja prawidłowej przemianie kwasów tłuszczowych w wątrobie.

Wyniki badań wskazują, że istotną rolę w rozwoju miażdżycy odgrywa przewaga spożycia kwasu linolowego (prekursora omega-6) nad alfa-linolenowym (prekursora omega-3). Prekursor to po prostu substancja podstawowa – wyjściowa w biosyntezie innych związków. W wyniku przemian kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego w organizmie powstają długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Co łączy je z miażdżycą?

Przewaga spożycia kwasu linolowego nad alfa-linolenowym prowadzi do nasilenia syntezy substancji odpowiedzialnych za krzepliwość krwi, procesy zapalne i uszkodzenie śródbłonka naczyń (jak tromboksan, leukotrieny – zwłaszcza LTB4). Niestety, w krajach rozwiniętych powszechne jest nadmierne spożycie kwasów omega-6 przy jednoczesnych niedoborach kwasów omega-3.

Dobrym źródłem kwasu α-linolenowego (prekursora rodziny omega-3) jest olej lniany, ale jest bardzo niestabilny czyli łatwo się utlenia i nie można go podgrzewać.  Olej rzepakowy znacznie bardziej odporny na działanie tlenu i temperatury. Ten cenny składnik zawierają też orzechy i nasiona. Kwasy z rodziny omega-3 (EPA i DHA) znajdują się w rybach morskich, które należy jeść co najmniej 2 razy w tygodniu. Warto też zainteresować się żywnością funkcjonalną, specjalnie wzbogacaną w nienasycone kwasy tłuszczowe (jak margaryny Optima Omega 3 i Optima DHA).
Optima Neuro

Jak jeszcze możemy wspomóc procesy oczyszczania organizmu? Spożywając odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, zwłaszcza nierozpuszczalnego w wodzie, który ułatwia wydalanie szkodliwych substancji (toksyn, metali ciężkich). Błonnik nierozpuszczalny występuje w produktach zbożowych z pełnego przemiału (płatki zbożowe, mąki pełnoziarniste, otręby, grube kasze i brązowy ryż), poza tym znajduje się w owocach i warzywach (szczególnie skórkach).

Witaminy i minerały, które wątroba pokocha

Do silnych antyoksydantów, działających ochronnie na komórki wątroby, należą witaminy C i E. Związki antyoksydacyjne neutralizują reaktywne formy tlenu i ich pochodne, hamują peroksydację lipidów, białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych.

Podstawowe źródło witaminy E stanowią produkty roślinne, w tym: tłuszcze roślinne, produkty zbożowe i warzywa. Witamina C zawarta jest w natce pietruszki, czarnych porzeczkach, owocach kiwi, czerwonej papryce, warzywach kapustnych, truskawkach i owocach cytrusowych.

Witamina C uczestniczy w gromadzeniu żelaza w wątrobie. Jest również niezbędna do biosyntezy glutationu w organizmie – ważnego przeciwutleniacza, który wspomaga usuwanie związków azotowych i toksyn chlorowcopochodnych. Glutation chroni wątrobę m.in. przed szkodliwym wpływem paracetamolu, który (jak większość leków) metabolizowany jest w wątrobie. W wyniku przemian paracetamol przekształca się w silnie toksyczny metabolit: N-acetylo-p-benzochinoiminę, niebezpieczną dla hepatocytów. Jednak w dawkach terapeutycznych, po sprzężeniu z glutationem, traci swój groźny „charakter” i nie wyrządza krzywdy komórkom wątroby.

Prawidłową czynność wątroby wspiera cholina, zaliczana do witamin z grupy B (tzw. witamina B4). Organizm potrafi ją syntetyzować; znaczne ilości choliny występują m.in. w fosfolipidach. Do jej dobrych źródeł w diecie należą żółtka jaja kurzego (warto przypomnieć, że jedno jajko dziennie nie podnosi stężenia cholesterolu we krwi). Pewne ilości zawarte są w kiełkach pszenicy, drożdżach i nasionach roślin strączkowych.

Zapobiegajmy niedoborom żelaza. Cenny pierwiastek wpływa na metabolizm cholesterolu i wspiera procesy detoksykacji w wątrobie. Do bogatych źródeł żelaza poza czerwonym mięsem i podrobami (których spożycie należy ograniczać lub unikać przy przeciążonej wątrobie) ), należą szpinak, jarmuż, natka pietruszki, pokrzywa, sok z trawy młodego jęczmienia, chlorella, nasiona roślin strączkowych, ciemne pieczywo. Pamiętajmy, że nadmiar – zarówno żelaza, jak i cholesterolu w diecie – jest niekorzystny dla zdrowia.

„Cudowne” diety oczyszczające pod lupą

Niestety, wśród modnych diet oczyszczających przeważają diety niedoborowe, bardzo niekorzystne dla zdrowia. Jednak najważniejsze jest jak długo taką ubogą i jednostronną dietę stosujemy. Jeżeli raz na miesiąc przez jeden do 3 dni  to nic złego się nie stanie, chociaż poniżej przytoczone opinie autorytetów medycznych, nie zalecają nawet tak krótkich diet.

Aktualny przegląd popularnych diet znaleźć można w najnowszym podręczniku chorób wewnętrznych, „Internie Szczeklika 2018”, wydawanej przez Medycynę Praktyczną. Każdą dietę opatrzono komentarzem, informacją o badaniach klinicznych i konsekwencjach zdrowotnych. Warto zaznaczyć, że autorkami przeglądu są dwie panie:

  • prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz – specjalista chorób wewnętrznych i zdrowia publicznego, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Kierownik Katedry Patofizjologii i Zakładu Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości Śląskiego Uniwersytetu Medycznego;
  • dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska – lekarz chorób wewnętrznych i dietetyk kliniczny, Kierownik Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Na liście modnych, chętnie wybieranych „cudownych” diet oczyszczających (dodajmy: diet niezalecanych, których efekty i bezpieczeństwo nie zostały potwierdzone wynikami badań klinicznych), figuruje:

  • Dieta ryżowa – bazująca na brązowym ryżu gotowanym bez dodatku soli, którą należy stosować przez 3 dni. Dozwolone jest picie wody i naparów ziołowych. Można powtarzać ją raz na miesiąc. Lepiej jednak tego nie robić – to dieta niezbilansowana, która nie dostarcza odpowiednich ilości białka i tłuszczów (w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), uboga w witaminy (zwłaszcza A, D i C).
  • Dieta owocowa – zalecająca spożycie 4-5 kg dziennie owoców w dowolnej formie (oprócz suszonych). Poza tym można pić wodę mineralną, zieloną herbatę, napary ziołowe (z rozmarynu, bratka). Co można jej zarzucić? Przede wszystkim nadmiar cukrów prostych, destabilizujących glikemię; fruktoza może odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. To typowa monodieta – niedoborowa: uboga w wapń, białko, witaminy (z grupy B, D) i nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Dieta owsiana – jednodniowa, która zaleca przez jeden dzień w tygodniu spożywać wyłącznie owsiankę (z mlekiem, jogurtem, wodą), ewentualnie z niewielką ilością owoców i/lub warzyw. Choć krótka, pełna wad: uboga w witaminy i monotonna. Ponadto nadmierne spożywanie płatków owsianych z wodą może nasilić produkcję szczawianów wapnia i zwiększyć ryzyko kamicy nerkowej.
  • Dieta cytrynowa (lemoniadowa) – 12-dniowa dieta, która polega na piciu 2,5 l dziennie lemoniady. Jest bardzo restrykcyjna, nie dostarcza podstawowych składników odżywczych. Grozi zaburzeniem pracy jelit i rytmu wypróżnień, prowadzi do ubytku wagi, wynikającego głównie z ubytku wody i masy mięśniowej. Duże ryzyko efektu jo-jo po jej zakończeniu.

Zasady zdrowego żywienia, stosowane na co dzień, to konieczność – kluczowy element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Wzór na zdrowie nie zmienia się od lat. Jest prosty, ale wciąż mało popularny.

Zdrowie = prawidłowa dieta + ruch. Ważne jest, aby rozróżniać doraźnie wdrożoną dietę eksperymentalną na krótki okres od docelowej czyli różnorodnej, ze świeżych produktów, bez konserwantów, o wysokiej wartości odżywczej, nie przejadać się i nie zapychać byle czym, gdyż żołądek to nie śmietnik.

Bibliografia

  • Banaszczak M., Stachowska E. Patogeneza NAFLD w świetle wyników najnowszych badań Postępy Biochemii 2017; 63 (3): 190–197.
  • Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
  • Scorletti E., Byrne C.D. Omega-3 fatty acids and non-alcoholic fatty liver disease: Evidence of efficacy and mechanism of action. Molecular Aspects Of Medicine. pii: S0098-2997(18)30019-0. doi: 10.1016/j.mam.2018.03.001.
  • Gajewski P. (red.). Interna Szczeklika 2018. Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2018.
  • Murawska-Ciałowicz E. Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2017; 71: 466–484.
  • Sicińska P., Pytel E., Kurowska J. et al. Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2015; 69: 838–852.
  • Górka-Dynysiewicz J., Zuwała-Jagiełło J., Warwas M. Włóknienie wątroby – strategie leczenia Farmacja Polska 2010; 66 (2): 101–105.
  • Payne A., Barker H. Dietetyka i żywienie kliniczne. Elsevier Urban&Partner, Wrocław 2013.
  • Matyja M., Haberka M., Olszanecka-Glinianowicz M. Żywienie i styl życia – najnowsze wytyczne AHA 2017. Medycyna po Dyplomie 2017; 26 (9): 20–23.
  • Aune D., Keum N., Giovannucci E. et al. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. British Medical Journal 2016; 353: i2716.
  • Olszanecka-Glinianowicz M. Komentarz: Dobre i złe węglowodany w diecie. W: Wpływ zawartości cukrów w diecie na masę ciała – przegląd systematyczny. Medycyna Praktyczna 2013; 4: 74–77.

Najpopularniejsze artykuły

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 rogal z makiem 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g) 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka […]

Alkohol a choroby serca: czy czerwone wino jest bezpieczne?

Zdarzyło Ci się słyszeć o tym, że czerwone wino wpływa pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego? To dość popularny pogląd, ale… jak jest w rzeczywistości? Odpowiedź brzmi: to nie takie proste, jak się wydaje. W tym stwierdzeniu jest jednak ziarno prawdy. Dowiedz się więcej!

Profilaktyka miażdżycy

Profilaktyka miażdżycy – jak zapobiegać chorobie naczyń [Infografika]

Miażdżyca to choroba, na którą masz realny wpływ. Wprowadzając proste zmiany w swoim stylu życia, możesz znacznie zmniejszyć ryzyko jej rozwoju i cieszyć się lepszym zdrowiem przez długie lata. Jakie zmiany wprowadzić, aby zapobiegać miażdżycy? Włącz do diety produkty ze sterolami roślinnymi Sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi Dobrymi źródłami steroli roślinnych są produkty […]

Przeczytaj także

Menopauza

„Przed menopauzą nie uciekniemy”. Dietetyczka zdradza, jak się przygotować do przekwitania

Przed menopauzą nie uciekniemy, ale możemy się do niej przygotować, by przejść ten trudny okres, bez uszczerbku na zdrowiu i samopoczuciu. Dowiedz się, jakie zmiany warto wprowadzić do swojego trybu życia, by być w dobrej formie i czerpać z życia garściami. Chciałabym, abyśmy dzisiaj porozmawiały o menopauzie w kontekście chorób serca. Z badań naukowych wiemy, […]

Bagietka z błękitnym serem

Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 dobrej bagietki na zakwasie 2 łyżeczki Optimą […]

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]