Sól a serce: jak ograniczyć jej spożycie? [Infografika]

Redakcja

7.04.2024

2 minuty czytania

Sól a serce: jak ograniczyć jej spożycie?

Lubisz sól? Jej nadmiar może Ci szkodzić!

  • Sól to inaczej chlorek sodu (NaCl)
  • Zawiera sód, który jest jednym z kluczowych elektrolitów
  • Sód w odpowiedniej ilości pomaga m.in. w kontroli ilości wody w organizmie czy przewodzeniu impulsów nerwowych oraz pracy mięśni
  • Nadmiar soli podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego

Łyżeczka soli dziennie – tyle wystarczy!

WHO zaleca, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g. To niespełna łyżeczka.

Ile soli zawiera to, co jesz?

[Przykłady zawartości na 100 g]

  • Łosoś wędzony: 3,88 g
  • Kabanosy: 3,32 g
  • Ser feta: 2,75 g
  • Paluszki solone: 2,75 g
  • Chipsy paprykowe: 2,15 g
  • Szynka wiejska: 2,67 g
  • Ser twarogowy ziarnisty: 0,85 g
  • Łosoś świeży: 0,13 g
  • Pomidor: 0,02 g

Margaryna miękka kubkowa (np. Optima Cardio – 0,4 g, Optima Cardio + Potas – 0 g)

Jak zmniejszyć spożycie soli bez wyrzeczeń? Proste sposoby!

Sięgaj po więcej ziół i przypraw zamiast soli To sposób na nadanie nowego smaku Twoim potrawom.

Rzadziej sięgaj po wysoko przetworzoną żywność Ogranicz spożycie chipsów, paluszków solnych, gotowych dań i fast foodów – dużo soli jest w nich ukrytej.

Jedz mniej słonych wędlin, serów i wędzonych ryb Zamień je np. domowymi mięsami, chudym twarogiem i pieczonym łososiem. Będzie zdrowiej.

Nie stawiaj solniczki na stole Nie masz pokusy Ci sięgnąć po nią podczas posiłków.

Mniej soli to niższe ryzyko nadciśnienia. Jedz zdrowo, rozsądnie i smacznie => Więcej na naszej infografice

Najpopularniejsze artykuły

Żyj dłużej ze zdrowym sercem

Tajemnica krążenia krwi w organizmie została odkryta dopiero w XVII wieku przez angielskiego uczonego, Williama Harvey’a. Według […]

Superfoods

Superfoods dla serca: produkty spożywcze, które warto znać

Zależy Ci na długim życiu w dobrym zdrowiu i samopoczuciu? Zadbaj o swoje serce. Kluczową kwestią jest dobrze zbilansowana dieta. Zastanawiasz się, co do niej włączyć? Przygotowaliśmy listę superfoods, które warto uwzględnić w codziennym jadłospisie. Zapoznaj się z nią – być może zainspiruje Cię do tworzenia pysznych, wartościowych posiłków! Co to są superfoods i dlaczego […]

Polskie ryby: które z nich warto jeść? Ranking

2022-10-12 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Chociaż spożycie ryb w Polsce rośnie z roku na rok, […]

Przeczytaj także

Dieta seniora

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]

Antyoksydanty a profilaktyka alzheimera. Co warto wiedzieć?

Choroba Alzheimera stanowi najczęstszą przyczynę otępienia u seniorów, a ryzyko zapadnięcia na nią rośnie wraz z wiekiem[1]. Jednym ze sposobów na jego zmniejszenie jest zdrowa dieta. Wśród składników, które rekomenduje się z myślą o profilaktyce demencji, często wymieniane są antyoksydanty. Czym są i dlaczego są tak istotne?

Jak codzienna aktywność fizyczna wpływa na poziom cholesterolu i zdrowie serca?

Aktywność fizyczna w formie treningu powinna mieć miejsce przynajmniej 3 razy w tygodniu i trwać od 20 do 60 minut. Optymalny, zalecany czas dla osób starszych to około 30 minut – jeśli oczywiście są w stanie tyle wytrzymać. Intensywność wysiłku powinna być umiarkowana, czyli taka, która pozwala na swobodną rozmowę z drugą osobą. Wraz z poprawą kondycji i wzrostem stanu wytrenowania można tę intensywność zwiększać.