Lubisz sól? Jej nadmiar może Ci szkodzić!
- Sól to inaczej chlorek sodu (NaCl)
- Zawiera sód, który jest jednym z kluczowych elektrolitów
- Sód w odpowiedniej ilości pomaga m.in. w kontroli ilości wody w organizmie czy przewodzeniu impulsów nerwowych oraz pracy mięśni
- Nadmiar soli podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego
Łyżeczka soli dziennie – tyle wystarczy!
WHO zaleca, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 g. To niespełna łyżeczka.
Ile soli zawiera to, co jesz?
[Przykłady zawartości na 100 g]
- Łosoś wędzony: 3,88 g
- Kabanosy: 3,32 g
- Ser feta: 2,75 g
- Paluszki solone: 2,75 g
- Chipsy paprykowe: 2,15 g
- Szynka wiejska: 2,67 g
- Ser twarogowy ziarnisty: 0,85 g
- Łosoś świeży: 0,13 g
- Pomidor: 0,02 g
Margaryna miękka kubkowa (np. Optima Cardio – 0,4 g, Optima Cardio + Potas – 0 g)
Jak zmniejszyć spożycie soli bez wyrzeczeń? Proste sposoby!
Sięgaj po więcej ziół i przypraw zamiast soli To sposób na nadanie nowego smaku Twoim potrawom.
Rzadziej sięgaj po wysoko przetworzoną żywność Ogranicz spożycie chipsów, paluszków solnych, gotowych dań i fast foodów – dużo soli jest w nich ukrytej.
Jedz mniej słonych wędlin, serów i wędzonych ryb Zamień je np. domowymi mięsami, chudym twarogiem i pieczonym łososiem. Będzie zdrowiej.
Nie stawiaj solniczki na stole Nie masz pokusy Ci sięgnąć po nią podczas posiłków.
Mniej soli to niższe ryzyko nadciśnienia. Jedz zdrowo, rozsądnie i smacznie => Więcej na naszej infografice