Olejek migdałowy to jasnożółty olej charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem i przyjemnym (również charakterystycznym) zapachem. Choć jego nazwa kojarzy się bardzo smakowicie, jest wykorzystywany głównie w kosmetyce i aromaterapii.
W kuchni częściej stosuje się nasiona migdałowca (migdały). Pozyskiwany z nich olejek stosowany jest jako aromat do ciast i ciasteczek.
Jak wytwarza się olej migdałowy?
Olej migdałowy pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia nasion migdałowca. Rozróżnia się jego dwa rodzaje: olej ze słodkich migdałów (pozyskiwany z jak sama nazwa wskazuje ze słodkich migdałów) i gorzki olejek migdałowy (tłoczony z gorzkich migdałów).
Najcenniejsze i najczęściej stosowane w produkcji są odmiany słodkie migdałowca.
Olejek migdałowy – skład
Olejek migdałowy charakteryzuje się wysoką zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
Olejek migdałowy składa się z takich kwasów tłuszczowych jak:
- oleinowy: 43,8-77,0%;
- linolowy: 20,0-44,5%;
- palmitynowy: 4,5-9,8%;
- stearynowy: 2,1-4,0%.
Olejek migdałowy jest źródłem witamin A, B1, B2, B6, a w szczególności charakterystycznej dla olejów witaminy E.
Zastosowanie olejku migdałowego w kosmetyce
Ze względu na wysoką zawartość NNKT oraz zawartość witaminy E olej migdałowy dobrze zmiękcza naskórek i wzmacniania lipidową barierę ochronną skóry. Szczególne znaczenie ma w tym przypadku zawartość kwasu linolowego, który odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naskórka.
Pielęgnacja skóry
Olejek działa więc odżywczo, usprawnia odnowę naskórka, rozjaśnia go, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jego właściwości sprawiają, że jest naturalnym emolientem.
Z tego powodu jest składnikiem wielu mydeł, balsamów i kremów do ciała. Sprawdza się w pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci, dlatego znajduje zastosowanie w oliwkach i kosmetykach pielęgnacyjnych dla maluchów. Może być stosowany także w czystej postaci jako olejek do masażu, kąpieli czy krem.
Pielęgnacja włosów i paznokci
Naturalne właściwości wzmacniające olejku migdałowego są przydatne nie tylko w pielęgnacji skóry, ale również włosów i paznokci. Wsmarowany w płytkę paznokcia lub włosy pomoże je wzmocnić, ograniczy ich rozdwajanie się i łamliwość.
Jego zastosowaniu kosmetyce sprzyja także jego konsystencja. Olej migdałowy zaliczany jest do tzw. suchych olejków.
Olej migdałowy łatwo się wchłania, nie pozostawiając odczucia lepkości na skórze.
Źródła
- Kaczmarczyk, R. (2013). Migdałowiec zwyczajny oraz trójklapowy. Wszechświat, 114(4-6), 98.
- Woźniak, M., Ratajczak, I. (2023). Oleje roślinne w kosmetyce naturalnej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Nowak, A., Zielińska, A. (2024). Składniki aktywne w kosmetykach – przewodnik. Kraków: Wydawnictwo Kosmetyczne.
- Majewska, E., Czarnecka, J. (2023). Ocena właściwości fizykochemicznych i sensorycznych wybranych olejów roślinnych stosowanych w kosmetologii. Przemysł Chemiczny, 102(5), 178-184.
- Lewandowska, A., Witkowska, D. (2024). Wpływ olejków eterycznych i olejów roślinnych na kondycję skóry, włosów i paznokci – przegląd badań. Polish Journal of Cosmetology, 27(1), 23-31.