Olej konopny – dlaczego warto mieć go w kuchni?

Redakcja

6.04.2024

5 minut czytania

Olej konopny

Olej konopny jest otrzymywany z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa), nazywanych również włóknistymi. Nierafinowany ma ciemne, zielono – brązowe zabarwienie i lekko gorzki, korzenno – orzechowy smak oraz zapach. Po rafinacji cechuje się delikatnym smakiem i zapachem, a także jasnym kolorem.

Najbardziej rozpowszechniona odmiana oleju to olej CBD, pozbawiony właściwości psychoegennych1. Ten produkt znaleźć możemy w aptekach lub na sklepowych półkach ze zdrową żywnością. Jak się okazuje, konopie siewne mają szerokie zastosowanie, od kosmetologii, aż po przemysł spożywczy, na papierniczym kończąc. Produkty takie jak olej i olejek konopny wpływają także na nasze zdrowie.

Wartość odżywcza oleju konopnego

Większość oleju konopnego stanowi tłuszcz, który składa się przede wszystkim z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega – 3 i omega – 6. Odpowiednie ich spożycie jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju w okresie wzrastania, a także zachowania zdrowia w dorosłości.

W typowej, zachodniej diecie przeważają kwasy omega – 6 działające prozapalnie, które są co prawda niezbędne do codziennego funkcjonowania, to jednak w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko chorób. Wiele badań epidemiologicznych wskazuje na potrzebę wzbogacania naszej diety w większe ilości kwasów omega – 3 działających przeciwzapalnie.

Jak dotąd nie ustalono idealnego stosunku pomiędzy kwasami omega – 3 i omega – 6, jednakże zgodnie z zaleceniami ekspertów, w swojej codziennej diecie powinniśmy zwrócić większą uwagę, na produkty będące źródłem kwasów omega – 3, tzn. tłuste ryby morskie, algi morskie, a także wybrane nasiona i orzechy np. siemię lniane i orzechy włoskie. Jak dowodzą badania, zazwyczaj tych kwasów tłuszczowych spożywamy za mało.

Co ciekawe, szczególnie korzystny profil tych kwasów tłuszczowych występuje właśnie w oleju konopnym, gdyż niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe występują tu w proporcjach 3:1 (omega – 6 do omega – 3), co jest nie tylko bardzo korzystne, ale przyczynia się do tego, że omawiany olej stanowi źródło kwasów omega – 3 w naszej diecie!

Kolejnym ważnym składnikiem oleju konopnego są jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy, występujący także w oliwie z oliwek3. Jak wykazano w badaniach, zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi, wpływa korzystnie na zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy.

Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają negatywnie na profil lipidowy krwi, podnosząc poziom cholesterolu ogółem i frakcji LDL (tzw. zły cholesterol), a także zwiększając ryzyko chorób układu krążenia. Olej konopny cechuje się także jedną z najniższych, wśród powszechnie spożywanych olejów, zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera ich zaledwie 7,0g na 100 g produktu, czyli prawie dwukrotnie mniej, niż uważana za najzdrowszy tłuszcz świata oliwa z oliwek (13,8g nasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g).

Jak wpływa na nasze zdrowie olej konopny?

Olej konopny wykorzystany w celach spożywczych pozytywnie wpływa na profil lipidowy krwi, dzięki czemu spowalnia rozwój miażdżycy i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Jako składnik produktów kosmetycznych wykazuje działanie nawilżające. Z tego względu powszechnie wykorzystuje się go do olejków do ciała lub do masażu, kremów do rąk i balsamów.

Konopie siewne mogą być także wykorzystywane do produkcji olejku konopnego, który jest powszechnie wykorzystywany w kosmetologii. Dzięki temu, że zawiera terpeny, wykazuje działanie bakteriostatyczne, czyli hamujące rozmnażanie się bakterii1. Jest on skuteczny przede wszystkim wobec bakterii Gram-dodatnich (Staphylococcus i Streptococcus).

Wykorzystanie oleju konopnego

Olej konopny znajduje swoje zastosowanie zarówno w kosmetologii, jak i podczas gotowania. W kosmetologii stosuje się głównie olejek konopny o właściwościach bakteriostatycznych i odstraszających owady. Natomiast w kuchni może być używany do przyrządzania różnych dań.

Jeśli używamy go do przyrządzania posiłków, należy zwrócić uwagę, że oleje o tak wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych nie nadają się do podgrzewania. W związku z tym olej ten należy stosować na zimno: do sałatek, past kanapkowych czy skrapiania pieczywa. Nie należy natomiast smażyć, piec i gotować z wykorzystaniem tego produktu.

Konopie siewne bywają także wykorzystywane do celów przemysłowych, gdzie uprawia się je w celu wytworzenia włókna na cele przędzalnicze.

Bezpieczeństwo produktów pochodzących z konopi siewnych

Produkty takie jak olej i olejek pochodzące z konopi siewnych, a nie indyjskich, są pozbawione THC, czyli związku o działaniu psychogennym. Z tego względu nie stwierdzono żadnego zagrożenia dla zdrowia ani także nie odnotowano przypadków toksyczności po użyciu kosmetyków zawierających olejek konopny.

Bibliografia

  1. Ryszard Kaniewski I wsp. Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza. Postępy Fitoterapii 2/2017, s. 139-14
  2. J. C. Callaway. Hempseed as a nutritional resource: An overview. Euphytica, 2010; 140:1–2: 65–72.
  3. USDA National Nutrient Database. „Basic Report: 12012, Seeds, hemp seed, hulled”. Data dostępu 22.02.2019.
  4. M. Jarosz i wsp. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia 2017.
  5. Nutritiondata.com. Fats and fatty acids contents per 100 g. Conde Nast for the USDA National Nutrient Database, Standard Release 21. 2014. Aktualizacja 07.09.2017.
  6. R. Kaniewski i wsp. Możliwości wykorzystania olejków eterycznych, ze szczególnym uwzględnieniem olejku konopnego, jako substancji aktywnych i środków konserwujących kosmetyki. Postępy Fitoterapii 2016; 2:125-129.

Najpopularniejsze artykuły

Tłuszcze trans a płodność – poznaj zależność

2022-02-13 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Sposób odżywiania wpływa na wiele aspektów życia – także na […]

Dieta na pamięć. Jakie składniki odżywcze mogą pomóc w profilaktyce Alzheimera?

W chorobach Alzheimera i Parkinsona zalecane do spożywania są jednonienasycone (JNKT) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT). Szczególnie istotne są kwasy cis linolowy (LA) i cis α-linolenowy (ALA), należące do WNKT.

Naturalne składniki bioaktywne czyli zdrowa siła z natury

Naturalne składniki bioaktywne czyli zdrowa siła z natury

2021-05-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty. Substancje bioaktywne, czym właściwie są? To biologicznie czynne związki naturalnego pochodzenia, […]

Przeczytaj także

Zimowy trening dla serca — 5 prostych ćwiczeń, które poprawią krążenie!

Chcesz prowadzić zdrowy tryb życia i zadbać o dobre funkcjonowanie serca? Jeśli tak, potrzebujesz minimum 30-45 minut ruchu dziennie

Miażdżyca mózgu – co ją powoduje? Jak rozpoznać objawy?

Miażdżyca to choroba tętnic, prowadząca do zwężenia ich światła. Tętnice zwężają się w wyniku pojawienia się w nich blaszki miażdżycowej, której przyczyną jest z kolei odkładanie się cholesterolu z frakcji LDL.

Stres oksydacyjny

Przewlekły stan zapalny i stres oksydacyjny w nadwadze – jak sobie radzić?

Frustruje Cię nadmiar tłuszczu na brzuchu? Chociaż wygląd jest ważny, estetyczne wyzwania związane z sylwetką nie stanowią najpoważniejszego problemu. Prawdziwe zagrożenie kryje się znacznie głębiej – w procesach zachodzących na poziomie komórkowym. Zobacz, dlaczego tkanka tłuszczowa jest tak groźna dla zdrowia oraz jak skutecznie sobie z tym radzić. Prozapalna tkanka tłuszczowa – dlaczego tak się […]