Miażdżyca zaczyna się niewinnie. Jak się przed nią uchronić?

Redakcja Optymalnewybory.pl

19.11.2018

3 minuty czytania

Mimo, iż w ostatnich latach sukcesywnie zwiększa się świadomość naszego społeczeństwa w zakresie znaczenia, jakie w chorobach układu sercowo-naczyniowego odkrywają czynniki takie jak właściwa dieta oraz aktywność fizyczna, wciąż to niehigieniczny tryb życia w większości wypadków decyduje o rozwoju miażdżycy – schorzenia będącego bezpośrednią przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Ta od lat króluje w rankingach dolegliwości będących główną przyczyną śmiertelności a także chorobowości i inwalidztwa w populacjach ludzkich na całym świecie. Jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest złożonym, długoterminowym procesem chorobowym, którego podstawę stanowi przewlekły stan zapalny toczący się w błonie wewnętrznej tętnic. Potrafi ona przebiegać przez wiele lat bezobjawowo, i dawać symptomy dopiero, gdy choroba jest już zaawansowana i skutkować poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia.

Czytaj także: Jak równoważyć stres oksydacyjny?

Blaszki miażdżycowe – co to takiego?

Procesy miażdżycowe polegają na gromadzeniu się w przestrzeni pomiędzy śródbłonkiem i warstwą mięśniową naczynia skupisk cholesterolu, a konkretnie frakcji LDL (ang. low-density lipoprotein) – lipoprotein o małej gęstości czyli tzw. złego cholesterolu. Z czasem do elementów składających się na pasma tłuszczowe dołączają elementy włókniste tkanki łącznej, które przerastając i otaczając pierwotne ognisko zapalne, separują je od reszty naczynia. Powstająca w ten sposób zaawansowana zmiana jest określana mianem „blaszki miażdżycowej”. Nagromadzone, prowadzą one do zwężania naczyń oraz ograniczenia drożności jednej lub wielu tętnic. Stąd już prosta droga do nagłego zahamowania przepływu krwi w tętnicy, utraty jej funkcji, a następnie ogniskowej martwicy mięśnia sercowego i mózgu, które znamy pod pojęciami zawału serca i udaru mózgu. Specjaliści szacują, że liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych w 2020 r. przekroczy 200 tys, dlatego warto zawczasu pomyśleć o tym, w jaki sposób chronić nasz układ krążenia.

Miażdżyca – epidemia naszych czasów

W rozwoju zmian miażdżycowych istotną rolę odgrywają klasyczne czynniki ryzyka, takie jak: wiek, płeć, podwyższone stężenie cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, cukrzyca, mała aktywność fizyczna, otyłość, stres, a także czynniki zakaźno-zapalne. Kliniczne objawy miażdżycy zwykle ujawniają się w starszym wieku, to typowa choroba seniorów. Niekiedy jednak zmiany naczyniowe występują już we wczesnym dzieciństwie, dlatego, by zapobiec ich rozwojowi, należy wcześnie rozpoznać i wyeliminować najważniejsze czynniki ryzyka tej choroby. Sygnałem do kontaktu z lekarzem i rozpoczęcia działań w kierunku rozpoznania początków miażdżycy powinien być już cholesterol całkowity o stężeniu powyżej 190 mg/dl, a frakcja LDL o stężeniu powyżej 115 mg/dl. Najprościej jest zbadać poziom cholesterolu we krwi wykonując badanie zwane lipidogramem.

Czytaj także: Jak walczyć ze stresem?

Jak zapobiegać miażdżycy?

Mimo, że miażdżyca jest chorobą całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej, a także bezpośrednią przyczyną zawału serca, warto wiedzieć, iż można jej skutecznie zapobiegać. Choć wszyscy jesteśmy na nią narażeni możemy znacząco spowalniać procesy miażdżycowe poprzez odpowiedni tryb życia – chodzi tu przede wszystkim o odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną.  Wśród wskazówek na temat diety  zdrowej dla serca zawartych w dokumencie opracowanym przez Międzynarodowy Zespół Roboczy ds. Zapobiegania Chorobie Niedokrwiennej Serca we współpracy z Międzynarodowym Towarzystwem Miażdżycowym znaleźć możemy zachęty do codziennego spożywania co najmniej pięciu porcji warzyw i/lub owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych (chleba, płatków, makaronów, ryżu), ziemniaków i ziaren roślin strączkowych, do jedzenia ryb co najmniej dwa razy w tygodniu, a także do stosowania oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, które zawierają dużo tłuszczów jednonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Badania kliniczne wykazały, że dieta uboga w tłuszcze roślinne (które zawierają jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe), może prowadzić do rozwoju blaszek miażdżycowych.

Optima omega 3
Warto także, szczególnie zimą, uzupełniać codzienne posiłki o orzechy, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (wyjątkiem będzie tu orzech kokosowy, bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe). Orzechy laskowe, ziemne i macadamia zawierają dużo jednonienasyconych tłuszczów, zaś orzechy włoskie, migdały i orzechy nerkowca są cennymi roślinnymi źródłami także kwasów tłuszczowych omega-3. W trosce o zdrowe serce warto także spożywać produkty  nabiałowe o obniżonej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowe. Wskazane również jedzenie mięsa nie częściej niż trzy razy w tygodniu, przy czym powinno być to przede wszystkim mięso chude, np. drobiowe lub jagnięce. Odpowiedni jadłospis w połączeniu z umiarkowanie intensywną aktywnością fizyczną przez co najmniej 30 minut każdego dnia oznacza zmianę nawyków zdrowotnych, a te prowadzą do poprawy kondycji układu sercowo – naczyniowego.

Bibliografia

Najpopularniejsze artykuły

<p>Drawing of brain and healthy food for power and good memory, nutritious eating containing natural vitamins and minerals</p>

Produkty poprawiające pracę mózgu — czy znasz je wszystkie?

Bardzo istotne dla prawidłowej pracy mózgu są zdrowe tłuszcze – w szczególności te zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie często wskazuje się na ogromną rolę kwasu dokozaheksaenowego, czyli DHA. Jest on ważnym składnikiem budulcowym mózgu – stanowi nawet do 50% frakcji błonowych fosfolipidów znajdujących się w tym organie

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]

Zawał serca u kobiet

Zawał serca u kobiet – nietypowe objawy, które łatwo przeoczyć [Infografika]

Jakie są nietypowe objawy zawału u kobiet? Silny ból brzucha, nudności, wymioty – mogą przypominać niestrawność, ale pojawiają się nagle i mogą być jedynym objawem ataku serca Dławienie, ucisk lub pieczenie za mostkiem – często mylone ze zgagą, nie ustępuje po zmianie pozycji Nagła duszność – trudności z oddychaniem podczas codziennych czynności, nawet bez towarzyszącego […]

Przeczytaj także

Menopauza serce

Menopauza a serce — co każda kobieta powinna wiedzieć o zdrowiu serca?

Co ma menopauza do chorób serca? Chociaż na pierwszy rzut oka nie ma między nimi dużej zależności, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego w okresie przekwitu powinnaś z jeszcze większą uwagę zadbać o swoje zdrowie. To naprawdę ważne. Menopauza a choroby układu krążenia – estrogeny robią różnicę! Gdy myślisz o […]

Wysoki cholesterol

Czy wysoki cholesterol zawsze jest niebezpieczny?

Ostatni lipidogram pokazał, że masz wysoki cholesterol i ta informacja bardzo Cię zestresowała? Spokojnie! Wyniki wcale nie muszą być „wyrokiem”. Zobacz, co oznaczają niekorzystne wyniki i co zrobić, aby zadbać o swój profil lipidowy. Wysoki cholesterol, czyli jaki? Aby mówić o wysokim cholesterolu, warto przyjrzeć się obowiązującym normom. Dla osób zdrowych wyglądają one następująco: cholesterol […]

Normy cholesterolu

Wszystko o cholesterolu: rodzaje, normy, przyczyny, diagnostyka, leczenie i profilaktyka. Dowiedz się, jak utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.

Co to jest cholesterol? Cholesterol to woskowata, tłuszczopodobna substancja występująca we wszystkich komórkach naszego ciała. Wbrew powszechnemu przekonaniu, cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i pełni wiele ważnych funkcji: Buduje ściany komórkowe Jest składnikiem tkanek Uczestniczy w produkcji hormonów Bierze udział w syntezie witaminy D Jest potrzebny do produkcji kwasów żółciowych Pomaga w trawieniu […]