Kwasy Omega-3 – dlaczego są takie ważne

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.11.2017

3 minuty czytania

Czym są popularne omega-3 i skąd ta niezbędność?

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych, nazywanych też niezbędnymi (NNKT). Skąd ta niezbędność? Otóż kwasy omega-3 są wytwarzanie w organizmie człowieka w niewielkich ilościach – max do 8% zapotrzebowania. Części z nich nie jesteśmy w stanie wytworzyć w ogóle, z powodu braku enzymu, który stworzyłby wiązanie podwójne w cząsteczce kwasu przy węglu 3 (to właśnie temu wiązaniu kwasy te zawdzięczają nazwę omega-3). Niedobór NNKT prowadzić może do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, musimy więc je regularnie dostarczać z pożywieniem.

Omega-3 właściwości – dlaczego są tak ważne?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów w organizmie człowieka, są składnikiem błon komórkowych, układu nerwowego, mózgu. Uczestniczą w procesie widzenia, produkcji hormonów tkankowych, odpowiadają za zdrowy wzrost i rozwój. Ponadto budują też hormony płciowe i kory nadnerczy, a także kwasy żółciowe. Szczególnie istotną funkcję pełnią w regulowaniu działania układu krążenia.

Badania naukowe dowodzą, że odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza procesy zapalne, ryzyko rozwoju nowotworów, chorób układu krwionośnego, nerwowego, czy stawów, jak i skłonność do depresji. Omega-3 poprawiają także odporność oraz pamięć. Pomocne mogą być również w przeciwdziałaniu otyłości.

Optima Omega 3

Działanie kwasów omega-3 na układ krążenia

Główne zastosowanie kwasy te mają jednak w profilaktyce chorób układu krążenia, jak np. choroba niedokrwienna serca. Hamują one rozwój blaszek miażdżycowych, zmniejszając ryzyko incydentów wieńcowych tj. zawał lub udar. Pomocne są również przy obniżaniu ciśnienia tętniczego, redukcji trójglicerydów, cholesterolu, poprawie krzepliwości krwi. Zalecana do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów dawka kwasów tłuszczowych omega-3, to 2-4 g dziennie, co stanowi 0,5 – 2% całkowitej dostarczanej energii.

Zawartość omega-3, czyli gdzie ich szukać w pożywieniu?

Głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega–3 są tłuste ryby morskie jak łosoś, makrela, śledź, szprot, czy sardynki, tran, owoce morza, glony, olej lniany, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz orzechy włoskie. Według rekomendacji American Heart Association dorośli powinni spożywać posiłki z ryb o dużej zawartości tych kwasów przynajmniej dwa razy w tygodniu. Polskie normy żywienia, odnośnie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, zalecają spożycie 2g/dobę kwasu α-linolenowego i 200mg/dobę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Żywność wzbogacana w omega-3

Z racji niskiego spożycia ryb w naszym kraju, co potwierdzają dane statystyczne, warto włączyć do diety produkty spożywcze wzbogacone w kwasy omega-3. Żywność funkcjonalna tego typu, wypada o wiele korzystniej pod względem przyswajania kwasów tłuszczowych omega-3, niż przyjmowanie ich w postaci suplementów diety. Produktem dostępnym na rynku, wartym szczególnej uwagi, jest margaryna Optima Cardio Omega-3, której sugerowana dzienna porcja (30g) dostarczy aż 45% dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3. Tak duża ich zawartość wynika bezpośrednio ze składu produktu, gdzie króluje naturalna wysoka zawartość oleju rzepakowego, bogatego w kwas α-linolenowy.

Bibliografia

  • Bartnikowska E.: Fizjologiczne działanie polienowych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Tłuszcze Jadalne, 2008, 1-2, 10-15.
  • Chapkin R.S., McMurray D.N., Davidson L.A., Patil B.S., Fan Y.Y., Lupton J.R.: Bioactive dietary long-chain fatty acids: emerging mechanisms of action. J. Nutr., 2008, 100, 1152-1157.
  • Flachs P., Rossmeisl M., Bryhn M., Kopecky J.: Cellular and molecular effects of n−3 polyunsaturated fatty acids on adipose tissue biology and metabolism. Clin. Sci., 2009, 116, 1-16.
  • Gogus U., Smith C.: n-3 Omega fatty acids: a review of current knowledge. Int. J. Food Sci. Technol., 2010, 45, 417-436.
  • Kolanowski W.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol., 2007, 3, 229-237.
  • Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35.
  • Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M.: Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852.

Najpopularniejsze artykuły

5 błędów żywieniowych szkodzących Twojemu sercu

5 błędów żywieniowych szkodzących Twojemu sercu [Infografika]

Czy wiesz, że miażdżyca powstaje przede wszystkim w efekcie niezdrowego stylu życia? Codzienna dieta ma ogromny wpływ na zdrowie Twojego serca, a odpowiednie odżywianie może stanowić skuteczną ochronę dla tego najważniejszego organu. Poznaj najczęstsze błędy żywieniowe, które mogą negatywnie wpływać na Twoje serce, oraz proste sposoby na ich wyeliminowanie. Najczęstsze błędy w diecie, które szkodzą […]

Triglicerydy. Czym są? Jaki jest ich właściwy poziom?

2021-11-30 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty W kontekście dyslipidemii sporą uwagę poświęca się głównie cholesterolowi LDL. […]

Normy cholesterolu w Polsce i USA

Normy cholesterolu w Polsce i USA – porównanie dla dorosłych, dzieci i osób starszych

Cholesterol to związek tłuszczowy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni ważne role, takie jak budowa błon komórkowych, produkcja hormonów czy synteza witaminy D. Jednak zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki poziom cholesterolu może negatywnie wpływać na zdrowie. W szczególności nadmiar cholesterolu prowadzi do odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co zwiększa ryzyko chorób […]

Przeczytaj także

Frakcja wyrzutowa serca. Czym jest i na co wpływa?

2021-08-18 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Serce jest kluczowym organem dla prawidłowej pracy całego organizmu. Od […]

Czy dzieci mogą spożywać produkty funkcjonalne?

Każdy rodzic dba o zdrowie swojego dziecka. Stara się zapewnić mu zbilansowaną zdrową dietę, która zapewni odpowiednią […]

Sterole i stanole roślinne – czym są i jak wpływają na zdrowie?

Sterole i stanole roślinne już od ponad 20 lat są  dodatkiem żywności funkcjonalnej w Polsce, w tym […]