Jakie tłuszcze zalecane są w USA

Redakcja

28.07.2022

3 minuty czytania

Oliwa z oliwek

Choć amerykańskie kulinaria często kojarzą się z fast foodem, oficjalne zalecenia żywieniowe USA prezentują znacznie zdrowsze podejście do spożycia tłuszczów.

Departament Rolnictwa USA o tłuszczach

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych stworzył kompleksowy podręcznik zawierający zalecenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Dokument ten szczegółowo analizuje różne rodzaje tłuszczów i ich wpływ na zdrowie. Głównym celem tych wytycznych jest promocja zdrowego odżywiania oraz walka z narastającym problemem otyłości w USA.

Na co uważać?

  1. Nasycone kwasy tłuszczowe: • Źródła:
    • Produkty pochodzenia zwierzęcego
    • Tłuste mięso
    • Pełnotłuste produkty mleczne
    • Masło • Zagrożenia:
    • Podwyższony poziom cholesterolu LDL przy spożyciu powyżej 10% dziennej energii • Konsekwencje zdrowotne:
    • Zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
    • Potencjalny rozwój cukrzycy typu 2
  2. Nadmiar tłuszczów u dzieci: • Problem kaloryczny:
    • Dostarczanie zbędnych kalorii
    • Ryzyko nadwagi i otyłości • Brak składników odżywczych:
    • Niewystarczająca ilość witamin i minerałów • Długoterminowe skutki:
    • Zwiększone ryzyko nadwagi w wieku dorosłym
    • Problemy zdrowotne związane z otyłością
  3. Tłuszcze trans: • Negatywny wpływ:
    • Zwiększenie stężenia „złego” cholesterolu LDL
    • Obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL • Źródła naturalne:
    • Mleko
    • Masło
    • Czerwone mięso • Źródła przemysłowe:
    • Niektóre margaryny kostkowe
    • Produkty zawierające częściowo uwodornione oleje roślinne • Regulacje:
    • Wycofanie statusu GRAS dla częściowo uwodornionych olejów roślinnych w USA

Jakie tłuszcze stosować?

Departament Rolnictwa zaleca:

  • Zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych:
  • Zastępowanie tłuszczów stałych płynnymi olejami roślinnymi:
  • Szczególną uwagę na dietę dzieci:
    • Ograniczenie tłuszczów stałych
    • Wprowadzenie zdrowszych olejów roślinnych

Jak zmienić nawyki?

  1. Zamiana tłuszczów: •
    • Używanie nienasyconych kwasów tłuszczowych:
    • Zastąpienie masła miękkimi margarynami kubkowymi do smarowania pieczywa • Wybór olejów roślinnych:
    • Do gotowania
    • Do smażenia
  2. Uważne czytanie etykiet: • Unikanie produktów zawierających:
    • „Częściowo uwodornione tłuszcze roślinne” • Zwracanie uwagi na:
    • Zawartość tłuszczów nasyconych w produktach
  3. Przygotowanie mięsa:
    • Usuwanie widocznego tłuszczu przed przygotowaniem
    • Wybieranie chudszych kawałków mięsa
  4. Wybór produktów mlecznych:
    • Produkty o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowe:
    • Sery
    • Jogurty
    • Mleko
    • Inne przetwory mleczne

Podsumowanie

Stosowanie się do tych zaleceń może znacząco poprawić jakość diety przeciętnego Amerykanina. Poprzez świadome wybory żywieniowe, szczególnie w zakresie tłuszczów, można skutecznie dostarczać organizmowi odpowiednią ilość zdrowego pożywienia. To z kolei może przyczynić się do ograniczenia problemu otyłości, z którym borykają się Stany Zjednoczone, oraz zmniejszyć ryzyko chorób związanych z nieprawidłową dietą.

Bibliografia

S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Nutrition and Wellness Tips for Young Children: Provider Handbook for the Child and Adult Care Food Program. USDA Food and Nutrition Service, Alexandria, VA, June 2013, s. 41-45

Źródło: https://fns-prod.azureedge.net/sites/default/files/fats.pdf

Najpopularniejsze artykuły

Minestrone z pieczona papryką

Minestrone z pieczona papryką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę warzywną z pieczoną papryką. To zdrowe i niskokaloryczne danie pełne witamin i minerałów. Składniki: 1 żółta cukinia (300 g) 1 cebula (60 g) Garść fasolki szparagowej (200 g) Kilka różyczek brokuła (150 g) Kilka różyczek kalafiora (150 g) Kilka plasterków pora (40 g) 1 l bulionu 1 łyżka […]

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Jeśli szukasz zdrowego i pełnego smaku dania, ta sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą jest idealnym wyborem. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z chrupiącą papryką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kremowym dipem z awokado tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek świeżej kolendry i limonki nadaje sałatce świeżości, a prażone pestki dyni dostarczają przyjemnej nuty orzechowej. […]

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Przeczytaj także

Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami

O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one […]

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Optima

Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bagietkę pełnoziarnistą z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo. To zdrowa i smaczna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1/2 pełnoziarnistej bagietki 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas […]