5,00

Dieta na nadciśnienie. Co powinna zawierać?

Redakcja Optymalnewybory.pl

30.07.2021

3 minuty czytania


Nadciśnienie tętnicze stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia – szczególnie, jeśli zostanie zlekceważone lub będzie leczone nieprawidłowo. Poważnym konsekwencjom można jednak zapobiec – z pomocą przychodzi odpowiednio skomponowana dieta, która stanowi nie tylko czynnik prewencyjny, ale skutecznie wspomaga farmakoterapię. Sprawdź, co powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Dążenie do uzyskania ciśnienia krwi najbardziej zbliżonego do optymalnych wartości pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, takich jak np. zawał serca, udar mózgu, niewydolność nerek, niewydolność serca. Dlatego należy zmodyfikować swoje przyzwyczajenia, zaczynając od skomponowania właściwej diety.

Czy to już nadciśnienie?

Zgodnie z obowiązującą klasyfikacją, za prawidłowe ciśnienie tętnicze uznaje się wartości w przedziale 120–129/80–84 mm Hg. Zaś mianem nadciśnienia określa się chorobę, która charakteryzuje się podwyższonym ciśnieniem krwi – takim, którego wartości przekraczają 140/90 mm Hg w kilkukrotnych pomiarach, przeprowadzanych w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach czasowych[1].

Warto przy tym podkreślić, że podwyższone ciśnienie tętnicze trudno „wyczuć”. Koniecznością jest regularne dokonywanie pomiarów – szczególnie, że choroba nie daje wyraźnych objawów. Niekiedy chorzy mogą uskarżać się na bóle i zawroty głowy, duszności czy bóle w okolicy serca, jednak ich przyczyny mogą mieć także inne podłoże.

Dieta na nadciśnienie – jak komponować jadłospis?

W kontekście nadciśnienia dieta powinna dostarczać takie produkty spożywcze, które – dzięki zawartości cennym składnikom – pomagają regulować ciśnienie krwi, przywracając je do optymalnych wartości.

Co należy ograniczyć przy nadciśnieniu?

Aby dieta na nadciśnienie była skuteczna, warto pamiętać o wyeliminowaniu lub ograniczeniu spożycia wielu produktów. Zalicza się do nich m.in.:

  • sól kuchenną
  • przetworzone produktów mięsnych,
  • przetwory w puszkach.

Wszystkie zawierają sporą ilość sodu – pierwiastka, który w nadmiernych ilościach zwiększa ryzyko nadciśnienia. Natomiast długotrwałe zmniejszenie ilości tego składnika przyczynia się do spadku ciśnienia krwi – zarówno u osób z nadciśnieniem, jak i osób z prawidłowym ciśnieniem[2].

Jak pokonać nadciśnienie? Dieta DASH pomaga

Zastanawiasz się, jak skutecznie pokonać nadciśnienie? Dieta DASH jest jednym ze sposobów odżywiania, który jest rekomendowany w walce z podwyższonym ciśnieniem krwi.

Jej istotą jest spożywanie m.in.:

  • warzyw i owoców w dużych ilościach
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych
  • tłuszczów pochodzenia roślinnego
  • ryb
  • produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu.

Ponadto badania naukowe wykazało, że zastąpienie węglowodanów białkiem dodatkowo wpływało na obniżenie ciśnienia krwi[3].
Optima Cardio

Dieta na nadciśnienie – co powinien zawierać codzienny jadłospis?

 Jest wiele produktów spożywczych, które pomagają zredukować wysoki poziom ciśnienia tętniczego. Warto zatem włączyć je do diety, aby zmniejszyć ryzyko zdrowotnych konsekwencji nadciśnienia.

Borówki i truskawki

To owoce, które charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy – szczególnie z grupy antocyjanów. Badania naukowe pokazały, że ich spożycie może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego nawet o 8% w porównaniu do osób z niskim spożyciem antocyjanów[4].

Sok z buraków

Pozyskiwany z buraków sok – z uwagi na wysoką zawartość nieorganicznych azotanów – przyczynia się do redukcji podwyższonego ciśnienia krwi. Potwierdzają to badania naukowe – osoby, które wypijały 1 szklankę soku dziennie, odnotowały spadek wartości ciśnienia krwi[5].

Owies

Stanowi źródło beta-glukanu, który może nie tylko wpływać na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, ale również regulować ciśnienie. Potwierdzają to metaanalizy – wyższe spożycie tego rodzaju błonnika wiąże się z niższym ciśnieniem skurczowym i niższym ciśnieniem rozkurczowym[6].

Czosnek

Mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem. Okazuje się jednak, że jego spożycie może wpłynąć na zmniejszenie ciśnienia krwi, co potwierdzają badania naukowe przeprowadzone na grupie pacjentów z nadciśnieniem pierwotnym[7].

Cynamon

Aromatyczna przyprawa, stosowana jako dodatek do wielu dań, może przyczynić się do redukcji ciśnienia krwi. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przeanalizowali wpływ krótkotrwałego podawania cynamonu na regulowanie ciśnienia krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym[8].

Właściwie skomponowana dieta to podstawa, jeśli chodzi o profilaktykę, jak i leczenie nadciśnienia tętniczego. Warto zatem przyjrzeć się swojemu codziennemu menu i wprowadzić stosowne modyfikacje. Dzięki temu zmniejszy się ryzyko chorób będących konsekwencją podwyższonego ciśnienia krwi.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770596/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366416/

[4] https://academic.oup.com/ajcn/article/93/2/338/4597656

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722817/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25668347/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24035939/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23867208/

Najpopularniejsze artykuły

Tłuszcze trans: czym są i jak wpływają na nasze zdrowie?

Tłuszcze trans są na cenzurowanym. Czy słusznie? Dowiedz się o nich więcej i sprawdź, jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka.

Wpływ spożywania mięsa na rozwój chorób sercowo-naczyniowych

2021-12-16 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Na choroby sercowo-naczyniowe zapada duża liczba Polaków, co ma związek […]

Udar mózgu

Jak rozpoznać udar mózgu i udzielić pierwszej pomocy? [Infografika]

Czy wiesz, że: – udar mózgu co roku wyłąga 1 na 6 Polaków? – rocznie w Polsce jest ok. 90 000 przypadków udaru niedokrwiennego? – komórki mózgu zaczynają obumierać już po 4 minutach od wystąpienia udaru? – tylko dla leczenia niewielkiej części do 3-4,5 godziny od wystąpienia udaru, można odwrócić lub ograniczyć jego skutki? – […]

Przeczytaj także

BMI

Jak obniżyć ciśnienie bez leków? Domowe sposoby

Zbyt wysokie ciśnienie krwi może stanowić poważne zagrożenie, zwłaszcza gdy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas. Dlatego wiele osób poszukuje domowych sposób na jego obniżenie. Po jakie rozwiązania niefarmakologiczne można sięgnąć? Co można zrobić z myślą o utrzymaniu prawidłowych wartości ciśnienia? Podpowiadamy. Zbyt wysokie ciśnienie – kiedy może niepokoić? Na początek najważniejsze: tego, czy […]

Optima Cardio

Część 2 wywiadu: Żywność funkcjonalna: badania, regulacje i bezpieczeństwo

W pierwszej części naszego wywiadu z dietetyk Jadwigą Przybyłowską poznaliśmy podstawowe informacje o żywności funkcjonalnej, jej pochodzeniu i głównych składnikach, ze szczególnym uwzględnieniem steroli roślinnych. Teraz zagłębimy się w bardziej szczegółowe aspekty tego fascynującego tematu. W tej części Jadwiga Przybyłowska omówi procesy badawcze, którym poddawane są produkty funkcjonalne, wyjaśni znaczenie ostrzeżeń umieszczanych na opakowaniach oraz […]

Nadciśnienie tętnicze: czego nie powinny jeść osoby zmagające się z nadciśnieniem?

Jednym z elementów, które wpływają na ciśnienie krwi, jest dieta. Ma duże znaczenie, ponieważ posiłki zawierają składniki wpływające na pracę serca i układu krwionośnego, a co za tym idzie, również na „intensywność” przepływu krwi w organizmie. Istotne są przede wszystkim składniki mineralne, takie jak sód, potas, magnez i wapń, jak również żelazo, miedź czy cynk