Wegetariańskie źródła omega-3 – gdzie ich szukać?

Redakcja

20.07.2024

4 minuty czytania

Orzechu włoskie z dziadkiem do orzechów

Często słyszysz, że kwasy omega-3 to ważny element zdrowej, zrównoważonej diety? To prawda! Ten składnik wykazuje bardzo istotne właściwości prozdrowotne – ważne m.in. dla prawidłowej pracy serca oraz umysłu. Sęk w tym, że jego głównymi źródłami są produkty zwierzęce. Jak zatem zadbać o prawidłową podaż omega-3 na diecie wegańskiej i wegetariańskiej? Podpowiadamy.

Kwasy omega-3: dlaczego są tak ważne w diecie?

Kwasy omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli NNKT. Organizm człowieka nie jest ich w stanie samodzielnie wytworzyć, więc muszą być dostarczane z pożywieniem[1]. Już sam ten fakt świadczy o ich „wyjątkowości”.

Swoją nazwę omega-3 zawdzięczają specyficznej strukturze cząsteczki: podwójne wiązanie chemiczne występuje tu przy trzecim atomie węgla, licząc od końca łańcucha[2].

Do tej grupy zaliczają się kwasy:

  • alfa-linolenowy (ALA),
  • eikozapentaenowy (EPA),
  • dokozaheksaenowy (DHA).

Odgrywają one kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Przede wszystkim wspierają[3]:

  • rozwój dziecka w okresie prenatalnym;
  • dojrzewanie układu nerwowego i narządu wzroku u dzieci;
  • utrzymanie zdrowia serca, w tym działania antyarytmicznie, przeciwkrzepliwie i przeciwzapalnie;
  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi;
  • zachowanie optymalnego profilu lipidowego – pomagają zmniejszyć stężenie trójglicerydów oraz podnieść poziom „dobrego” cholesterolu HDL;
  • ochronę przed demencją i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.

Utrzymanie prawidłowej podaży tych substancji jest zatem ważne dla zachowania dobrego zdrowia.

Źródła kwasów omega-3 w diecie, czyli dlaczego i z czym wegetarianie mogą mieć problem?

Kwasy omega-3 są obecne zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Jednak poszczególne substancje z tej grupy znajdują się w różnych substancjach.

Wegetarianin nie będzie miał problemu z podażą kwasu ALA, ponieważ jego najważniejsze źródła to:

  • siemię lniane;
  • orzechy włoskie;
  • oleje roślinne, zwłaszcza lniany, sojowy, rzepakowy czy z zarodków pszenicy[4].

Co jednak z EPA i DHA? Osoby niejedzące produktów odzwierzęcych mogą mieć problem z ich dostarczeniem do organizmu. Te kwasy z grupy omega-3 są zawarte przede wszystkim w tłustych rybach morskich oraz ich tłuszczu[5]. Takie produkty są odrzucane przez wegan i wegetarian.

Czy istnieją roślinne źródła EPA i DHA?

Te kwasy znajdują się w dwóch wegańskich źródłach – pokarmach charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej – fitoplanktonie morskim oraz algach. Dlatego można sobie zapewnić ich podaż, np. spożywając:

  • wegetariańskie/wegańskie sushi zawinięte w nori;
  • wegański ramen lub inne potrawy zawierające wakame;
  • olej z alg morskich – o ten składnik są też wzbogacane inne produkty, np. miękkie margaryny kubkowe.

Wiele osób na diecie wegańskiej/wegetariańskiej, którym zależy na prawidłowej podaży omega-3, sięga także po suplementację.

Nie tylko omega-3! Włącz do diety również inne zdrowe tłuszcze

W Twoim jadłospisie powinny się znaleźć również inne zdrowe kwasy tłuszczowe – nienasycone. Ich obecność w diecie jest ważna, bo pomagają one zachować prawidłowy profil lipidowy – istotny m.in. w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Pamiętaj zatem, aby:

  • sięgać po oleje roślinne oraz miękkie margaryny kubkowe – dobrym wyborem może być Optima Cardio, wzbogacona dodatkowo o sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[6];
  • ograniczyć spożycie żywności wysoko przetworzonej, która może zawierać częściowo uwodornione oleje bogate w aterogenne tłuszcze trans[7].

Przestrzeganie tych zasad pomoże Ci lepiej zbilansować dietę wegetariańską i cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem. Spróbuj!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[7] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

Najpopularniejsze artykuły

Czy wiesz wszystko o cholesterolu?

Wyniki EKG. Z czego się składają i jak je odczytywać?

2021-08-26 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Wyniki EKG, czyli elektrokardiografii są niezbędne podczas diagnostyki prowadzonej w […]

Czy demencja jest dziedziczna? Czy można zapobiec otępieniu?

2022-03-28 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Trudność w zapamiętywaniu, problemy z koncentracją i zmniejszona zdolność do […]

Przeczytaj także

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Jadłospis dla mózgu: jakie produkty włączyć do diety?

2022-10-05 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Dobra pamięć, niezawodna koncentracja, refleks – te zdolności poznawcze zależą […]

Profil kardiologiczny: na czym polega? Kiedy warto go wykonać?

W ramach profilaktyki chorób układu krążenia zaleca się m.in. zmodyfikowanie nawyków żywieniowych, zaprzestanie palenia tytoniu, zwiększenie aktywności fizycznej, normalizacja ciśnienia tętniczego[2]. Nie bez znaczenia są również badania, które pozwalają ocenić ryzyko rozwoju schorzeń dotykających układ krążenia.