Kanapka: pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Redakcja

27.06.2024

2 minuty czytania

Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Pumpernikiel z pieczonym dorszem z pomidorkami, roszponką i koperkiem

Pumpernikiel to tradycyjny niemiecki chleb o intensywnym smaku i bogatej, ciemnej barwie, który świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. W naszym przepisie połączymy go z delikatnym pieczonym dorszem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi oraz aromatyczną roszponką i koperkiem, tworząc zdrową i smaczną przekąskę, idealną na lekki obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 kromka pumpernikla (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • ½ małego filetu dorsza (40 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • Otarta skorka z cytryny i gałązka koperku do ozdoby

Wartości odżycze:

Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 849,4
Energia [kcal] 203,6 10
Białko ogółem [g] 12,02 24
Tłuszcz [g] 7,6 11
Węglowodany ogółem [g] 26,26 10
Sód [mg] 210 9
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 171,2 21
Witamina D [ug] 0,895 18
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,212 11
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 3,218
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,842
Cholesterol [mg] 29,2
Błonnik pokarmowy [g] 4,84

Przygotowanie:

Dorsza wyłożyć na pergamin i położyć na nim pomidorki koktajlowe, przyprawić sola i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć roszponkę i upieczonego dorsza wraz z pomidorkami. Kanapkę posypać otartą skórką z cytryny i koperkiem.

Magiczny składnik:

Dorsz to jedna z chudszych ryb, warto wybierać ją, kiedy jesteśmy na diecie odchudzającej. Jego delikatne mięso w połączeniu z chrupiącym pumperniklem i świeżymi warzywami tworzy danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Najpopularniejsze artykuły

Nadciśnienie tętnicze

Co to jest nadciśnienie wtórne? Jak je rozpoznać?

Nadciśnienie jest często nazywane „cichym zabójcą” – rozwija się niepostrzeżenie, często przez wiele lat, jednocześnie siejąc w organizmie spustoszenie. W ponad 90% przypadków jego pojawienie się ma charakter pierwotny[1] (bez wyraźnej przyczyny). Istnieje jednak również nadciśnienie wtórne. Jak je rozpoznać? Jak się je leczy? Wyjaśniamy. Nadciśnienie, czyli co? Ciśnienie krwi w ciągu doby dynamicznie się […]

Wigilijne potrawy bezpieczne dla cholesterolu

W różnych regionach Polski podawane są dania charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Jak przygotować kolację, by była ona nie tylko lekka dla serca, ale również nie odbiegała od tradycji?

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]

Przeczytaj także

Zimowy trening dla serca — 5 prostych ćwiczeń, które poprawią krążenie!

Chcesz prowadzić zdrowy tryb życia i zadbać o dobre funkcjonowanie serca? Jeśli tak, potrzebujesz minimum 30-45 minut ruchu dziennie

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Hiperlipidemia – jaką dietę powinny stosować osoby z zaburzeniem gospodarki lipidowej?

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Choroby serca stanowią obecnie najczęstszą przyczynę zgonów na całym świecie. Jeśli […]