Dieta dr Dąbrowskiej – czy to zdrowy sposób na oczyszczanie organizmu?

Redakcja Optymalnewybory.pl

29.05.2021

3 minuty czytania

Lektura zajmie 3 minuty.
2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (No Ratings Yet)
Loading...


Dieta dr Dąbrowskiej pomaga oczyścić organizm z toksyn i może poprawiać komfort snu. Jednak to, co wzbudza największy entuzjazm wśród zwolenników diety, to znaczna utrata zbędnych kilogramów. Sprawdź, na czym polega dieta dr Dąbrowskiej i czy ścisły post jest zdrowym sposobem na oczyszczanie organizmu.

Naturalne sposoby leczenia i diety niskokaloryczne zyskują coraz większą popularność. Choć mają one swoich przeciwników i nie mają potwierdzenia w literaturze naukowej, to nadal cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród osób dbających o linię i zdrowie. Zarówno tych, szukających dobrego sposobu na detoks, jak i zmagających się z dolegliwościami przewodu pokarmowego, cukrzycą typu 2 lub chorobą wieńcową. I oczywiście wśród tych, którzy chcą się odchudzić. Sprawdź, czy dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to dobry sposób na powrót do zdrowia i wymarzoną sylwetkę.

Czy istnieją zagrożenia związane ze stosowaniem diety?

Jednocześnie Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC – ang. The European Food Information Council) zaznacza, że diety dostarczające poniżej 1400 kcal/dobę powinny być wzbogacone odpowiednią suplementacją [8]. Niedożywienie organizmu na skutek diety przekłada się również na wzrost stężenia greliny (hormonu głodu), co objawia się wzmożonym łaknieniem i może spowodować wystąpienie efektu jojo [9].

Zupy warzywne w diecie dr Dąbrowskiej - jakie warzywa wybierać, aby nie doprowadzić do niedoboru pokarmowego?

Uwaga na efekt jojo

Diety o niskiej kaloryczności oraz ubogie w białko powodują pozornie szybką utratę masy ciała. Dzieje się tak przez utratę wody i rozpad mięśni. Ilość mięśni wpływa bezpośrednio na zapotrzebowanie organizmu na energię, a jej obniżenie może przyczynić się do błyskawicznego wzrostu masy ciała po zakończeniu diety i powrocie do dawnych nawyków żywieniowych [10, 11].

Sprawdź również: Diety, których należy się wystrzegać

Czym jest dieta dr Dąbrowskiej?

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to post leczniczy, którego głównym celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i złogów, aby wspomóc samouleczenie organizmu. Składa się ona z dwóch etapów – kilkunastodniowej głodówki i zdrowej diety, opartej na wartościowych warzywach, owocach i ziarnach. Dieta Dąbrowskiej polecana jest zarówno osobom zdrowym, jak i zmagającymi się z zespołem metabolicznym, chorobami autoimmunologicznymi czy obniżeniem odporności.

Co to jest kryzys ozdrowieńczy?

W trakcie kuracji może pojawić się tzw. „kryzys ozdrowieńczy”, któremu mogą towarzyszyć nieprzyjemne objawy, takie jak:

  • zawroty i bóle głowy
  • osłabienie
  • bezsenność
  • zmiany skórne
  • bóle brzucha
  • nudności
  • dreszcze
  • gorączka

A u osób, których przewód pokarmowy nie jest przystosowany do dużej ilości surowizny, nawet przejściowa biegunka. Wszystkie te symptomy świadczą o skuteczności postu. Związane są one z dostarczaniem niedostatecznej ilości węglowodanów i tworzeniem się ciał ketonowych. Dr Dąbrowska nazywa swój post dietą ketogenną[1, 2].

Post dr Dąbrowskiej oczyszcza organizm, ale może prowadzić do zaburzeń odżywiania i niedoboru pokarmowego

Na jakich produktach bazuje dieta Ewy Dąbrowskiej?

Warzywa niskoskrobiowe:

  • warzywa liściaste
  • marchew
  • buraki
  • seler
  • pietruszka
  • rzodkiew
  • kalafior
  • brokuł
  • cebula

Dieta ketogenna - jakie owoce i warzywa wybrać do jadłospisu?

Owoce niskocukrowe:

  • maliny
  • jagody
  • borówki
  • jeżyny
  • truskawki
  • kiwi
  • grejpfrut
  • pomarańcze
  • cytryny i limonki
  • arbuz

Warto je jeść przede wszystkim w postaci surowej, ponieważ wtedy zachowują najwięcej składników odżywczych. Można jednak, w zależności od tolerancji, dowolnie modyfikować jadłospis klasycznej wersji diety, w której zaleca się spożywanie 3/4 surowych produktów i 1/4 gotowanych. Jeśli pojawią się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, należy zwiększyć ilość soków lub gotowanych warzyw np. w postaci zup.

Przykładowy jadłospis z programu żywieniowego dr Ewy Dąbrowskiej [1]

Śniadanie

  • Sok pomidorowy
  • Zakwas z buraków
  • Surówka z marchewki z jabłkiem i cytryną
  • Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i szczypiorkiem
  • Gotowany brokuł z koperkiem

Obiad

  • Sok z jabłek i jarmużu
  • Surówka ze świeżej kapusty, marchwi i koperku
  • Surówka z pomidorem, z cebulą, octem jabłkowym i bazylią
  • Krem z kalafiora z warzywami
  • Kompot z jabłek z dodatkiem goździków i cynamonu

Kolacja

  • Sok wielowarzywny
  • Surówka z selera naciowego i białej rzodkiewki z kiełkami brokułu
  • Surówka z tartego jabłka z dodatkiem truskawek
  • Leczo z cukinią, pomidorami, cebulą i papryką
  • Herbata miętowa
  • Połówka grejpfruta

Dieta dr Dąbrowskiej opiera się na ścisłym poście, który może powodować niedobory pokarmowe i zaburzenia odżywiania

Dieta ketogeniczna dr Dąbrowskiej jest elastyczny nie tylko pod tym względem. Dr Ewa Dąbrowska stworzyła również wersję eliminacyjną diety. Ponadto program dietetyczny można dostosować do indywidualnych potrzeb pacjenta z otyłością, cukrzycą czy nadciśnieniem tętniczym [1, 2].

Wychodzenie z diety Dąbrowskiej

Dieta warzywno-owocowa powinna być stosowana przez maksymalnie 42 dni. Kończy się ją tzw. wychodzeniem z diety. Na czym ono polega? Na wprowadzaniu do jadłospisu źródeł zdrowych tłuszczów, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, zawartych np. w margarynie Optima Omega 3, a także nasion roślin strączkowych i niewielkiej ilości ryb, mięsa oraz nabiału.

Post Dąbrowskiej przewiduje również okresowe powtarzanie kuracji w postaci głodówek. Jak długo? 1-2 dni w tygodniu lub 7 dni w miesiącu [1].

Dieta ketogenna dr Dąbrowskiej – efekty

Odkwaszanie organizmu

Jednym z głównych prozdrowotnych mechanizmów diety dr Dąbrowskiej jest jej zasadotwórcze działanie [1]. Współczesny model żywienia jest silnie kwasotwórczy, co prowadzi do zakwaszenia organizmu. Z kolei dieta warzywno-owocowa działa przeciwstawnie. Zdrowe odżywianie wg dr Dąbrowskiej (odpowiednie ilości wody, warzyw i owoców) ma wspomóc naturalne procesy regulowania poziomu pH, zachodzące w naszym organizmie, oraz pozbycie się toksyn.

Smoothie warzywno-owocowe w diecie ketogennej

Autofagia komórkowa i przywracanie aktywności genom

Samouleczenie organizmu w trakcie postu dr Ewy Dąbrowskiej, bazuje na teorii autofagii komórkowej, czyli oczyszczania wewnętrznego. W okresie postu organizm pozyskuje energię z nieprawidłowo zbudowanych tkanek, np. martwych tkanek, guzów, blizn, a komórki oczyszczają się ze zgromadzonych toksyn [1]. Jednak aktualnie jedynym badaniem, które potwierdza taki mechanizm działania, jest praca prof. Yoshinori Ohsumi, która otrzymała nagrodę Nobla [4]. Istotne jest natomiast, że badanie to dotyczyło drożdży, czyli organizmów jednokomórkowych, w związku z czym nie ma pewności, czy identyczny mechanizm działa w przypadku ludzi.

Niskokaloryczność postu dr Dąbrowskiej ma na celu aktywowanie nieczynnych genów i odbudowywanie tkanek będących w zaniku.

Wciąż zastanawiasz się, czy zastosować dietę ketogenną dr Dąbrowskiej? Szybkie efekty na pewno zachęcą każdego, kto chce stracić zbędne kilogramy. Potencjalne mechanizmy działania diety są obiecujące, jednak niepotwierdzone w literaturze naukowej.

Zobacz inne diety: dieta niskocholesterolowa, nisko węglanowa, po zawale, śródziemnomorska, przy nadciśnieniu tętniczym, wegetariańska, wegańska, dla serca, lekkostrawna, na wzmocnienie odporności, ketogenna.

Bibliografia

  1. https://ewadabrowska.pl/ [dostęp: 6.04.2020]
  2. Dąbrowska E.: Ciało i ducha ratować żywieniem. Wyd. Michalineum, 2001
  3. Cudnoch-Jędrzejewska A., Niedziela M., Szczepańska-Sadowska E.: Równowaga kwasowa-zasadowa – wybrane aspekty. W: Konturek Fizjologia człowieka. Red. Brzozowski T. wyd. 3, 479-482
  4. Ohsumi Y.: Yoshinori Ohsumi: autophagy from beginning to end. Interview by Caitlin Sedwick. J Cell Biol. 2012; 197(2):164–165.
  5. Białek-Dratwa A. i wsp. (2013) ,,Nutrigenomika – bioaktywne składniki diety” Postępy Hig Med Dosw (online) 67, 255-260
  6. Johansson K., Neovius M., and Hemmingsson E.: Effects of anti-obesity drugs, diet, and exercise on weight-loss maintenance after a very-low-calorie diet or low-calorie diet: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr 2014; 99:14–23
  7. Castro AI. Gomez-Arbelaez D. Crujeras AB. et al.: Effect of a very low calorie ketogenic diet on food and alcohol cravings, physical and sexual activity, Sleep disturbances and quality of life in obese patients. Nutrients 2018 10 (10) 1348
  8. Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej: red. Wolska-Adamczyk A., WSIiZ, Warszawa 2015
  9. Otto B, Cuntz U, Fruehauf E et al. Weight gain decreases elevated plasma ghrelin concentrations of patients with anorexia nervosa. Eur J Endocrinol 2001; 145: 669-673
  10. Fernández-Elías V.E., Ortega J.F., Nelson R.K., Mora-Rodriguez R.: Relationship between muscle water and glycogen recovery after prolonged exercise in the heat in humans. Eur J Appl Physiol. 2015; 115(9):1919-1926
  11. Abe T., Dankel S.J., Loenneke J.P.: Body fat loss automatically reduces lean mass by changing the fat-free component of adipose tissue. Obesity (Silver Spring). 2019 Mar; 27(3):37-358

Najpopularniejsze artykuły

Zimowe menu sercowca — co warto jeść?

Zastanawiasz się, dlaczego zimą często chce się więcej jeść? Powodów ku temu może być kilka.

Nadciśnienie tętnicze

Co to jest nadciśnienie wtórne? Jak je rozpoznać?

Nadciśnienie jest często nazywane „cichym zabójcą” – rozwija się niepostrzeżenie, często przez wiele lat, jednocześnie siejąc w organizmie spustoszenie. W ponad 90% przypadków jego pojawienie się ma charakter pierwotny[1] (bez wyraźnej przyczyny). Istnieje jednak również nadciśnienie wtórne. Jak je rozpoznać? Jak się je leczy? Wyjaśniamy. Nadciśnienie, czyli co? Ciśnienie krwi w ciągu doby dynamicznie się […]

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Składniki: 1 cukinia zielona (300 g) 1 cukinia żółta (300 g) 1 bakłażan (240 g) 1 kulka mozarelli (125 g) 1 batat (150 g) 1 podłużny pomidor czerwony (100 g) 1 […]

Przeczytaj także

Co jeść by nie chorować czyli dieta na wzmocnienie odporności

Jesień i zima to czas podwyższonego ryzyka wystąpienia infekcji, szczególnie górnych dróg oddechowych. Nieprzyjemna aura, mniejszy dostęp […]

Optima Cardio

Część 2 wywiadu: Żywność funkcjonalna: badania, regulacje i bezpieczeństwo

W pierwszej części naszego wywiadu z dietetyk Jadwigą Przybyłowską poznaliśmy podstawowe informacje o żywności funkcjonalnej, jej pochodzeniu i głównych składnikach, ze szczególnym uwzględnieniem steroli roślinnych. Teraz zagłębimy się w bardziej szczegółowe aspekty tego fascynującego tematu. W tej części Jadwiga Przybyłowska omówi procesy badawcze, którym poddawane są produkty funkcjonalne, wyjaśni znaczenie ostrzeżeń umieszczanych na opakowaniach oraz […]

Hiperlipidemia rodzinna: przyczyny i objawy

2021-12-31 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Z podwyższonym poziomem cholesterolu zmaga się około 20 mln Polaków[1]. […]