Burgery z buraków

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Burgery z buraków

Burgery z buraków to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, stanowią smaczną i zdrową opcję na obiad lub kolację. Przygotowane z kaszy jaglanej, pestek słonecznika i świeżych ziół, te burgery zadowolą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.

Składniki:

  • 4 małe buraki (400 g)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (70 g)
  • 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy (10 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 białko (30 g)
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżego lubczyku
  • 1/2 garści suszonego oregano
  • 4 grahamki (360 g)
  • 4 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (24 g)
  • 1 żółta papryka (240 g)
  • garść kiełków rzodkiewki (32 g)

Liczba porcji:

  • 4

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 437 kcal

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie buraków i kaszy:
    • Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    • Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, zalej szklanką wody i ugotuj do miękkości.
  2. Przygotowanie pozostałych składników:
    • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
    • Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
  3. Mieszanie składników:
    • Wymieszaj buraki, kaszę, cebulę i czosnek.
    • Dodaj oliwę, sok z cytryny, pestki słonecznika, białko oraz posiekane zioła (natkę pietruszki, świeży lubczyk, suszone oregano).
  4. Formowanie i pieczenie kotletów:
    • Uformuj mniej więcej 7-centymetrowe kotlety, ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
    • Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po 20 minutach odwróć kotlety na drugą stronę.

Podanie:

  1. Burgery serwuj z grahamkami posmarowanymi margaryną Optima Omega 3.
  2. Dodaj plastry żółtej papryki oraz kiełki rzodkiewki.

Komentarz dietetyka:

Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej grzanki z jajkiem MOLE, szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybkie śniadanie lub lekką kolację, ta grzanka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: Jajko – 1 sztuka (60 […]

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki chleba razowego 2 łyżeczki Optimy DHA 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa 1 cienki plasterek […]

Przeczytaj także

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki owsiane z jogurtem i owocami. To zdrowa i pyszna propozycja na śniadanie, która dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych (45 g) 3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g) 2 białka (70 g) 1 żółtko (20 g) 3 łyżki mleka 0,5% (30 g) 1 szklanka […]

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]