Burgery z buraków

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Burgery z buraków

Burgery z buraków to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, stanowią smaczną i zdrową opcję na obiad lub kolację. Przygotowane z kaszy jaglanej, pestek słonecznika i świeżych ziół, te burgery zadowolą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.

Składniki:

  • 4 małe buraki (400 g)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (70 g)
  • 3 łyżki pestek słonecznika (30 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy (10 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 białko (30 g)
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżego lubczyku
  • 1/2 garści suszonego oregano
  • 4 grahamki (360 g)
  • 4 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (24 g)
  • 1 żółta papryka (240 g)
  • garść kiełków rzodkiewki (32 g)

Liczba porcji:

  • 4

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 437 kcal

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie buraków i kaszy:
    • Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    • Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, zalej szklanką wody i ugotuj do miękkości.
  2. Przygotowanie pozostałych składników:
    • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
    • Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
  3. Mieszanie składników:
    • Wymieszaj buraki, kaszę, cebulę i czosnek.
    • Dodaj oliwę, sok z cytryny, pestki słonecznika, białko oraz posiekane zioła (natkę pietruszki, świeży lubczyk, suszone oregano).
  4. Formowanie i pieczenie kotletów:
    • Uformuj mniej więcej 7-centymetrowe kotlety, ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
    • Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Po 20 minutach odwróć kotlety na drugą stronę.

Podanie:

  1. Burgery serwuj z grahamkami posmarowanymi margaryną Optima Omega 3.
  2. Dodaj plastry żółtej papryki oraz kiełki rzodkiewki.

Komentarz dietetyka:

Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]

Bagietka z błękitnym serem

Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 dobrej bagietki na zakwasie 2 łyżeczki Optimą […]

Przeczytaj także

Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi

Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z kurczakiem, selerem naciowym i ananasem. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki posiłek, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia pierś kurczaka (150 g) 2 łodygi selera naciowego (90 g) 1 plaster świeżego ananasa (80 g) 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (15 g) 1 łyżka margaryny […]

Chleb razowy z aczarnuszką

Chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą. To zdrowa i pyszna propozycja, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Idealna na śniadanie lub lekką przekąskę, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 kromki razowego chleba z czarnuszką 2 łyżki […]

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet w nowej odsłonie. Kasza i warzywa stanowią porcję błonnika, witamin oraz minerałów. Bogactwo przypraw nadaje potrawie wyjątkowy […]