ABC krążenia krwi

Redakcja Optymalnewybory.pl

31.01.2018

3 minuty czytania

Prawidłowe krążenie krwi jest niezbędne do funkcjonowania organizmu. Zaburzenia krążenia krwi w obrębie tętnic, żył i serca nazywane są inaczej zaburzeniami hemodynamicznymi. Istnieje wiele nieprawidłowości dotyczących krążenia krwi, krążenie może być na przykład zbyt słabe.

Słabe, a dokładniej niedostateczne, krążenie krwi objawia się tzw. „ciężkością nóg”, obrzękami łydek, zimnymi palcami dłoni i stóp (niezależnie od temperatury otoczenia), bladą i suchą skórą, bólami i zawrotami głowy, problemami z koncentracją, ogólnym stanem zmęczenia oraz nieprawidłowym ciśnieniem tętniczym krwi. Za stan niedostatecznego krążenie krwi odpowiada zespół wielu czynników, są to: predyspozycje genetyczne, wiek, płeć, zaburzenia gospodarki hormonalnej, brak aktywności fizycznej (prowadzenie siedzącego trybu życia), nieprawidłowa dieta, nadmierna masa ciała, a także palenie wyrobów tytoniowych. Słabe krążenie krwi znacznie częściej dotyczy osób starszych oraz kobiet. Niestosowanie się do zaleceń profilaktycznych pomimo świadomości, że cierpimy na tzw. słabe krążenie krwi, może wiązać się w przyszłości z rozwojem poważnych schorzeń np. przewlekłą niewydolnością żylną.

Ruch i dieta najlepszym lekarstwem

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz licznych światowych towarzystw kardiologicznych umiarkowana aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta stanowią podstawę prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Dieta powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zwiększające elastyczność ścian naczyń krwionośnych (zalecane 250 mg/dobę kwasów tłuszczowych DHA i EPA) oraz w antyoksydanty (np. witamina A, E, C, karotenoidy), które zwalczają negatywne działanie w organizmie reaktywnych form tlenu. Optymalna podaż błonnika pokarmowego (>25-30 g/dobę), ograniczenie żywności bogatej w tłuszcze trans (podaż możliwie jak najmniejsza), ograniczenie podaży nasyconych kwasów tłuszczowych (<10% całkowitej energii zawartej w pożywieniu), a także ograniczenie soli w diecie (<5 g/dobę) i wypijanie codziennie wody w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb to kolejne czynniki o charakterze prewencyjnym. Nie można również zapomnieć o składniku mineralnym kluczowym dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego – potasie.

Pierwiastek ten obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Najlepsze źródła potasu w diecie to: suszone owoce (rodzynki, daktyle, morele), kakao, nasiona roślin strączkowych, orzechy, ziemniaki, pomidory, banany, awokado i szpinak. Ciekawą propozycją jest żywność funkcjonalna np. margaryna wzbogacona w sterole obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz w potas obniżający ciśnienie tętnicze krwi. Norma na potas wg. Instytutu Żywności i Żywienia (na poziomie wystarczającego spożycia AI) wynosi 3500 mg/dobę dla kobiet i mężczyzn powyżej 16 roku życia.

Bibliografia

  • Achremowicz K., Szary-Sworst K.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność- Nauka Technologia Jakość 2005, 44: 23-35.
  • Chamienia A., Gospodarka potasowa- podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska, Choroby Serca i Naczyń 2004, tom 1, nr 2, 97–107.
  • Jarosz M., Gajowiak R., Molska K., Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017.
  • Piepoli M. F. i wsp., Wytyczne ESC dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego w praktyce klinicznej w 2016 roku, Kardiologia Polska 2016; 74, 9: 821–936.
  • Traczyk W. Z., Fizjologia człowieka w zarysie, PZWL, Warszawa, 2010.

Najpopularniejsze artykuły

Jak dbać o pamięć seniora? Dieta i ćwiczenia (infografika)

W miarę starzenia się naszego organizmu, często pojawiają się zaburzenia pamięci, które mogą wpłynąć na jakość życia seniorów. Problemy z pamięcią są złożone i mają różne przyczyny, takie jak starzenie się mózgu, choroby neurodegeneracyjne czy stres.

7 skutecznych sposobów na przekonanie dziecka do zdrowego odżywiania

Neofobia żywieniowa, czyli tak zwane „wybiórcze jedzenie” to postawa wobec żywności objawiająca się unikaniem spożywania nowych produktów, […]

Niskie ciśnienie krwi – co je powoduje? Kiedy jest groźne?

Niskie ciśnienie krwi działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Według Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie ma potrzeby podejmowania leczenia hipotonii w przebiegu przewlekłej niewydolności krążenia.

Przeczytaj także

Słodycze w diecie sercowca: czy należy ich bezwzględnie unikać?

Zmagasz się z chorobą serca? Jesteś po zawale? Jeśli tak, zapewne doskonale wiesz, jak ważna dla Twojego zdrowia jest odpowiednia dieta. Mówi się przede wszystkim o ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, tak aby zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu. Co jednak ze słodyczami? Czy sercowiec powinien ich bezwzględnie unikać? Wyjaśniamy.

Demencja a tłuszcze trans. Czy niewłaściwa dieta może zwiększyć ryzyko choroby Alzheimera?

2022-04-03 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Szacuje się, że nawet 400 tys. Polaków choruje na demencję[1]. Chociaż […]

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus (90 g) ½ ogórka zielonego (90 g) 2 plastry wędzonego łososia (50 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g) […]