ABC krążenia krwi

Redakcja Optymalnewybory.pl

31.01.2018

3 minuty czytania

Prawidłowe krążenie krwi jest niezbędne do funkcjonowania organizmu. Zaburzenia krążenia krwi w obrębie tętnic, żył i serca nazywane są inaczej zaburzeniami hemodynamicznymi. Istnieje wiele nieprawidłowości dotyczących krążenia krwi, krążenie może być na przykład zbyt słabe.

Słabe, a dokładniej niedostateczne, krążenie krwi objawia się tzw. „ciężkością nóg”, obrzękami łydek, zimnymi palcami dłoni i stóp (niezależnie od temperatury otoczenia), bladą i suchą skórą, bólami i zawrotami głowy, problemami z koncentracją, ogólnym stanem zmęczenia oraz nieprawidłowym ciśnieniem tętniczym krwi. Za stan niedostatecznego krążenie krwi odpowiada zespół wielu czynników, są to: predyspozycje genetyczne, wiek, płeć, zaburzenia gospodarki hormonalnej, brak aktywności fizycznej (prowadzenie siedzącego trybu życia), nieprawidłowa dieta, nadmierna masa ciała, a także palenie wyrobów tytoniowych. Słabe krążenie krwi znacznie częściej dotyczy osób starszych oraz kobiet. Niestosowanie się do zaleceń profilaktycznych pomimo świadomości, że cierpimy na tzw. słabe krążenie krwi, może wiązać się w przyszłości z rozwojem poważnych schorzeń np. przewlekłą niewydolnością żylną.

Ruch i dieta najlepszym lekarstwem

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego oraz licznych światowych towarzystw kardiologicznych umiarkowana aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta stanowią podstawę prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Dieta powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zwiększające elastyczność ścian naczyń krwionośnych (zalecane 250 mg/dobę kwasów tłuszczowych DHA i EPA) oraz w antyoksydanty (np. witamina A, E, C, karotenoidy), które zwalczają negatywne działanie w organizmie reaktywnych form tlenu. Optymalna podaż błonnika pokarmowego (>25-30 g/dobę), ograniczenie żywności bogatej w tłuszcze trans (podaż możliwie jak najmniejsza), ograniczenie podaży nasyconych kwasów tłuszczowych (<10% całkowitej energii zawartej w pożywieniu), a także ograniczenie soli w diecie (<5 g/dobę) i wypijanie codziennie wody w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb to kolejne czynniki o charakterze prewencyjnym. Nie można również zapomnieć o składniku mineralnym kluczowym dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego – potasie.

Pierwiastek ten obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Najlepsze źródła potasu w diecie to: suszone owoce (rodzynki, daktyle, morele), kakao, nasiona roślin strączkowych, orzechy, ziemniaki, pomidory, banany, awokado i szpinak. Ciekawą propozycją jest żywność funkcjonalna np. margaryna wzbogacona w sterole obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz w potas obniżający ciśnienie tętnicze krwi. Norma na potas wg. Instytutu Żywności i Żywienia (na poziomie wystarczającego spożycia AI) wynosi 3500 mg/dobę dla kobiet i mężczyzn powyżej 16 roku życia.

Bibliografia

  • Achremowicz K., Szary-Sworst K.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność- Nauka Technologia Jakość 2005, 44: 23-35.
  • Chamienia A., Gospodarka potasowa- podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska, Choroby Serca i Naczyń 2004, tom 1, nr 2, 97–107.
  • Jarosz M., Gajowiak R., Molska K., Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017.
  • Piepoli M. F. i wsp., Wytyczne ESC dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego w praktyce klinicznej w 2016 roku, Kardiologia Polska 2016; 74, 9: 821–936.
  • Traczyk W. Z., Fizjologia człowieka w zarysie, PZWL, Warszawa, 2010.

Najpopularniejsze artykuły

Jak równoważyć stres oksydacyjny?

Stres oksydacyjny rozwija się w wyniku nadmiaru reaktywnych form tlenu (reactive oxygen species – ROS) i reaktywnych […]

<p>Man measuring blood pressure at table indoors, closeup</p>

Jak wysokie ciśnienie krwi wpływa na ryzyko zawału serca?

Zgodnie z wytycznymi za prawidłowe uznaje się ciśnienie na poziomie 120-129/80-84 mm Hg. Natomiast wartości na poziomie 140/90 mm Hg lub wyższe uznaje się za wysokie ciśnienie krwi

<p>Drawing of brain and healthy food for power and good memory, nutritious eating containing natural vitamins and minerals</p>

Produkty poprawiające pracę mózgu — czy znasz je wszystkie?

Bardzo istotne dla prawidłowej pracy mózgu są zdrowe tłuszcze – w szczególności te zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie często wskazuje się na ogromną rolę kwasu dokozaheksaenowego, czyli DHA. Jest on ważnym składnikiem budulcowym mózgu – stanowi nawet do 50% frakcji błonowych fosfolipidów znajdujących się w tym organie

Przeczytaj także

<p>Dietitian writing diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating</p>

Kamica żółciowa: jakie produkty należy wykluczyć z diety?

Kamicę żółciową uważa się za jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji z powodu schorzeń układu pokarmowego.

Dobry i zły cholesterol

Dietetyk wyjaśnia: Rola diety w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jakich produktów unikać?

Około 20 milionów Polaków ma problem z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a  głównymi przyczynami tego stanu są m.in. nieodpowiednia dieta, siedzący tryb życia. Jakie produkty przyczyniają się do hipercholesterolemii i co trzeba zrobić, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska Skąd się bierze cholesterol w organizmie człowieka i skąd […]

Dieta 60+

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]