5,00

Za wysoki poziom złego cholesterolu. Czym się objawia?

Redakcja Optymalnewybory.pl

3.07.2021

3 minuty czytania

Podwyższony poziom cholesterolu to poważny problem, z którym zmaga się nawet 20 mln Polaków. Prowadzi do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, będąc jednocześnie jedną z przyczyn przedwczesnych zgonów. Dobra wiadomość jest taka: z nadmiarem LDL można walczyć. Trzeba tylko wiedzieć, że taki problem istnieje. Sprawdź, jakie objawy daje wysoki cholesterol.

Cholesterol jest substancją tłuszczową niezbędną do funkcjonowania organizmu. Bierze udział w tworzeniu niektórych hormonów, witaminy D3, kwasów żółciowych. Jego produkcja odbywa się w ok. 80% w wątrobie, zaś transport odbywa się w formie lipoprotein o różnej gęstości. Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) odpowiadają za transport cholesterolu do poszczególnych komórek, co może skutkować jago odkładaniem i powstawaniem blaszekmiażdżycowych[1]. Dlatego jego podwyższone stężenie jest tak niekorzystne dla organizmu.

Wysoki cholesterol – objawy

Nie bez powodu o podwyższonym poziomie cholesterolu LDL mówi się „cichy zabójca”. To określenie doskonale oddaje powagę sytuacji – wzrost stężenia tej frakcji nie daje właściwie żadnych symptomów.

Jeśli chodzi o wysoki cholesterol, objawy są trudne do wykrycia – szczególnie w początkowej fazie. Czasami jednak mogą powstawać tzw. żółtaki cholesterolowe, ale i one bywają lekceważone. Jako że przypominają kaszaki, nierzadko traktowane są jako defekt estetyczny.

Niestety najwięcej pacjentów do lekarza trafia zbyt późno – wtedy, gdy dochodzi już do rozwoju konkretnych chorób układu sercowo-naczyniowego. Wówczas można odczuwać m.in. takie objawy jak:

  • dolegliwości bólowe w okolicach serca,
  • męczliwość, zadyszka,
  • zaburzenia funkcjonowania wątroby,
  • zaburzenia krążenia,
  • ból kończyn pojawiający się po wysiłku.

Jak wykryć podwyższony poziom cholesterolu LDL?

Objawy wysokiego cholesterolu wcale nie są jednoznaczne i najczęściej stanowią następstwo chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego jedynym sposobem na wykrycie niepokojących zmian jest… systematyczne wykonywanie badań krwi – minimum raz w roku.

Jest spore grono osób, które o podwyższonym poziomie cholesterolu dowiadują się przypadkiem, np. podczas okresowych badań do pracy. Aby więc nie być zaskoczonym ich wynikiem, warto regularnie wykonywać lipidogram.

Lipidogram (inaczej profil lipidowy) to badanie diagnostyczne, które pozwala na oznaczenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, frakcji HDL oraz trójglicerydów. Polega na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej i poddanie jej analizie.

Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, normy poziomu cholesterolu wynoszą:

  • cholesterol całkowity: <190 mg/dl
  • cholesterol frakcji LDL: <115 mg/dl
  • cholesterol frakcji HDL mężczyźni: ≥40 mg/dl
  • cholesterol frakcji HDL kobiety: ≥45 mg/dl
  • trójglicerydy: ≤150 mg/dl.

Jeżeli wyniki badania będą przekraczać aktualne normy, wówczas trzeba będzie podjąć odpowiednie działania zmierzające ku przywróceniu rekomendowanych wartości dla cholesterolu.

Jak obniżyć poziom cholesterolu LDL?

Wynik badania naukowego opublikowane w The Lancet wykazały, że jeśli młode osoby z wysokim poziomem cholesterolu nie-HDL (wynik wszystkich typów „złego” cholesterolu) obniżą poziom o ok. 50%, wówczas ryzyko chorób sercowo-naczyniowych spadnie z 29% do 6% (w przypadku mężczyzn poniżej 45. roku życia) oraz z 16% do 4% (w przypadku kobiet poniżej 45. roku życia)[2].

Jeśli więc zmagasz się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, musisz zmienić swój dotychczasowy styl życia. Warto przede wszystkim zmodyfikować swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

  • Wzbogać jadłospis w produkty dostarczające sterole roślinne

  • Zwiększ spożycie błonnika

Chociaż błonnik kojarzy się ze zdolnością do tłumienia nadmiernego apetytu, może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Metaanalizy pokazują, że spożycie 3 g błonnika rozpuszczalnego z owsa może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL o ok. 0,13 mmol/l.[4]

  • Wyeliminuj z diety źródła tłuszczów trans i nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych

Trans-jednonienasycone kwasy tłuszczowe prowadzą do podwyższenia poziomu frakcji LDL[5]. Dlatego warto zrezygnować m.in. z zupek w proszku, gotowych ciastek i wafelków, serów topionych. Należy jednak dokładnie czytać etykiety, ponieważ nie wszystkie tego typu produkty nie są wskazane.  Tłuszcze trans rozpoznasz po tym, że występują jako częściowo utwardzane lub uwodornione oleje. Znajdują się one również w  tłuszczach mlecznych.

Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest wskazany – szczególnie, że organizm człowieka jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlatego należy zadbać o to, aby nie dostarczać więcej niż 10% tych tłuszczów. Każda nadwyżka sprzyja wzrostowi poziomu cholesterolu[6].

  • Ogranicz spożycie napojów słodzonych

Napoje słodzone cukrem to nie tylko większe ryzyko cukrzycy, ale również… podwyższonego poziomu cholesterolu. Wypijanie ich w sporych ilościach może powodować wzrost stężenia trójglicerydów przy jednoczesnym obniżaniu pożądanej frakcji HDL[7].

Optima Neuro

Ponadto warto zwiększyć aktywność fizyczną, ograniczyć ekspozycję na stres oraz wyeliminować palenie papierosów.

Stan twojego zdrowia zależy w dużej mierze od ciebie. Pamiętaj więc o tym, by co najmniej raz w roku kontrolować profil lipidowy. Dzięki temu dowiesz się, że masz wysoki cholesterol – objawy tego stanu często występują o wiele za późno, kiedy rozwijają się choroby układu krążenia.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol

[2] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)32519-X/fulltext

[3] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9925120/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17045072/

[6] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/04/21/tluszcze-nasycone/

[7] https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.014083

Najpopularniejsze artykuły

Żywność dla mózgu – czyli jedzenie na myślenie (infografika)

W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się zdrowiu i dobremu samopoczuciu, a odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu sprawności naszego organizmu. Jednakże, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że nasze nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ także na kondycję naszego mózgu. Właściwe odżywianie może poprawić funkcje poznawcze, wspierać koncentrację, pamięć oraz wpływać na nasze zdolności uczenia się.

Dieta

Dieta niskosodowa — jak ograniczyć sól w diecie?

Sód to jeden z pierwiastków, które występują w organizmie człowieka, głównie w płynach pozakomórkowych i wewnątrzkomórkowych[1]. Jest dostarczany wraz z dietą. Odgrywa ważną rolę dla zdrowia, jednak jego nadmiar może być problematyczny. Zobacz, komu jest zalecana dieta niskosodowa i jak ograniczyć sól w diecie. Jaką rolę w organizmie odgrywa sód? Sód to jeden z elektrolitów. Składnik […]

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia krwi

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia krwi [Infografika]

Co to nadciśnienie krwi? Trwałe podniesienie ciśnienia tętniczego do wartości 140/90 mm Hg lub więcej. Musi się utrzymywać przez dłuższy czas i wystąpić w kilkukrotnych pomiarach. Nadciśnienie = cichy zabójca Najczęściej przez długi czas nie powoduje żadnych dolegliwości, jednocześnie wywołując nieodwracalne zmiany. Jego objawy są nieswoisite – to np. ból głowy, zaburzenia snu, łatwe męczenie […]

Przeczytaj także

Hipercholesterolemia

Dietetyk radzi: Rodzinna hipercholesterolemia to poważna choroba. Konieczna jest zmiana diety oraz przyjmowanie leków

Hipercholesterolemia rodzinna to podstępna choroba, która bardzo długo nie daje żadnych objawów, jednak może mieć poważne konsekwencje. Na czym polega hipercholesterolemia rodzina, jakie badania laboratoryjne mogą pomóc w jej zdiagnozowaniu, a także jak trzeba zmodyfikować dietę, by trzymać cholesterol pod kontrolą. Na te pytania odpowiada dietetyczka Jadwiga Przybyłowska.   Wiele osób dowiaduje się o wysokim […]

Ryby i ich pozytywny wpływ na organizm

Ryby i ich pozytywny wpływ na organizm

Ryby to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D. Ponadto ryby […]

Mus z malin z jogurtem i czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy dbają o linię. Połączenie świeżych malin, kremowego jogurtu i gorzkiej czekolady tworzy wyjątkowo smakowitą i zdrową kompozycję. Łatwy w przygotowaniu i niskokaloryczny, ten deser dostarczy Ci nie tylko przyjemności, ale także wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 szklanki malin (250 g) […]