5,00

Triglicerydy. Czym są? Jaki jest ich właściwy poziom?

Redakcja Optymalnewybory.pl

30.11.2021

2 minuty czytania

W kontekście dyslipidemii sporą uwagę poświęca się głównie cholesterolowi LDL. Tymczasem zbyt wysoki poziom triglicerydów również nie jest wskazany. Sprawdź, jaka jest ich dopuszczalna norma i dowiedz się, w jaki sposób przywrócić ich prawidłową wartość.
Optima Cardio

Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego jego wykluczenie z codziennej diety nie jest rozwiązaniem. Należy więc wiedzieć co spożywać i w jakiej ilości – to klucz do zdrowia i obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Triglicerydy – co to?

Triglicerydy (określane również jako trójglicerydy) to substancje zaliczane do grupy lipidów. Powstają w organizmie człowieka:

  • VLDL syntetyzowane w wątrobie – są produkowane z kwasów tłuszczowych zmagazynowanych w tkance tłuszczowej oraz węglowodanów pochodzących z pożywienia,
  • chylomikrony syntetyzowane w nabłonku jelita cienkiego – powstają z tłuszczu dostarczanego z produktów spożywczych.

Trójglicerydy stanowią materiał energetyczny dla mięśni i innych tkanek, dlatego są one potrzebne w organizmie. O ile nie przekraczają dopuszczalnego poziomu, nie są w żaden sposób szkodliwe. Problem pojawia się w momencie ich nadmiernej ilości.

Trójglicerydy – norma

Szacuje się, że z podwyższonym poziomem trójglicerydów zmaga się nawet 30%[1] Polaków. Między innymi z tego powodu hipertrójglicerydemię uważa się za jedno z najczęściej występujących zaburzeń gospodarki lipidowej, obok hipercholesterolemii i dyslipidemii mieszanej.

Jeśli chodzi o trójglicerydy, norma wynosi < 150 mg/dl[2]. Wartości powyżej stanowią sygnał do wprowadzenia zmian w prowadzonym przez siebie stylu życia.

Aby określić poziom triglicerydów, najlepiej wykonać tzw. profil lipidowy (lipidogram). To badanie, które pozwala oszacować stężenie innych lipidów, np. cholesterolu frakcji LDL, cholesterolu frakcji HDL – parametrów wpływających na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

O czym świadczy przekroczona norma trójglicerydów?

Podwyższony poziom triglicerydów sugeruje na istnienie zaburzeń lipidowych, których nie można lekceważyć. Trzeba bowiem wiedzieć, że ciężka hipertrójglicerydemia zwiększa ryzyko wystąpienia ostrego zapalenia trzustki, zawału serca, udaru mózgu oraz innych powikłań miażdżycy.

Należy podkreślić, że w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia hipertrójglicerydemii znajdują się m.in. osoby:

  • z nadwagą / otyłością,
  • nadużywające alkoholu,
  • chorujące na cukrzycę,
  • zmagające się z niedoczynnością tarczycy.

Jak przywrócić trójglicerydy do normy?

Twoim problemem są zbyt wysokie trójglicerydy? Normy możesz łatwo przywrócić, modyfikując swój styl życia. Oto co pomoże w przywróceniu wartości zgodnych z obowiązującymi ustaleniami ekspertów.

Zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3

O ile kwasy tłuszczowe omega-3 mają niewielki wpływ na redukcję cholesterolu LDL, o tyle są niezbędne w zmniejszaniu poziomu trójglicerydów. Ich odpowiednia podaż w diecie przyczynia się do redukcji stężenia TG w surowicy krwi, co potwierdza badanie EVOLVE II[3].

Głównymi naturalnymi źródłami tej grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych są:

  • ryby – szczególnie makrela, łosoś, śledź, sardela,
  • owoce morza,
  • olej lniany,
  • orzechy włoskie[4].

Ograniczenie spożycia węglowodanów

Węglowodany pochodzące z żywności przetworzonej przyczyniają się do wzrostu stężenia triglicerydów we krwi. Ograniczenie ich spożycia pomaga przywrócić wartości TG do normy. Węglowodany pochodzące z produktów słabej jakości warto zastąpić produktami z dużą zawartością błonnika i charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym[5].

Warto przy tym podkreślić, że osoby z otyłością brzuszną powinny zmniejszyć spożycie dużych ilości fruktozy. Jeśli ilość tego cukru przekracza 15-20% wartości energetycznej, poziom trójglicerydów rośnie nawet o 30-40%[6].

Większa aktywność fizyczna

Zwiększenie aktywności fizycznej przyczynia się do zredukowania poziomu TG w osoczu krwi. Forma wysiłku nie ma większego znaczenia. Ważniejsza jest regularność.

Jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem, warto systematycznie wykonywać profil lipidowy. Dzięki temu dowiesz się, czy poszczególne parametry – w tym trójglicerydy – są w normie. Taka wiedza pozwala na szybkie działanie – w razie, gdyby doszło do przekroczenia optymalnych wartości ustalonych przez ekspertów.

[1] Aktualne wytyczne leczenia zaburzeń lipidowych; Kardiologia po Dyplomie; Marzec 2010; Tom 9 Nr 3

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/60580,wysoki-poziom-cholesterolu-kiedy-nalezy-przyjmowac-leki

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29289538

[4] Wielonienasycone kwasy omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych. Wybrane dane epidemiologiczne dotyczące zastosowania kwasów omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych; Psychiatria; Tom 12, Nr 3 (2015)

[5] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

[6] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020

Najpopularniejsze artykuły

<p>DHA</p>

Kwas DHA. Za co odpowiada i dlaczego jest potrzebny organizmowi?

2021-06-16 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Chociaż wiele osób dąży do wyeliminowania tłuszczu z diety, jego […]

Olej sojowy

Olej sojowy – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Olej sojowy – płynne złoto ze Wschodu Ceniony w kuchni azjatyckiej, coraz popularniejszy w Europie – olej sojowy to prawdziwa skarbnica zdrowia ukryta w niepozornych ziarnach soi. Ten złocisty płyn, pozyskiwany przez precyzyjne tłoczenie nasion soi zwyczajnej, zyskuje uznanie zarówno wśród szefów kuchni, jak i specjalistów od zdrowia i urody. Skład oleju sojowego – bogactwo […]

Cholesterol HDL vs LDL

Cholesterol LDL vs. HDL – dlaczego równowaga jest ważna?

Czy zdarzyło Ci się słyszeć o dobrym i złym cholesterolu, ale nie do końca wiesz, co oznaczają te pojęcia? Nie wiesz, co kryje się pod skrótami HDL i LDL? Czytaj dalej i dowiedz się więcej o frakcjach cholesterolu oraz tym, dlaczego równowaga pomiędzy nimi jest tak ważna. Cholesterol – bardziej pojemne pojęcie niż myślisz! Pojęcie […]

Przeczytaj także

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]

Dieta

Kobieta 35+: jak utrzymać serce w świetnej formie?

Za Tobą 35. urodziny? To teraz, zdaniem wielu, zaczyna się najlepszy czas w Twoim życiu. Aby korzystać z niego w pełni, koniecznie zadbaj o swoje zdrowie. Na to nie jest nigdy za późno ani za wcześnie. Podstawa to zdrowe serce. Zobacz, co możesz zrobić, aby utrzymać je w świetnej formie. Zdrowa dieta, którą Twoje serce […]

Normy cholesterolu

Wszystko o cholesterolu: rodzaje, normy, przyczyny, diagnostyka, leczenie i profilaktyka. Dowiedz się, jak utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.

Co to jest cholesterol? Cholesterol to woskowata, tłuszczopodobna substancja występująca we wszystkich komórkach naszego ciała. Wbrew powszechnemu przekonaniu, cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i pełni wiele ważnych funkcji: Buduje ściany komórkowe Jest składnikiem tkanek Uczestniczy w produkcji hormonów Bierze udział w syntezie witaminy D Jest potrzebny do produkcji kwasów żółciowych Pomaga w trawieniu […]