Śródziemnomorska zapiekanka

Redakcja

30.06.2024

1 minuta czytania

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw.

Składniki:

  • 1 cukinia zielona (300 g)
  • 1 cukinia żółta (300 g)
  • 1 bakłażan (240 g)
  • 1 kulka mozarelli (125 g)
  • 1 batat (150 g)
  • 1 podłużny pomidor czerwony (100 g)
  • 1 podłużny pomidor żółty (100 g)
  • 1 biała cebula (80 g)
  • 2 łyżki startego żółtego sera (20 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • Mieszanka ziół śródziemnomorskich (bazylia, oregano, tymianek itp.)
  • Sól i pieprz do smaku

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 280 kcal

Przygotowanie:

  1. Mozarellę oraz wszystkie warzywa, prócz batatów i cebuli, pokrój na plasterki średniej grubości. Batata i cebulę pokrój na cienkie plasterki.
  2. Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną Optima Cardio, następnie układaj w nim na przemian plasterki warzyw (w taki sposób jak na zdjęciu), co jakiś czas wkładając między nie plaster mozarelli.
  3. Całość posyp przyprawami, solą i pieprzem oraz posyp żółtym serem.
  4. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekaj około 40-50 minut.

Komentarz dietetyka:

Pieczone warzywa to dobry sposób na urozmaicenie menu. Doskonale komponują się one z aromatycznymi przyprawami, takimi jak oregano, czosnek czy zioła prowansalskie, dzięki czemu nie musisz ich dosalać.

Najpopularniejsze artykuły

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Roladki wieprzowe z purée z fasoli i zielonego groszku

Wieprzowina również może być chuda. Wybieraj takie kawałki, jak polędwica czy szynka, które nie mają białych tłustych części. […]

Przeczytaj także

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Pizza pełnoziarnista z warzywami Pizza może być zdrowa i smaczna! Ta wersja z pełnoziarnistym spodem, bogata w błonnik i warzywa, dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Oto przepis na zdrową i pyszną pizzę z warzywami. Składniki: 1 saszetka drożdży instant (7 g) 1 łyżeczka cukru (5 g) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) 2 i […]