Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw.
Składniki:
- 1 cukinia zielona (300 g)
- 1 cukinia żółta (300 g)
- 1 bakłażan (240 g)
- 1 kulka mozarelli (125 g)
- 1 batat (150 g)
- 1 podłużny pomidor czerwony (100 g)
- 1 podłużny pomidor żółty (100 g)
- 1 biała cebula (80 g)
- 2 łyżki startego żółtego sera (20 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- Mieszanka ziół śródziemnomorskich (bazylia, oregano, tymianek itp.)
- Sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 280 kcal
Przygotowanie:
- Mozarellę oraz wszystkie warzywa, prócz batatów i cebuli, pokrój na plasterki średniej grubości. Batata i cebulę pokrój na cienkie plasterki.
- Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną Optima Cardio, następnie układaj w nim na przemian plasterki warzyw (w taki sposób jak na zdjęciu), co jakiś czas wkładając między nie plaster mozarelli.
- Całość posyp przyprawami, solą i pieprzem oraz posyp żółtym serem.
- Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekaj około 40-50 minut.
Komentarz dietetyka:
Pieczone warzywa to dobry sposób na urozmaicenie menu. Doskonale komponują się one z aromatycznymi przyprawami, takimi jak oregano, czosnek czy zioła prowansalskie, dzięki czemu nie musisz ich dosalać.