Ryby i ich pozytywny wpływ na organizm

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.04.2018

3 minuty czytania

Ryby i ich pozytywny wpływ na organizm

Ryby to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D. Ponadto ryby morskie są bogate w jod i selen, natomiast małe rybki jedzone razem z ośćmi (np. sardynki) to istotne źródło wapnia i fosforu.

Czytaj także: Kwas fosforowy – gdzie występuje i czy jest szkodliwy?

Według najprostszego podziału wyróżnia się ryby słodko i słonowodne, a także ryby chude, średnio-tłuste oraz tłuste. Pod względem wartości prozdrowotnych na pierwszy plan wysuwają się tłuste ryby morskie. Pozycję lidera zawdzięczają bardzo dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do  prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania całego organizmu ludzkiego. Należy zaznaczyć, że ryby to najlepsze źródło deficytowego we współczesnej diecie kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Pozytywny wpływ DHA dotyczy przede wszystkim układu krwionośnego, nerwowego i immunologicznego.

Kwas dokozaheksaenowy  zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, współtworzy błonę komórek nerwowych, stanowi główny budulec mózgu oraz narządu wzroku. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży oraz wzrostu i rozwoju dziecka. Dieta bogata w DHA poprawia odporność organizmu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii. Niestety tłuste ryby bogate w kwas dokozaheksaenowy to jednocześnie ryby z większym powinowactwem do toksyn. Idealną sytuacją byłoby, gdyby ryba pochodziła z czystych naturalnych akwenów morskich, należała do roślinożerców (ryby pozyskują DHA z alg morskich takich jak Schizochytrium, dodatkowo krótszy łańcuch pokarmowy zmniejsza ryzyko kumulacji toksyn), była (krótszy czas wchłaniania toksyn środowiskowych) oraz oczywiście świeża.

Najzdrowsze ryby – które warto jeść, a których unikać?

Ryby o najwyższej zawartości składników odżywczych przy równocześnie małym zanieczyszczeniu związkami toksycznymi to:

  • dziki łosoś;
  • śledź;
  • pstrąg.

Ryby, których spożycie należy ograniczyć ze względu na wyższe ryzyko zanieczyszczeń:

  • tuńczyk- ponieważ jest to ryba tłusta i długowieczna;
  • halibut- ponieważ jest to ryba bardo tłusta z dużym powinowactwem do toksyn lipofilnych;
  • szczupak- ponieważ jest to ryba drapieżna.

Optima Omega 3

Najpopularniejsze artykuły

Słodycze i ich wpływ na serce

2021-04-16 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Słodycze, a właściwie zawarte w nich cukry proste oraz tłuszcze […]

Jakie ryby wybrać na wigilijny stół?

Głęboko zakorzeniony w wigilijnej tradycji karp cechuje się specyficznym smakiem, który nie każdemu odpowiada. Mimo, że wiele […]

Obniżenie cholesterolu naturalnymi sposobami – to proste!

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Pojęcia takie jak fitosterole, LDL czy triglicerydy są Ci obce, nie […]

Przeczytaj także

Profilaktyka chorób serca. Jakie badania należy wykonać?

2021-10-01 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn zgonów w […]

Kochaj CAŁYM sercem po sześćdziesiątce

Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. Pandemia COVID-19 i związana z nią kwarantanna uświadomiła chyba nam wszystkim, […]

Najzdrowsze warzywa świata. Co warto włączyć do jadłospisu, żeby cieszyć się lepszym zdrowiem?

2021-07-29 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty Różnorodna, dobrze zbilansowana dieta jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne […]