4,50

Profil lipidowy: czym jest to badanie i kiedy warto je wykonać?

Redakcja Optymalnewybory.pl

28.11.2021

2 minuty czytania

Hipercholesterolemia to poważny problem, który dotyczy niemal 20 mln Polaków[1]. Tymczasem zaburzenia przemiany lipidów są jednym z podstawowych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wystarczy jednak regularnie wykonywać tzw. profil lipidowy, aby móc podjąć stosowne działania obniżające poziom cholesterolu we krwi. Sprawdź, na czym polega to badanie i kto powinien je wykonać.
Optima Cardio Potas+

Cholesterol to substancja tłuszczowa, której – choć jest owiana złą sławą – nie należy się zbytnio obawiać. Jest niezbędna do produkcji witaminy D3, wspiera wytwarzanie hormonów płciowych i nadnerczowych[2]. Dopiero jego nadmiar stanowi poważne zagrożenie – zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Cholesterol – poziom prawidłowy

Zastanawiasz się, jak wygląda twój cholesterol? Poziom przekraczający optymalne wartości powinien wzbudzić twoją czujność i skłonić do dalszej diagnostyki.

Warto przy tym podkreślić, że normy cholesterolu są uniwersalne – nie zależą od wieku. Oznacza to, że wysokie stężenie frakcji LDL jest tak samo groźne dla osób młodych, jak i seniorów.

Zgodnie z obowiązującymi normami na cholesterol, poziom przedstawia się następująco:

  • cholesterol całkowity < 190 mg/dl,
  • cholesterol LDL < 115 mg/dl,
  • cholesterol HDL > 45 mg/dl u kobiet i 40 mg/dl u mężczyzn,
  • trójglicerydy < 150 mg/dl[3].

Profil lipidowy – co to?

Profil lipidowy (lipidogram) jest bezinwazyjnym i bezbolesnym badaniem laboratoryjnym, które polega na oznaczeniu cholesterolu całkowitego, jego poszczególnych frakcji ora trójglicerydów. Daje więc obraz gospodarki lipidowej w organizmie, pozwalając na podjęcie stosownych działań w razie nieprawidłowych wyników.

  • Frakcja LDL – to frakcja, która odpowiada za transport cholesterolu z wątroby do mięśni. Nadmierna ilość jest niepożądana, ponieważ przyczynia się do odkładania cząsteczek cholesterolu w tętnicach.
  • Frakcja HDL – to frakcja zawarta w lipoproteinie HDL. Jej rolą jest transportowanie cząsteczek cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie ulegają metabolizowaniu. Im wyższy poziom cholesterolu HDL, tym niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych[4].
  • Trójglicerydy – są podstawowym składnikiem tkanki tłuszczowej będącej źródłem energii. Podwyższony ich poziom zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

W przypadku rozszerzonego lipidogramu istnieje możliwość oznaczenia:

  • stężenia cholesterolu nie-HDL,
  • poziomu cholesterolu VLDL,
  • liczby cząsteczek cholesterolu LDL,
  • wskaźnika Castelliego[5].

Jak przygotować się do lipidogramu?

Aby uzyskać wiarygodny obraz profilu lipidowego, koniecznością jest odpowiednie przygotowanie do badania. Ważne jest, by:

  • przyjść na czczo – ostatni posiłek można zjeść na ok. 12-14 godzin przed pobraniem próbki krwi,
  • nie spożywać alkoholu przez minimum 72 godziny przed pobraniem krwi,
  • stosować niezmienioną dietę przez minimum 3 tygodnie przed badaniem[6].

Bezpośrednio przed badaniem można spożyć niewielką ilość wody. Pomoże to rozrzedzić krew i ułatwi pobranie odpowiedniej ilości próbki.

Wskazania do wykonania profilu lipidowego

Lipidogram jest badaniem, które zaleca się wykonywać regularnie w celu oceny ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego:

  • co 5 lat u osób bez stwierdzonych czynników ryzyka schorzeń,
  • częściej – u osób należących do grupy zwiększonego ryzyka lub poddanych terapii lekowej / dietetycznej[7].

Badania naukowe wskazują na istnienie bezpośredniego związku między poziomem cholesterolu całkowitego, LDL-C i nie HDL-C a ryzykiem występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.
Szacuje się, że już różnica w stężeniu na poziomie 1 mmol/l zwiększa ryzyko śmierci na skutek choroby niedokrwiennej serca o:

  • 120% u osób w wieku 40-49 lat,
  • 75% u osób w wieku 50-59 lat,
  • 47% u osób między 60. a 69. rokiem życia,
  • 27% u osób w wieku 70-79 lat,
  • 18% u osób w wieku 80-89 lat[8].

Zbyt wysoki poziom cholesterolu – co dalej?

Jeśli masz podwyższony cholesterol, należy przede wszystkim wprowadzić pewne zmiany w dotychczasowym stylu życia.

Szczególne znaczenie ma modyfikacja sposobu odżywiania. Należy to rozumieć jako ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (w odpowiednich proporcjach).

Ważne jest także włączenie steroli roślinnych, które przyczyniają się do redukcji cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[9].

[1] Wytyczne PTL/KLRwP/PTK postępowania w zaburzeniach lipidowych dla lekarzy rodzinnych 2016; Łódź, Kraków, Warszawa listopad 2016 r.; Lekarz POZ 4/2016

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[3] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/60580,wysoki-poziom-cholesterolu-kiedy-nalezy-przyjmowac-leki

[4] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[5] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidy-i-lipidogram

[6] https://www.synevo.pl/lipidogram-profil-lipidowy/

[7] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidy-i-lipidogram

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3284229/

[9] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Najpopularniejsze artykuły

Kwas DHA w ciąży – rola i funkcje

Dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia Dietetyczna – Ku zdrowej diecie!, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Coraz częściej […]

Zawał serca

Czy zawał może być dziedziczny? Wyjaśniamy!

Zawał – to słowo brzmi przerażająco. I rzeczywiście, atak serca jest niezwykle poważnym stanem, który może doprowadzić nawet do śmierci. Zasadne jest więc pytanie: co sprzyja jego wystąpieniu? Czy zawał serca jest dziedziczny? Czytaj dalej, by poznać szczegóły. Co to jest zawał serca? Zawał serca to stan, w którym część mięśnia sercowego obumiera z powodu […]

Dieta na wakacjach: jakich dań unikać na wyjeździe?

Wakacje kojarzą się z czasem wolności i koncentracji na przyjemnościach. To także moment, w którym możesz zechcieć dać upust swoim zachciankom – także tym związanym z jedzeniem. Zwłaszcza że w kurortach roi się od barów i foodtrucków z rozmaitymi smakołykami. Odrobina takiej „rozpusty” nie zaszkodzi, ale… warto mimo wszystko zachować zdrowy rozsądek i dokonywać świadomych wyborów. W końcu może być i smacznie, i zdrowo. Zobacz zatem, czego unikać podczas letniego urlopu.

Przeczytaj także

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Menopauza

Jak przygotować się do menopauzy, czyli jak wejść zdrowo w nowy okres życia? Dietetyczka wyjaśnia

Dowiedz się, jak menopauza wpływa na metabolizm, serce i sylwetkę. Poznaj skuteczne – zdaniem dietetyczki klinicznej Jadwigi Przybyłowskiej – strategie żywieniowe i treningowe dopasowane do nowego etapu życia.  Zacznijmy od podstaw – co dzieje się z kobiecym ciałem w okresie menopauzy? Menopauza to naturalny etap w życiu każdej kobiety, który oznacza zakończenie okresu rozrodczego. W […]

Czy dieta wegańska może pomóc obniżyć cholesterol? Fakty i mity

Dieta wegańska to taka, z której wyklucza się wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie chodzi zatem wyłącznie o mięso