4,50

Profil lipidowy: czym jest to badanie i kiedy warto je wykonać?

Redakcja Optymalnewybory.pl

28.11.2021

2 minuty czytania

Hipercholesterolemia to poważny problem, który dotyczy niemal 20 mln Polaków[1]. Tymczasem zaburzenia przemiany lipidów są jednym z podstawowych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wystarczy jednak regularnie wykonywać tzw. profil lipidowy, aby móc podjąć stosowne działania obniżające poziom cholesterolu we krwi. Sprawdź, na czym polega to badanie i kto powinien je wykonać.
Optima Cardio Potas+

Cholesterol to substancja tłuszczowa, której – choć jest owiana złą sławą – nie należy się zbytnio obawiać. Jest niezbędna do produkcji witaminy D3, wspiera wytwarzanie hormonów płciowych i nadnerczowych[2]. Dopiero jego nadmiar stanowi poważne zagrożenie – zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Cholesterol – poziom prawidłowy

Zastanawiasz się, jak wygląda twój cholesterol? Poziom przekraczający optymalne wartości powinien wzbudzić twoją czujność i skłonić do dalszej diagnostyki.

Warto przy tym podkreślić, że normy cholesterolu są uniwersalne – nie zależą od wieku. Oznacza to, że wysokie stężenie frakcji LDL jest tak samo groźne dla osób młodych, jak i seniorów.

Zgodnie z obowiązującymi normami na cholesterol, poziom przedstawia się następująco:

  • cholesterol całkowity < 190 mg/dl,
  • cholesterol LDL < 115 mg/dl,
  • cholesterol HDL > 45 mg/dl u kobiet i 40 mg/dl u mężczyzn,
  • trójglicerydy < 150 mg/dl[3].

Profil lipidowy – co to?

Profil lipidowy (lipidogram) jest bezinwazyjnym i bezbolesnym badaniem laboratoryjnym, które polega na oznaczeniu cholesterolu całkowitego, jego poszczególnych frakcji ora trójglicerydów. Daje więc obraz gospodarki lipidowej w organizmie, pozwalając na podjęcie stosownych działań w razie nieprawidłowych wyników.

  • Frakcja LDL – to frakcja, która odpowiada za transport cholesterolu z wątroby do mięśni. Nadmierna ilość jest niepożądana, ponieważ przyczynia się do odkładania cząsteczek cholesterolu w tętnicach.
  • Frakcja HDL – to frakcja zawarta w lipoproteinie HDL. Jej rolą jest transportowanie cząsteczek cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie ulegają metabolizowaniu. Im wyższy poziom cholesterolu HDL, tym niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych[4].
  • Trójglicerydy – są podstawowym składnikiem tkanki tłuszczowej będącej źródłem energii. Podwyższony ich poziom zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

W przypadku rozszerzonego lipidogramu istnieje możliwość oznaczenia:

  • stężenia cholesterolu nie-HDL,
  • poziomu cholesterolu VLDL,
  • liczby cząsteczek cholesterolu LDL,
  • wskaźnika Castelliego[5].

Jak przygotować się do lipidogramu?

Aby uzyskać wiarygodny obraz profilu lipidowego, koniecznością jest odpowiednie przygotowanie do badania. Ważne jest, by:

  • przyjść na czczo – ostatni posiłek można zjeść na ok. 12-14 godzin przed pobraniem próbki krwi,
  • nie spożywać alkoholu przez minimum 72 godziny przed pobraniem krwi,
  • stosować niezmienioną dietę przez minimum 3 tygodnie przed badaniem[6].

Bezpośrednio przed badaniem można spożyć niewielką ilość wody. Pomoże to rozrzedzić krew i ułatwi pobranie odpowiedniej ilości próbki.

Wskazania do wykonania profilu lipidowego

Lipidogram jest badaniem, które zaleca się wykonywać regularnie w celu oceny ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego:

  • co 5 lat u osób bez stwierdzonych czynników ryzyka schorzeń,
  • częściej – u osób należących do grupy zwiększonego ryzyka lub poddanych terapii lekowej / dietetycznej[7].

Badania naukowe wskazują na istnienie bezpośredniego związku między poziomem cholesterolu całkowitego, LDL-C i nie HDL-C a ryzykiem występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.
Szacuje się, że już różnica w stężeniu na poziomie 1 mmol/l zwiększa ryzyko śmierci na skutek choroby niedokrwiennej serca o:

  • 120% u osób w wieku 40-49 lat,
  • 75% u osób w wieku 50-59 lat,
  • 47% u osób między 60. a 69. rokiem życia,
  • 27% u osób w wieku 70-79 lat,
  • 18% u osób w wieku 80-89 lat[8].

Zbyt wysoki poziom cholesterolu – co dalej?

Jeśli masz podwyższony cholesterol, należy przede wszystkim wprowadzić pewne zmiany w dotychczasowym stylu życia.

Szczególne znaczenie ma modyfikacja sposobu odżywiania. Należy to rozumieć jako ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (w odpowiednich proporcjach).

Ważne jest także włączenie steroli roślinnych, które przyczyniają się do redukcji cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[9].

[1] Wytyczne PTL/KLRwP/PTK postępowania w zaburzeniach lipidowych dla lekarzy rodzinnych 2016; Łódź, Kraków, Warszawa listopad 2016 r.; Lekarz POZ 4/2016

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[3] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/60580,wysoki-poziom-cholesterolu-kiedy-nalezy-przyjmowac-leki

[4] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy

[5] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidy-i-lipidogram

[6] https://www.synevo.pl/lipidogram-profil-lipidowy/

[7] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidy-i-lipidogram

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3284229/

[9] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

Najpopularniejsze artykuły

Fascynujący świat olejów roślinnych: Od nasiona do butelki

Skarby natury w Twojej kuchni Czy wiesz, że oleje roślinne, które codziennie używasz w kuchni, mają za sobą niezwykłą podróż? Zanim trafią do Twojego stołu, przechodzą fascynujący proces transformacji z niepozornych nasion w cenne płyny kulinarne. Oleje roślinne pozyskujemy z bogactwa natury – z nasion i owoców roślin oleistych. Prawdziwe gwiazdy wśród surowców to: Złocisty […]

Aktywność fizyczna a zdrowie mózgu: kluczowe korzyści

Aktywność fizyczna a zdrowie mózgu: kluczowe korzyści [Infografika]

Zdrowy mózg to: dobra pamięć świetna koncentracja zdolność do logicznego rozumowania pozytywny nastrój Zadbaj o niego, prowadząc zdrowy tryb życia. To prostsze niż myślisz! Aktywność fizyczna – ważniejsza dla mózgu niż myślisz! „Ćwiczenia” dla mózgu to nie tylko rozwiązywanie krzyżówek czy gra w szachy. Liczy się również fizyczny ruch! Aktywność fizyczna sprzyja: podniesieniu stężenia kluczowych […]

Słaba pamięć a dieta: wpływ żywienia na pracę mózgu

2022-04-02 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Zdarza ci się zapominać o ważnych sprawach? Masz problemy z […]

Przeczytaj także

Niskie ciśnienie krwi – co je powoduje? Kiedy jest groźne?

Niskie ciśnienie krwi działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Według Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie ma potrzeby podejmowania leczenia hipotonii w przebiegu przewlekłej niewydolności krążenia.

Produkty, które nie podwyższają cholesterolu: poznaj bezpieczne przekąski

2022-01-13 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeśli chcesz […]

Geny a choroby serca kobiet

Geny a serce: czy choroby układu krążenia u kobiet mogą być dziedziczne?

Masz w rodzinie historię chorób serca i zastanawiasz się, czy to oznacza, że mogłaś „odziedziczyć” problemy kardiologiczne? I tak, i nie. Zobacz, w jakim stopniu geny wpływają na skłonność do chorób serca (i jakich) oraz jak duży wpływ na Twoje zdrowie mają codzienne wybory związane z dietą czy ruchem. Możesz być zaskoczona! Choroby serca u […]