Ciemnozielony olej z pestek dyni, o charakterystycznym orzechowym smaku, jest tłoczony z surowych lub prażonych pestek. Ten wyjątkowy produkt zyskuje coraz większą popularność zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.
Olej z pestek dyni i jego wpływ na zdrowie
Poza tym, że olej z pestek dyni jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wskazuje się na jego właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza wysokiej zawartości tokoferoli i fitosteroli. Odznacza się korzystnym składem kwasów tłuszczowych (>90% kwasu oleinowego i linolowego, niska zawartość kwasu stearynowego i palmitynowego).
Ze względu na skład przypisuje się mu pozytywny wpływ na zdrowie:
- Obniżenie stężenia cholesterolu we krwi
- Zmniejszenie ryzyka niektórych chorób nowotworowych
- Poprawa funkcjonowania gruczołu krokowego u mężczyzn
Stosunek omega-3 do omega-6 w oleju z pestek dyni
Na wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju dyniowym w większości składają się kwasy omega-6 i niestety jedynie śladowe ilości kwasów omega-3. W związku z tym stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest niekorzystny.
Należy urozmaicić dietę także w produkty bogate w kwasy omega-3 takie jak:
- Ryby i owoce morza
- Oleje (np. olej rzepakowy)
- Wysokiej jakości margaryny wzbogacane w kwasy omega-3 lub czysty kwas DHA
Jak poprawnie przechowywać olej z pestek dyni?
Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają, olej z pestek dyni należy przechowywać:
- W ciemnej butelce
- W suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu
- W temperaturze nieprzekraczającej 20°C
Mimo podatności na utlenianie, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E), olej może być przechowywany w szczelnym opakowaniu nawet do 3 miesięcy.
W kuchni i w kosmetyce
Zastosowanie kulinarne: Olej z pestek dyni można spotkać zazwyczaj w postaci nierafinowanej i stosuje się go tylko na zimno, jako dodatek do:
- Sałatek
- Makaronów
- Warzyw
- Deserów
- Bezpośredniego spożycia
Zastosowanie kosmetyczne: Olej z pestek dyni odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce. Wmasowany w skórę:
- Nawilża
- Ujędrnia
- Koi podrażnienia
- Wspomaga procesy regeneracyjne
Źródła
- Galus, S., Kadzińska, J. (2014). Właściwości Optyczne Filmów z izolatu białek serwatkowych z dodatkiem wybranych olejów roślinnych. Acta Agrophysica, 21(2), 132.
- Przybyłowski, K., Benedycka, Z., Skorina, V. (2015). Uprawa dyni oleistej (Cucurbita pepo var. oleifera Pietsch.) jako alternatywne źródło dochodu dla małych gospodarstw rolnych. Zeszyty naukowe, WWSA w Łomży, 59, 42.
- Rabrenović, B., Dimić, E., Maksimović, M. (2023). The Most Important Bioactive Compounds of Pumpkin Seed Oil. Food Science and Technology, 45(1), 139-147.
- Stevenson, D.G., Eller, F.J., Wang, L. (2022). Oil and Tocopherol Content and Composition of Pumpkin Seed Oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 70(3), 1102-1108.
- Nawirska-Olszańska, A. (2024). Prozdrowotne właściwości oleju z pestek dyni. Przemysł Spożywczy, 78(2), 34-38.