Olej z pestek dyni – zielone złoto o orzechowym smaku

Redakcja

6.04.2024

3 minuty czytania

Ciemnozielony olej z pestek dyni, o charakterystycznym orzechowym smaku, jest tłoczony z surowych lub prażonych pestek. Ten wyjątkowy produkt zyskuje coraz większą popularność zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.

Olej z pestek dyni i jego wpływ na zdrowie

Poza tym, że olej z pestek dyni jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wskazuje się na jego właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza wysokiej zawartości tokoferoli i fitosteroli. Odznacza się korzystnym składem kwasów tłuszczowych (>90% kwasu oleinowego i linolowego, niska zawartość kwasu stearynowego i palmitynowego).

Ze względu na skład przypisuje się mu pozytywny wpływ na zdrowie:

  • Obniżenie stężenia cholesterolu we krwi
  • Zmniejszenie ryzyka niektórych chorób nowotworowych
  • Poprawa funkcjonowania gruczołu krokowego u mężczyzn

Stosunek omega-3 do omega-6 w oleju z pestek dyni

Na wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w oleju dyniowym w większości składają się kwasy omega-6 i niestety jedynie śladowe ilości kwasów omega-3. W związku z tym stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest niekorzystny.

Należy urozmaicić dietę także w produkty bogate w kwasy omega-3 takie jak:

  • Ryby i owoce morza
  • Oleje (np. olej rzepakowy)
  • Wysokiej jakości margaryny wzbogacane w kwasy omega-3 lub czysty kwas DHA

Jak poprawnie przechowywać olej z pestek dyni?

Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają, olej z pestek dyni należy przechowywać:

  • W ciemnej butelce
  • W suchym, chłodnym i ciemnym pomieszczeniu
  • W temperaturze nieprzekraczającej 20°C

Mimo podatności na utlenianie, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (głównie witaminy E), olej może być przechowywany w szczelnym opakowaniu nawet do 3 miesięcy.

W kuchni i w kosmetyce

Zastosowanie kulinarne: Olej z pestek dyni można spotkać zazwyczaj w postaci nierafinowanej i stosuje się go tylko na zimno, jako dodatek do:

  • Sałatek
  • Makaronów
  • Warzyw
  • Deserów
  • Bezpośredniego spożycia

Zastosowanie kosmetyczne: Olej z pestek dyni odnajduje także swoje zastosowanie w kosmetyce. Wmasowany w skórę:

  • Nawilża
  • Ujędrnia
  • Koi podrażnienia
  • Wspomaga procesy regeneracyjne

Źródła

  1. Galus, S., Kadzińska, J. (2014). Właściwości Optyczne Filmów z izolatu białek serwatkowych z dodatkiem wybranych olejów roślinnych. Acta Agrophysica, 21(2), 132.
  2. Przybyłowski, K., Benedycka, Z., Skorina, V. (2015). Uprawa dyni oleistej (Cucurbita pepo var. oleifera Pietsch.) jako alternatywne źródło dochodu dla małych gospodarstw rolnych. Zeszyty naukowe, WWSA w Łomży, 59, 42.
  3. Rabrenović, B., Dimić, E., Maksimović, M. (2023). The Most Important Bioactive Compounds of Pumpkin Seed Oil. Food Science and Technology, 45(1), 139-147.
  4. Stevenson, D.G., Eller, F.J., Wang, L. (2022). Oil and Tocopherol Content and Composition of Pumpkin Seed Oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 70(3), 1102-1108.
  5. Nawirska-Olszańska, A. (2024). Prozdrowotne właściwości oleju z pestek dyni. Przemysł Spożywczy, 78(2), 34-38.

Najpopularniejsze artykuły

Koenzym Q10 i jego wpływ na zdrowie sercowców

Bez koenzymu Q10 ludzki organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Koenzym Q10 jest zaangażowany w wytwarzanie energii […]

Czy czosnek pomaga obniżyć cholesterol?

Należący do grupy tzw. „naturalnych antybiotyków”, znany już starożytnym Egipcjanom, bardzo często gości w polskiej kuchni i […]

Grahamka z szynką i jajkiem sadzonym

Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia. Składniki: 1 grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g) 1 […]

Przeczytaj także

Jak wzmocnić odporność organizmu i chronić się przed infekcjami?

Każdego dnia jesteśmy wystawieni na działanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Bakterie, wirusy, zarazki i grzyby znajdują się wszędzie i […]

Niestabilny poziom glukozy we krwi

U podstaw nieprawidłowej glikemii (czyli stężenia glukozy we krwi) najczęściej leżą zaburzenia metabolizmu węglowodanów. W ich konsekwencji […]

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Czekoladowe trufle z awokado

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowe trufle z awokado. To zdrowa i pyszna propozycja na deser, który zadowoli podniebienie miłośników czekolady, a jednocześnie dostarczy wartościowych składników odżywczych. Składniki: 1 dojrzałe awokado (140 g) 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (30 g) 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio 2 i 1/2 łyżki kakao […]