Olej lniany – wszystko co powinniśmy wiedzieć?

Redakcja

6.04.2024

3 minuty czytania

Olej lniany

Olej lniany – co powinniśmy wiedzieć?

Olej lniany pozyskiwany z nasion lnu to cenny składnik diety, który powinien zagościć w niej na stałe. Dzięki wysokiej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Nawilża i odżywia skórę zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz.

Olej lniany to ponad 50% kwasów Omega 3

Jest jedynym olejem roślinnym, który zawiera w swoim składzie ponad 50% kwasów tłuszczowych Omega 3, a dokładniej kwasu alfa-linolenowego (ALA) – kluczowego z perspektywy zdrowego serca.

Te nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dzięki temu wspierają zdrowie serca. Mogą również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia, miażdżycy, chorób serca oraz mogą pozytywnie stymulować układ odpornościowy.

Olej lniany – proporcje Omega 3 i Omega 6

Kwestią, na którą należy zwrócić uwagę jest proporcja pomiędzy nienasyconymi kwasami tłuszczowymi Omega 3 i Omega 6.

Przedstawicielem rodziny Omega 6 jest kwas linolowy, który występuje w dużej ilości m.in. w:

  • oleju krokoszowym;
  • oleju słonecznikowym;
  • oleju z pestek winogron.

Nie można mówić, że któryś z wymienionych kwasów jest ważniejszy. Ponieważ jednak** kwasów Omega 3 jest znacznie mniej** w przyrodzie i naszej żywności niż kwasów omega-6, eksperci kładą szczególny nacisk na jego dostarczanie do organizmu z dietą.

Optymalny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka stosunek tych składników powinien wynosić 2:1.

Olej lniany suplementem kwasu Omega 3

W przypadku oleju lnianego, z racji znacznej przewagi ilościowej w jego składzie kwasów tłuszczowych Omega 3 nad Omega 6 (2-3 krotne więcej omega-3), proporcja ta jest bardzo korzystna. Duża zawartość omegi – 3 sprawia, że olej lniany jest swoistym suplementem tego składnika.

Do swojej codziennej diety polecamy wprowadzić zarówno olej lniany jak i siemię lniane. Istotne jest, by wybrać produkty o wysokiej jakości i długiej trwałości. Otwarty olej lniany przechowuj w lodówce, a siemię lniane kupuj w całości, niezmielone.

Olej lniany

Olej lniany a smażenie

Jeśli zastanawiasz się na czym smażyć potrawy i czy do smażenia można używać oleju lnianego odpowiem Ci od razu. Z oleju lnianego zdecydowanie należy zrezygnować jako produktu do smażenia. Jest za to idealny do sałatek, past i twarożków.

Jak zachować cenne właściwości oleju lnianego?

Zobacz jakich zasad należy przestrzegać, aby zachować cenne właściwości oleju lnianego:

  • Pamiętaj, by używać go tylko i wyłącznie na zimno! Temperatura uszkadza bowiem cenne kwasy omega-3, które się w nim znajdują.
  • Olej lniany kupuj zawsze w małej objętości, w ciemnej butelce i przechowuj w lodówce.
  • Produkt spożyj w przeciągu 2-3 dni od otwarcia.

Przypisy

„Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” Karolina Łoźna, Agnieszka Kita, Marzena Styczyńska, Jadwiga Biernat

Najpopularniejsze artykuły

Echo serca: na czym polega? Wskazania do badania i interpretacja wyników

2022-04-01 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Badania kardiologiczne pozwalają wykryć ewentualne nieprawidłowości związane z pracą serca, […]

Produkty zawierające selen (tabela)

2021-05-02 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Selen — jeden z niezbędnych elementów do ochrony dorosłego organizmu od […]

Serce w ciąży

Serce w ciąży — co warto wiedzieć?

Ciąża jest wyjątkowym momentem w życiu kobiety – nie tylko z uwagi na to, że oczekuje na przyjście na świat swojego dziecka. To również czas wyzwań dla jej organizmu, związanych z rozwojem nowego życia. Dlatego przyszła mama powinna uważnie zadbać o swoje zdrowie, w tym o kondycję serca. Co warto wiedzieć o jego funkcjonowaniu w […]

Przeczytaj także

Profil kardiologiczny: na czym polega? Kiedy warto go wykonać?

W ramach profilaktyki chorób układu krążenia zaleca się m.in. zmodyfikowanie nawyków żywieniowych, zaprzestanie palenia tytoniu, zwiększenie aktywności fizycznej, normalizacja ciśnienia tętniczego[2]. Nie bez znaczenia są również badania, które pozwalają ocenić ryzyko rozwoju schorzeń dotykających układ krążenia.

Olej ryżowy

Olej ryżowy – właściwości odżywcze, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Olej ryżowy – skarb kuchni azjatyckiej Olej ryżowy powstaje z bogatych w błonnik otrąb ryżowych. Jest jednym z najpopularniejszych olejów w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii i Indiach. Wytwarzany jest poprzez tłoczenie lub ekstrakcję pękniętych łusek ryżowych. Zwykle poddawany zostaje procesowi rafinacji, dzięki czemu charakteryzuje się jasnym, żółtawym kolorem. Skład oleju ryżowego – bogate źródło […]

Ćwiczenia na poprawę pamięci (infografika)

Przygotowanie do badania EKG można podzielić na kilka etapów – dzień przed badaniem: unikaj spożywania dużych ilości kofeiny, alkoholu lub używania wyjątkowo silnych naparów ziołowych, które mogą wpływać na pracę serca.Upewnij się, że masz luźne,