Olej lniany – co powinniśmy wiedzieć?
Olej lniany pozyskiwany z nasion lnu to cenny składnik diety, który powinien zagościć w niej na stałe. Dzięki wysokiej zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Nawilża i odżywia skórę zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz.
Olej lniany to ponad 50% kwasów Omega 3
Jest jedynym olejem roślinnym, który zawiera w swoim składzie ponad 50% kwasów tłuszczowych Omega 3, a dokładniej kwasu alfa-linolenowego (ALA) – kluczowego z perspektywy zdrowego serca.
Te nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dzięki temu wspierają zdrowie serca. Mogą również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia, miażdżycy, chorób serca oraz mogą pozytywnie stymulować układ odpornościowy.
Olej lniany – proporcje Omega 3 i Omega 6
Kwestią, na którą należy zwrócić uwagę jest proporcja pomiędzy nienasyconymi kwasami tłuszczowymi Omega 3 i Omega 6.
Przedstawicielem rodziny Omega 6 jest kwas linolowy, który występuje w dużej ilości m.in. w:
- oleju krokoszowym;
- oleju słonecznikowym;
- oleju z pestek winogron.
Nie można mówić, że któryś z wymienionych kwasów jest ważniejszy. Ponieważ jednak** kwasów Omega 3 jest znacznie mniej** w przyrodzie i naszej żywności niż kwasów omega-6, eksperci kładą szczególny nacisk na jego dostarczanie do organizmu z dietą.
Optymalny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka stosunek tych składników powinien wynosić 2:1.
Olej lniany suplementem kwasu Omega 3
W przypadku oleju lnianego, z racji znacznej przewagi ilościowej w jego składzie kwasów tłuszczowych Omega 3 nad Omega 6 (2-3 krotne więcej omega-3), proporcja ta jest bardzo korzystna. Duża zawartość omegi – 3 sprawia, że olej lniany jest swoistym suplementem tego składnika.
Do swojej codziennej diety polecamy wprowadzić zarówno olej lniany jak i siemię lniane. Istotne jest, by wybrać produkty o wysokiej jakości i długiej trwałości. Otwarty olej lniany przechowuj w lodówce, a siemię lniane kupuj w całości, niezmielone.
Olej lniany a smażenie
Jeśli zastanawiasz się na czym smażyć potrawy i czy do smażenia można używać oleju lnianego odpowiem Ci od razu. Z oleju lnianego zdecydowanie należy zrezygnować jako produktu do smażenia. Jest za to idealny do sałatek, past i twarożków.
Jak zachować cenne właściwości oleju lnianego?
Zobacz jakich zasad należy przestrzegać, aby zachować cenne właściwości oleju lnianego:
- Pamiętaj, by używać go tylko i wyłącznie na zimno! Temperatura uszkadza bowiem cenne kwasy omega-3, które się w nim znajdują.
- Olej lniany kupuj zawsze w małej objętości, w ciemnej butelce i przechowuj w lodówce.
- Produkt spożyj w przeciągu 2-3 dni od otwarcia.
Przypisy
„Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” Karolina Łoźna, Agnieszka Kita, Marzena Styczyńska, Jadwiga Biernat