5,00

Nadciśnienie tętnicze: czego nie powinny jeść osoby zmagające się z nadciśnieniem?

Redakcja Optymalnewybory.pl

1.12.2022

3 minuty czytania

Czy wiesz, że z nadciśnieniem tętniczym zmaga się aż 10 mln dorosłych Polaków, a liczba ta rośnie z roku na rok[1]? Jest to jedna z najpowszechniejszych dolegliwości, która – chociaż przez lata może nie dawać żadnych symptomów – powoduje poważne spustoszenie w organizmie. Może doprowadzić m.in. do zawału, udaru mózgu oraz rozwoju innych poważnych chorób[2]. Ważną rolę zarówno w profilaktyce nadciśnienia, jak i jego leczeniu odgrywa prawidłowa dieta. Zobacz, co warto wyeliminować z jadłospisu w takiej sytuacji.
Optima Cardio

Dieta a nadciśnienie – dlaczego to, co jesz, ma wpływ na ciśnienie krwi?

Ciśnienie krwi jest naciskiem, z jakim strumień krwi przepływa przez tętnice i żyły. Co do zasady jest ono najwyższe w czasie skurczu lewej komory serca, a najmniejsze, kiedy się ona rozkurcza. Dlatego mierzy się je właśnie w tych dwóch momentach. Za prawidłowe uznaje się to mieszczące w granicach 120/129 mm Hg (skurczowe) i 80-85 mm Hg (rozkurczowe)[3]. Natomiast wartości 140/90 mm Hg lub wyższe wskazują na nadciśnienie.

Warto przy tym podkreślić, że nadciśnienia tętniczego nie diagnozuje się na podstawie jednego pomiaru, a co najmniej kilku, wykonanych w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach.

Utrzymywanie się przez długi czas podwyższonego ciśnienia krwi powoduje powolne uszkadzanie naczyń krwionośnych, a także narządów – a w szczególności serca oraz nerek. Dlatego tak ważna jest stała jego kontrola, a w razie zdiagnozowania nadciśnienia – wdrożenie leczenia.

Jednym z elementów, które wpływają na ciśnienie krwi, jest dieta. Ma ona znaczenie, ponieważ posiłki zawierają składniki wpływające na pracę serca i układu krwionośnego, a co za tym idzie, również na „intensywność” przepływu krwi w organizmie. Istotne są przede wszystkim składniki mineralne, takie jak sód, potas, magnez i wapń, jak również żelazo, miedź czy cynk[4]. Znaczenie mają również spożywane tłuszcze[5]. Warto też podkreślić, że za jedną z przyczyn nadciśnienia uznaje się otyłość – dlatego tak ważne jest dbanie o zdrowo zbilansowane posiłki, o kaloryczności pozwalającej utrzymać prawidłową sylwetkę.

Czego nie powinno się jeść przy nadciśnieniu?

Jeżeli zdiagnozowano u Ciebie nadciśnienie krwi, jednym z kluczowych zaleceń jest zmiana stylu życia, a w szczególności jadłospisu. Rekomendowanym stylem żywienia jest tzw. dieta DASH – bogata w składniki sprzyjające obniżeniu ciśnieniu i uboga w te, które mogłyby doprowadzić do jego podwyższenia[6].

Co zatem powinno zniknąć z talerza ciśnieniowca?

Produkty z dużą zawartością soli

Zbyt wysoka podaż sodu wiąże się z podwyższeniem ciśnienia i wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych[7]. Tymczasem sól jest wszechobecna w potrawach, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych. To jeden z powodów, dla których należy zrezygnować m.in. z:

  • serów o dużej zawartości soli, typu feta czy fromage;
  • słonych przekąsek typu chipsy, paluszki, frytki, prażynki, orzeszki itp.;
  • konserw, wędzonek i przetworów konserwowanych solą;
  • mieszanek przypraw zawierających dużą ilość soli;
  • sosu sojowego, magii, musztardy itp.


Tłuszcze nasycone

Chodzi tutaj o tłuszcze zwierzęce, których bogatymi źródłami są m.in.:

  • czerwone mięso (np. wieprzowina czy wołowina);
  • masło i inne tłuste przetwory mleczne (np. sery żółte);
  • smalec, boczek, tłusta śmietana.

Ich nadmierne spożycie może prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu, a w efekcie m.in. do rozwoju miażdżycy i nadciśnienia. Warto je zastąpić zdrowymi tłuszczami roślinnymi. Zamiast masła możesz sięgnąć po margarynę Optima Cardio zawierającą sterole roślinne. Te substancje przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[8].

Alkohol

Badania wykazują, że spożywanie nadmiernej ilości alkoholu może powodować podniesienie ciśnienia krwi i prowadzić do rozwoju nadciśnienia[9]. Dlatego jedną z podstawowych rekomendacji dla ciśnieniowców jest ograniczenie spożycie alkoholu. Maksymalna dopuszczalna porcja dla kobiet z nadciśnieniem to 10/20 g etanolu na dobę, a dla mężczyzn – 20-30 g/d[10].

Kawa i napoje energetyczne

To produkty zawierające kofeinę, która wykazuje działanie pobudzające. Jej nadmierna ilość może sprzyjać wzrostowi ciśnienia krwi. Dlatego należy ograniczyć spożycie kawy, a z napojów energetycznych w ogóle zrezygnować[11].

Produkty zawierające lukrecję

Lukrecja ma słodkawy smak i jest od czasu do czasu dodawana do słodyczy czy herbatek ziołowych. Jak pokazują badania, może ona podwyższać ciśnienie krwi[12], dlatego należy uważnie sprawdzać, czy nie ma jej w składzie kupowanych produktów. Taka informacja powinna się znaleźć na opakowaniu.

Warto również zadbać o ograniczenie spożycia cukru, który dostarcza jedynie pustych kalorii i sprzyja rozwojowi nadwagi oraz otyłości.

[1] https://ezdrowie.gov.pl/portal/home/badania-i-dane/zdrowe-dane/raporty/nfz-o-zdrowiu-nadcisnienie-tetnicze

[2] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[3] j.w.

[4] https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/28715

[5] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/cisnienie_nadcisnienie/58698,nadcisnienie-tetnicze

[6] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/dietaiwysilek/73394,dieta-wnadcisnieniu-tetniczym

[7] He J., Ogden L.G., Vupputuri S. i wsp.: Dietary sodium intake and subsequent risk of cardiovascular disease in overweight adults. JAMA 1999; 282: 2027–2034.

[8]  https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytoste

[9] http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2012/159.pdf

[10] https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/dietaiwysilek/73394,dieta-wnadcisnieniu-tetniczym

[11] https://pulsmedycyny.pl/produkty-na-cenzurowanym-czyli-co-podnosi-cisnienie-896484

[12] j.w.

Najpopularniejsze artykuły

Sterole i stanole roślinne – czym są i jak wpływają na zdrowie?

Sterole i stanole roślinne już od ponad 20 lat są  dodatkiem żywności funkcjonalnej w Polsce, w tym […]

Optima Cardio + masło - opakowanie margaryny

Dietetyk wyjaśnia: Czym jest żywność funkcjonalna? Jakie badania musi przejść taki produkt, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży? Cz.I.

Czym jest żywność funkcjonalna? Jakie badania musi przejść taki produkt, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży? Czy znajdujące się na jego opakowaniach ostrzeżenia  są wymagane przez urzędy zajmujące się bezpieczeństwem żywności? Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska   Porozmawiajmy dzisiaj na temat żywności funkcjonalnej. Czym ona jest i jakie produkty możemy do niej zaliczyć? Zacznijmy […]

Jak się przygotować do badania i interpretować wynik cholesterolu – lipidogram?

Przeczytaj także

Przyśpieszone bicie serca. Co może być przyczyną kołatania serca?

2021-08-18 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Przyspieszone bicie serca, nazywane też kołataniem, jest nieprzyjemnym uczuciem, które […]

Wyniki EKG. Z czego się składają i jak je odczytywać?

2021-08-26 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Wyniki EKG, czyli elektrokardiografii są niezbędne podczas diagnostyki prowadzonej w […]

Zapotrzebowanie na tłuszcze w ciąży. Jak skomponować prawidłową dietę ciężarnej?

2021-11-16 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Odpowiednie odżywianie kobiety w ciąży ma ogromny wpływ nie tylko […]