Kwas DHA receptą na prawidłowe funkcjonowanie mózgu?

Redakcja Optymalnewybory.pl

9.09.2016

0 minut czytania

Kwas DHA receptą na prawidłowe funkcjonowanie mózgu?
Wyniki badań archeologicznych wskazują, że jednym z ważniejszych punktów zwrotnych w ewolucji ludzkiej inteligencji może być pojawienie się w diecie żywności bogatej w kwasy tłuszczowe DHA, czyli ryb i owoców morza. Naukowcy zaobserwowali, iż odkrycie i włączenie do diety pokarmów pozyskiwanych z obszarów wodnych miało bezpośredni wpływ na rozwój i wielkość mózgu.

Dlaczego kwas DHA jest niezwykły?

Kwas tłuszczowy DHA należy do rodziny tłuszczów wielonienasyconych. Tworzy on długi łańcuch zbudowany z 22 atomów węgla, między którymi występuje aż 6 podwójnych wiązań nienasyconych. Prawdopodobnie to właśnie ten wysoki stopień nienasycenia DHA daje tak unikalne właściwości strukturalne i funkcjonalne błonom komórkowym, których jest składnikiem.

DHA i szare komórki

Chociaż powierzchnia mózgu w stosunku do całkowitej masy ciała jest niewielka, to właśnie mózg wykorzystuje nawet 23% energii u osób dorosłych oraz 74% u niemowląt. Jest to jeden z narządów o największej zawartości tłuszczu. Głównym przedstawicielem rodziny omega 3 w mózgu jest DHA, który buduje przede wszystkim istotę szarą mózgu. DHA pokonuje barierę krew-mózg i wbudowuje się w jego tkanki. Warto również podkreślić fakt, że mózg jest zdolny do samodzielnego wytwarzania DHA, jednak proces ten jest mało efektywny.

Dlaczego kobiety ciężarne powinny zadbać o spożycie DHA?

DHA w ciąży DHA zaczyna gromadzić się w mózgu dziecka poczynając już od życia płodowego. Największy jego przyrost obserwuje się do około 2 roku życia. Dlatego też tak kluczowe do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego jest niedopuszczenie do niedoborów DHA w okresie ciąży i karmienia piersią. DHA zapewnia tworzenie się odpowiedniej ilości połączeń między neuronami, a organizm matki stanowi główne źródło tego cennego składnika dla rozwijającego się dziecka.

Kwas DHA ważny na każdym etapie życia

Zapobieganie niedoborom DHA jest ważne nie tylko w okresie dzieciństwa czy planowania potomstwa, ale także w życiu każdego dorosłego człowieka. Odpowiedni poziom kwasu DHA w organizmie pozytywnie wpływa na zachowanie sprawności intelektualnej. Dlatego zadbać należy nie tylko o systematyczne treningi mózgu poprawiające sprawność umysłową, ale też o właściwą dietę. Warto włączyć do niej żywność funkcjonalną,  np. Optimę DHA, która zawiera olej z alg morskich, bogatych w cenne kwasy DHA. Optima Neuro

DHA równie ważny dla seniorów

DHA seniorzy U osób w wieku podeszłym zmniejszeniu ulega aktywność enzymu umożliwiającego samodzielną produkcję kwasu DHA. Dlatego też proces ten może przyczyniać się do zaburzeń prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego u ludzi starszych. Co więcej, badania pokazują, iż seniorzy z niskim stężeniem DHA mają mniejszą objętość mózgu, co może wskazywać na to, iż mózg starzeje się szybciej, kiedy występują niedobory DHA. Autor dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia dietetyczna-Ku zdrowej diecie członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Bibliografia:

1. Abedi E, Sahari MA. Long-chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Science & Nutrition. 2014;2(5):443-463. doi:10.1002/fsn3.121 2. Bradbury J. (2011). Docosahexaenoic Acid (DHA): An Ancient Nutrient for the Modern Human Brain . Nutrients, 3(5), 529–554. https://doi.org/10.3390/nu3050529 3. Z.S. Tan, W.S. Harris, A.S. Beiser, R. Au, J.J. Himali, S. Debette, A. Pikula, C. DeCarli, P.A. Wolf, R.S. Vasan, S.J. Robins, and S. Seshadri. Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging Neurology 2012 78: 658-664.

Najpopularniejsze artykuły

Wysoki cholesterol – mnie to nie dotyczy…

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Opowiem Wam pewną historię. W sąsiedniej klatce mieszka Janek, grafik, około […]

Dobry i zły cholesterol

Dietetyk wyjaśnia: Rola diety w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jakich produktów unikać?

Około 20 milionów Polaków ma problem z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a  głównymi przyczynami tego stanu są m.in. nieodpowiednia dieta, siedzący tryb życia. Jakie produkty przyczyniają się do hipercholesterolemii i co trzeba zrobić, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska Skąd się bierze cholesterol w organizmie człowieka i skąd […]

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki chleba razowego 2 łyżeczki Optimy DHA 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa 1 cienki plasterek […]

Przeczytaj także

Nadciśnienie — cichy zabójca. Jak je rozpoznać i skutecznie kontrolować?

Nadciśnienie tętnicze: co to jest?

Wigilijne potrawy bezpieczne dla cholesterolu

W różnych regionach Polski podawane są dania charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Jak przygotować kolację, by była ona nie tylko lekka dla serca, ale również nie odbiegała od tradycji?

Nadciśnienie tętnicze: czego nie powinny jeść osoby zmagające się z nadciśnieniem?

Jednym z elementów, które wpływają na ciśnienie krwi, jest dieta. Ma duże znaczenie, ponieważ posiłki zawierają składniki wpływające na pracę serca i układu krwionośnego, a co za tym idzie, również na „intensywność” przepływu krwi w organizmie. Istotne są przede wszystkim składniki mineralne, takie jak sód, potas, magnez i wapń, jak również żelazo, miedź czy cynk