5,00

Jak dbać o oczy? Dieta na zdrowy wzrok

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.12.2021

2 minuty czytania


Jakość widzenia zależy nie tylko od genów, ale przede wszystkim od prowadzonego stylu życia. Ogromną rolę odgrywają zdrowe nawyki, wpływające na kondycję oczu, jak również prawidłowy sposób odżywiania. Sprawdź, jak dbać o oczy poprzez właściwie skomponowaną dietę.

Czy wiesz, że aż 50% Polaków w wieku 16-54 lata ma problemy ze wzrokiem[1]? Okazuje się, że nie zawsze jest to spowodowane starzeniem się tego narządu, ale wynika głównie z braku nawyków pomagających utrzymać oczy w dobrej kondycji.
Optima Cardio

Jak dbać o oczy – ogólne zasady

Istnieje wiele czynników, które negatywnie oddziałują na wzrok. Zalicza się do nich m.in.:

  • suche powietrze, wynikające np. z długiego przebywania w klimatyzowanym pomieszczeniu,
  • czytanie książek lub oglądanie telewizji w nieodpowiednim świetle,
  • substancje toksyczne, które znajdują się np. w dymie papierosowym,
  • nadmierną ekspozycję na światło niebieskie – jest ono emitowane m.in. przez telewizory, smartfony, monitory.

Jeżeli więc chcesz zadbać o swój wzrok:

  • zafunduj oczom odpoczynek – szczególnie jeśli pracujesz wiele godzin przed ekranem monitora, czytasz książki,
  • zachowaj optymalne odległości – dotyczy to pracy przed ekranem monitora czy oglądaniem telewizji,
  • zadbaj o odpowiednie światło – niech natężenie będzie adekwatne do panujących w pomieszczeniu warunków,
  • zadbaj o nawilżenie powietrza – ogranicz do minimum klimatyzację lub korzystaj z urządzenia nawilżającego powietrze.

Jeśli zmagasz się z nadmierną suchością oka, możesz też zastosować specjalne krople nawilżające, tzw. sztuczne łzy w kroplach.

Dieta na zdrowy wzrok to podstawa

Zdrowe odżywianie jest ważne w kontekście prawidłowego funkcjonowania organizmu – także narządu wzroku. Dostarczanie wraz z pożywieniem niezbędnych składników odżywczych pozwala nie tylko na optymalną pracę, ale także może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka najczęstszych chorób oczu. Warto więc z jeszcze większą uwagą komponować codzienny jadłospis, aby znalazły się w nim witaminy i składniki mineralne cenne dla narządu wzroku.

Witamina C

Witamina C należy do grupy silnych antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. To szczególnie ważne w kontekście profilaktyki zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) – choroby, której ważnym ogniwem w patogenezie jest stres oksydacyjny w siatkówce oka[2]. Ponadto pośrednio wspomaga ochronę lipidów błon komórkowych, wspierając reaktywację witaminy E[3].

Dobrym źródłem witaminy C są m.in.:

  • czarne porzeczki,
  • natka pietruszki,
  • papryka,
  • szpinak,
  • pomidory,
  • maliny,
  • cytryna,

Witamina E

Witamina E, podobnie jak witamina C, należy do silnych przeciwutleniaczy. Wspomaga więc neutralizację wolnych rodników odpowiadających za uszkodzenie siatkówki.

Witaminę E można znaleźć m.in. w takich produktach spożywczych jak:

  • pestki słonecznika,
  • orzechy,
  • migdały,
  • zarodki pszenne,
  • awokado[4].

Kwasy tłuszczowe omega-3

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w ochronie narządu wzroku przed skutkami starzenia. Badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z University of Alberta wykazały, że kwas dokozaheksaenowy (DHA) pomaga zapobiegać gromadzeniu się toksyn w nabłonku barwnikowym siatkówki oka[5].

Naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są m.in.:

  • ryby morskie
  • oleje roślinne.

Warto także wspomnieć o żywności funkcjonalnej, np. margarynie do smarowania Optima Neuro. Zawiera ona olej z mikroalg morskich, które dostarczają DHA.

Luteina

Luteina jest substancją zaliczaną do grupy karotenoidów. Zgromadzona w siatkówce – w plamce żółtej – wspomaga ochronę przed promieniowaniem słonecznym[6].

Jej źródłem są m.in. fasolka szparagowa, szpinak, groszek zielony w puszce, marchew, kapusta, dynia[7].

Pamiętaj! Prawidłowa dieta – bogata w warzywa, owoce, tłuste ryby i jednocześnie ograniczająca ilość spożywanych słodyczy – może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej[8].

Zadbaj o swoją dietę, zwracając jeszcze większą uwagę na spożywane produkty. Jeśli uzupełnisz ewentualny niedobór witamin i składników mineralnych, pomożesz uchronić wzrok przed przedwczesnym starzeniem oraz zmniejszysz ryzyko poważnych chorób oczu.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/okulistyka/zdroweoczy/151481,jak-dbac-o-wzrok

[2] Patogeneza i profilaktyka AMD: rola stresu oksydacyjnego i antyoksydantów; Anna Wiktorowska-Owczarek, Jerzy Z. Nowak; ® Postepy Hig Med Dosw (online), 2010; 64: 333-343 www.phmd.pl e-ISSN 1732-2693

[3] Ocena modyfikowalnych czynników ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej w badanej grupie kobiet po 45-tym roku życia; Joanna Sadowska, Alicja Kujawa; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 4, str. 938 – 945

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/83193,czy-dieta-ma-wplyw-na-wzrok

[5] https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2188773

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27662341/

[7] Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna; Edyta Kwiatkowska; © Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2010, s. 97-100

[8] Ocena modyfikowalnych czynników ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej w badanej grupie kobiet po 45-tym roku życia; Joanna Sadowska, Alicja Kujawa; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 4, str. 938 – 945

Najpopularniejsze artykuły

<p>Creativity growth, better using brain function and memory improvement concept. Creativity growth represented by tree looks like the human brain watered by businessman.</p>

Składniki odżywcze dla mózgu. O czym nie można zapomnieć?

2021-07-04 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Starzenie to proces wpisany w fizjologię człowieka. Dotyczy wszystkich narządów – […]

Dieta niskosodowa — jak ograniczyć sól w diecie?

Sód to jeden z pierwiastków, które występują w organizmie człowieka, głównie w płynach pozakomórkowych i wewnątrzkomórkowych[1]. Jest dostarczany wraz z dietą. Odgrywa ważną rolę dla zdrowia, jednak jego nadmiar może być problematyczny. Zobacz, komu jest zalecana dieta niskosodowa i jak ograniczyć sól w diecie. Jaką rolę w organizmie odgrywa sód? Sód to jeden z elektrolitów. Składnik […]

Lipidogram: jak interpretować wyniki? Co oznaczają skróty?

Zaburzenia lipidowe są problemem, z którym zmaga się znaczna część polskiego społeczeństwa. Ich występowanie często nie daje wyraźnych objawów, zaś skutki nieleczonych nieprawidłowości są bardzo poważne.

Przeczytaj także

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Jeśli szukasz zdrowego i pełnego smaku dania, ta sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą jest idealnym wyborem. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z chrupiącą papryką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kremowym dipem z awokado tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek świeżej kolendry i limonki nadaje sałatce świeżości, a prażone pestki dyni dostarczają przyjemnej nuty orzechowej. […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]