Kwasy omega-3, a zdrowie – ile jemy, ile powinniśmy i w jakich proporcjach?

Redakcja Optymalnewybory.pl

21.02.2017

3 minuty czytania

Dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia Dietetyczna - Ku zdrowej diecie!, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Odpowiednia oraz zrównoważona podaż kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszać ryzyko chorób krążenia (redukcja trójglicerydów, cholesterolu, ciśnienia, krzepliwości), depresji, stanów zapalnych, czy nowotworów. Może także poprawiać odporność oraz stan zdrowia u osób z alergiami, zaburzeniami widzenia, cukrzycą czy zaburzeniami poznawczymi – poprawa pamięci. Kwasy omega-3 pomocne są również w przeciwdziałaniu otyłości.

Rekomendowane spożycie kwasów omega-3

Zalecane spożycie kwasów omega-3 wynosi 0,5 - 2% całkowitej dostarczanej energii. Według rekomendacji American Heart Association dorośli powinni spożywać posiłki z ryb o dużej zawartości tych kwasów przynajmniej dwa razy w tygodniu. Polskie normy żywienia zalecają 2g/dobę kwasu α-linolenowego i 200mg/dobę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Samo omega-3 w diecie nie wystarczy – ważne są proporcje

Istotne znaczenie w diecie człowieka mają wzajemne stosunki kwasów omega-6 i omega-3. Proporcja omega-6/omega-3 powinna być możliwie niska, a za optimum uznaje się stosunek równy 4-5:1. W sposobie odżywiania Europejczyka proporcja ta znacznie odbiega od prawidłowej (15–20:1). Zaleca się spożycie co najmniej 2 posiłków z ryb tygodniowo – tj. ok. 300g tłustych ryb morskich, w celu zapewnienia prawidłowej podaży kwasów omega-3.

Dlaczego proporcja jest ważna - działanie kwasów omega-6 vs omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 są substratami tych samych układów enzymatycznych, jednak metabolity tych kwasów działają przeciwstawnie względem siebie. Dla przykładu kwasy omega-6 działają prozapalnie i prozakrzepowo, podczas gdy omega-3 wywierają działanie przeciwzapalne oraz hamują agregację płytek krwi.

Zalecane, a faktyczne spożycie omega-3

European Food Safety Authority (EFSA) zaleca dzienne spożycie kwasu α-linolenowego w krajach europejskich na poziomie 2 g, a długołańcuchowych kwasów ω-3 (DHA i EPA) 0,25 g. Według FAO/WHO nie ma wątpliwości co do ich korzystnego wpływu na zdrowie i spożycie omega-3 powinno wynosić 0,3-0,5g/dobę. Jednak faktyczne średnie spożycie kwasów ω-3 wynosi 0,15 g dziennie i jest zdecydowanie poniżej zalecanego poziomu.

Trwałość kwasów tłuszczowych omega-3 w pożywieniu

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe ze względu na podwójne wiązania mają dużą zdolność przyłączania tlenu (jełczenia). Utlenione tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia, dlatego też ich podaży w diecie powinien towarzyszyć naturalny przeciwutleniacz, np. witamina E. Istotne jest też przetwarzanie, pakowanie i przechowywanie produktów z omega-3. Wysoka temperatura wzmaga ich utlenianie, dlatego produkty należy przechowywać w chłodniach. Ponadto charakteryzują się one krótszą przydatnością do spożycia Witamina E

Żywność wzbogacana w omega-3

Elementem wzbogacającym żywność w kwasy omega są najczęściej oleje rybie. Ich dodawanie nie jest łatwe, ze względu na podatność na utlenienie, co może ograniczyć w konsekwencji ich biodostępność. Jednak mimo trudności, jakich dostarcza proces produkcji i przechowywania produktów spożywczych wzbogaconych o kwasy omega, żywność ta jest o wiele korzystniejsza pod względem ich przyswajania niż przyjmowanie suplementów diety.

Dodatkowa podaż omega-3 w formie suplementów

Food and Drug Administration dopuszcza suplementowanie kwasów omega-3 EPA i DHA do diety, a za bezpieczną dawkę uznała spożywanie tych suplementów w ilości do 3g/dobę. Polecane są głównie osobom jedzącym mało ryb. Preparaty omega-3 najlepiej przyjmować podczas posiłków, zwiększa to ich wchłanianie w jelitach i w połączeniu z antyoksydantami. Oprima Omega 3

Bibliografia

  • Bartnikowska E.: Fizjologiczne działanie polienowych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Tłuszcze Jadalne, 2008, 1-2, 10-15.
  • Chapkin R.S., McMurray D.N., Davidson L.A., Patil B.S., Fan Y.Y., Lupton J.R.: Bioactive dietary long-chain fatty acids: emerging mechanisms of action. J. Nutr., 2008, 100, 1152-1157.
  • Cichosz G., Czeczot H.: Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – konsekwencje zdrowotne, Bromat. Toksykol., 2011; 44: 50-60.
  • Flachs P., Rossmeisl M., Bryhn M., Kopecky J.: Cellular and molecular effects of n−3 polyunsaturated fatty acids on adipose tissue biology and metabolism. Clin. Sci., 2009, 116, 1-16.
  • Gawęcki J.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo naukowe PWN, 2010.
  • Gogus U., Smith C.: n-3 Omega fatty acids: a review of current knowledge. J. Food Sci. Technol., 2010, 45, 417-436.
  • Kolanowski W.: Bioavailability of omega-3 PUFA from foods enriched with fish oil – a mini review. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2005, 14/55 (4), 335-340.
  • Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35.
  • Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M.: Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852.

Najpopularniejsze artykuły

Nadciśnienie a cholesterol: dwa problemy, jedno rozwiązanie

2023-09-04 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Nadciśnienie tętnicze i cholesterol to dwa najczęściej współwystępujące ze sobą […]

Nadwaga – jak wpływa na serce i układ krążenia?

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Z roku na rok w Polsce, podobnie jak w całej Europie, […]

Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi

Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z kurczakiem, selerem naciowym i ananasem. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki posiłek, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia pierś kurczaka (150 g) 2 łodygi selera naciowego (90 g) 1 plaster świeżego ananasa (80 g) 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (15 g) 1 łyżka margaryny […]

Przeczytaj także

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]

BMI

Jak obniżyć ciśnienie bez leków? Domowe sposoby

Zbyt wysokie ciśnienie krwi może stanowić poważne zagrożenie, zwłaszcza gdy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas. Dlatego wiele osób poszukuje domowych sposób na jego obniżenie. Po jakie rozwiązania niefarmakologiczne można sięgnąć? Co można zrobić z myślą o utrzymaniu prawidłowych wartości ciśnienia? Podpowiadamy. Zbyt wysokie ciśnienie – kiedy może niepokoić? Na początek najważniejsze: tego, czy […]

Nieoczywiste objawy zawału serca – jak rozpoznać (infografika)

Cichy zawał serca to zawał, który występuje bez typowych objawów bólowych, a przez to często jest trudny do rozpoznania. W niektórych przypadkach może nie być nawet związany z wyraźnymi dolegliwościami, co sprawia, że osoby dotknięte tym zjawiskiem nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. Pomimo braku klasycznych objawów, takich jak ból w klatce piersiowej, cichy zawał może prowadzić do trwałego uszkodzenia mięśnia serca.