Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej grzanki z jajkiem MOLE, szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybkie śniadanie lub lekką kolację, ta grzanka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe.
Składniki:
- Jajko – 1 sztuka (60 g)
- Łosoś wędzony – 1/5 sztuki (50 g)
- Szczypiorek – 1 sztuka (20 g)
- Chleb żytni – 1 kromka (35 g)
- Czosnek – 1 sztuka (5 g)
- Jogurt naturalny 0% – 2/3 szklanki (150 g)
- Przyprawy: pieprz czarny, suszony – 1 łyżeczka (1 g)
- Sól biała – 2 szczypty (2 g)
- Szpinak, świeży – 1 garść (25 g)
- Sok z cytryny – 1/2 łyżki (3 ml)
- Margaryna Optima Cardio Potas+ – 1 łyżka (20 g)
- Lubczyk świeże liście – 1 garść (20 g)
Wartości odżywcze (na porcję):
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Wartość energetyczna | 2219 kJ / 530 kcal |
Tłuszcz | 25.31 g |
w tym kwasy tłuszczowe: | |
– nasycone | 8.24 g |
– jednonienasycone | 10.55 g |
– wielonienasycone | 3.47 g |
Węglowodany | 57.43 g |
w tym: | |
– Cukry | |
Sacharoza | 0.75 g |
Laktoza | 0.49 g |
Skrobia | 13.16 g |
Białko | 23 g |
Sód | 1683.99 mg |
Witamina A | 373.5 μg |
Retinol | 188 μg |
Witamina D | 2.61 μg |
Błonnik pokarmowy | 13.88 g |
Cholesterol | 228.95 mg |
Przygotowanie:
- Jajko włóż do rondelka z zimną wodą i zacznij gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, ustaw czas na 6 minut. Po tym czasie odlej wrzącą wodę i momentalnie zalej jajko lodowatą wodą, całkowicie je wystudzając. Następnie ostrożnie je obierz i odstaw na bok.
- W małej misce zmiksuj chudy jogurt, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- We wrzącej, osolonej wodzie dosłownie przez sekundę zblanszuj liście szpinaku, następnie odsącz je z wody i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką margaryny Optima. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na opieczoną w tosterze kromkę chleba rozłóż warstwę blanszowanego szpinaku i wędzonego łososia.
- Następnie połóż na to ugotowane i przekrojone na pół jajko, a całość polej jogurtem.
Magiczny składnik:
100 g łososia dzikiego (taki wybierajmy) zawiera około 20 g białka oraz około 7 gramów tłuszczu, z czego prawie 2 gramy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Warto podkreślić, że zdrowe otłuszczenie łososia zmienia się w zależności od pory roku oraz w okresie tarła. Dodanie w przepisie margaryny Optima Cardio Potas+ to podwójna korzyść dla Twojego serca. Z jednej strony sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu, z drugiej dodatek potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.