Cholesterol, a geny. Czy istnieje powiązanie?

Redakcja Optymalnewybory.pl

27.01.2017

3 minuty czytania

Cholesterol to bardzo ważny dla naszego zdrowia związek, z którego wytwarzamy w organizmie m.in. hormony płciowe, a w skórze przy udziale promieni słonecznych również witaminę D. Cholesterol jest więc substancją niezbędną do życia, którą w większości nasz organizm produkuje sam, a około 30 % wchłaniamy z codzienną dietą, o ile jest odpowiednio zbilansowana. Niestety bardzo łatwo jest przekroczyć zalecane normy. W jakiś sposób? Co mają z tym wspólnego nasze geny oraz dlaczego o podwyższony  cholesterol podejrzewa się nawet słynną Mona Lizę z obrazu Leonarda da Vinci?

Pierwotne i wtórne przyczyny podwyższonego cholesterolu

Na poziom cholesterolu wpływa bardzo wiele czynników, które dzielimy na pierwotne i wtórne. Do tych pierwszych zaliczamy uwarunkowania genetyczne, na które niestety nie mamy wpływu. Możemy odziedziczyć pojedynczy gen z niekorzystną mutacją wpływającą na wzrost cholesterolu lub może mieć miejsce dziedziczenie wielogenowe. Do wtórnych przyczyn podwyższonego cholesterolu zaliczamy natomiast czynniki od nas zależne i takie które możemy modyfikować. Wśród nich bardzo istotny jest styl życia (dieta, używki, poziom aktywności fizycznej). Na wzrost cholesterolu wpływać mogą też niektóre leki np. sterydowe, antykoncepcyjne, moczopędne, czy też witamina A (w nadmiarze). Część chorób m.in. otyłość, cukrzyca typu 2, niedoczynność tarczycy, niewydolność nerek, żółtaczka, również zwiększa ryzyko zaburzeń cholesterolowych. Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia jest jednak jednoczesne działanie czynników genetycznych (pierwotnych) wraz z środowiskowymi, czy współwystępującymi chorobami, czy farmakoterapią (przyczyny wtórne). Ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia jest wtedy ogromne.

Dziadkowie, rodzice, my, dzieci – kogo warto zbadać?

Jeżeli w Twojej rodzinie w którymkolwiek z pokoleń pojawił się problem wysokiego stężenia cholesterolu, warto dokładniej przyjrzeć się temu problemowi. Zwłaszcza wtedy, kiedy przekroczenie norm utrzymywało się przez wiele lat, mimo unikania używek (alkohol, palenie) i w miarę zdrowego stylu życia (sporo ruchu, zbilansowane posiłki). Uważać powinniśmy przede wszystkim na stężenie „złego” LDL cholesterolu, wysoki poziom ogólnego cholesterolu oraz trójglicerydów, a zaniżony „dobry” HDL cholesterol. Zawsze powinniśmy o tej rodzinnej tendencji do zaburzeń poinformować lekarza. Ponadto naprawdę warto wykonać badania również u dzieci, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Polecamy do czytania: Jak się przygotować do badania i interpretować wynik cholesterolu – lipidogram?

Jakie mogą być objawy przewlekłej hipercholesterolemii?

Cholesterol, a geny Początkowo wysoki cholesterol całkowity i „zły” LDL cholesterol, niestety absolutnie nie dają objawów. Przewlekłe przekroczenie stężenia tych związków we krwi powodować może natomiast przedwczesne pojawienie się choroby wieńcowej (nawet u młodych osób), skutkującej rozwojem miażdżycy wraz z wszystkimi jej dalszymi powikłaniami. Hipercholesterolemia u Mona Lizy? Niektórzy naukowcy mają takie podejrzenia.  Przyglądając się jej postaci na słynnym obrazie Leonarda da Vinci, dopatrują się charakterystycznych objawów tego schorzenia układu krążenia. Widoczne są dwa zgrubienia: jedno w okolicach lewego kącika oka oraz drugie na prawej dłoni. Mogły one być tzw. żółtakami, czyli złogami cholesterolu. Są to typowe objawy przewlekłych zaburzeń cholesterolowych, najczęściej obserwowane właśnie na grzbiecie dłoni (na ścięgnach prostownika) oraz na nogach w okolicach ścięgna Achillesa.

Leczenie wysokiego poziomu cholesterolu we krwi

Podstawą leczenia zaburzeń jest zmiana stylu życia, czyli eliminacja używek, zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna. Zwłaszcza u dzieci, aby uniknąć przedwczesnej farmakoterapii. Edukacja w tym zakresie jest bardzo ważna, szczególnie odnoście prawidłowego komponowania posiłków. Optima Cardio W przypadku hipercholesterolemii pierwotnej, uwarunkowanej genetycznie, każdy pacjent powinien być pod opieką specjalistycznej poradni lipidowej. Wprowadzanie leków obniżających stężenie cholesterolu we krwi powinno być konieczną, ale ostatecznością.

Bibliografia

  • Grabańska K., Walczak-Gałęzewska M., Bogdański P., Pupek-Musialik D. (2011): Genetyczne zaburzenia przemiany lipidów – opis przypadku. Forum Zaburzeń Metabolicznych, tom 2, nr 1, 74-84s
  • Rynkiewicz A.: Rodzinna hipercholesterolemia u dorosłych jako przykład kompleksowego leczenia miażdżycy, materiały Krajowego Centrum Diagnostyki i Leczenia Hipercholestreolemii Rodzinnej (Internet)
  • Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach. Kardiologia Polska 2011; 69, supl. IV: 143–200

Najpopularniejsze artykuły

Antyoksydanty

Antyoksydanty a serce: jakie mają znaczenie dla jego zdrowia?

Lista składników odżywczych, które są istotne w diecie sercowca, jest długa. Ważne miejsce zajmują na niej antyoksydanty. Czym są? Jakie są ich właściwości? Dlaczego mają znaczenie dla zdrowia serca? Jakie są ich najważniejsze źródła? Odpowiadamy. Czy wiesz, że Optima Neuro zawiera olej z mikroalg morskich, który jest naturalnym źródłem kwasu DHA. Kwas DHA wspiera prawidłowe […]

Dieta na nadciśnienie. Co powinna zawierać?

[30-07-2021] Lektura artykułu zajmie 3 minuty. Nadciśnienie tętnicze stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia – szczególnie, […]

<p>Dietitian writing diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating</p>

Kamica żółciowa: jakie produkty należy wykluczyć z diety?

Kamicę żółciową uważa się za jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji z powodu schorzeń układu pokarmowego.

Przeczytaj także

Żywność dla mózgu – czyli jedzenie na myślenie (infografika)

W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się zdrowiu i dobremu samopoczuciu, a odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu sprawności naszego organizmu. Jednakże, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że nasze nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ także na kondycję naszego mózgu. Właściwe odżywianie może poprawić funkcje poznawcze, wspierać koncentrację, pamięć oraz wpływać na nasze zdolności uczenia się.

Zimowe menu sercowca — co warto jeść?

Zastanawiasz się, dlaczego zimą często chce się więcej jeść? Powodów ku temu może być kilka.

Dieta na nadciśnienie i cholesterol – 7 zasad (infografika)

Prosta dieta może być kluczem do zdrowszego i dłuższego życia. Właściwe odżywianie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Oto 7 prostych zasad, które pomogą walczyć z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem