5,00

Źródła cholesterolu. Jakie produkty zawierają go najwięcej?

Redakcja Optymalnewybory.pl

7.10.2021

2 minuty czytania

Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału serca czy udaru mózgu. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania, zaleca się stosowanie właściwie skomponowanej diety, w której do minimum została ograniczona żywność podnosząca poziom niekorzystnej frakcji LDL. Sprawdź, jakie produkty zawierają najwięcej cholesterolu.

Cholesterol – czy rzeczywiście szkodzi?

Cholesterol zaliczany jest do związków tłuszczowych, który występuje naturalnie w organizmie człowieka. W większości produkowany jest w wątrobie (ok. 70%),a zaledwie w 30% pozyskiwany jest z pożywienia[1]. Szacuje się, że każdego dnia w wątrobie powstaje ok. 800 mg cholesterolu, zaś w całym organizmie człowieka zdrowego – nawet do 1500 mg dziennie[2].

Ten związek tłuszczowy odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wspiera proces produkcji hormonów czy kwasów żółciowych, uczestniczy w syntezie witaminy D3. Sam w sobie nie jest zatem szkodliwy, o ile jego stężenie mieści się w obowiązujących normach. Wiele zależy także od tego, ile wynosi poziom frakcji LD, a ile frakcji HDL.

Warto mieć świadomość, że cholesterol HDL bierze udział w transporcie cholesterolu komórek pozawątrobowych do wątroby. Natomiast cholesterol LDL uczestniczy w transporcie cholesterolu do poszczególnych komórek[3]. Tam odkłada się on m.in. w blaszkach miażdżycowych, czego konsekwencją może być rozwój chorób krążenia – jeśli będzie gromadził się w nadmiarze (powyżej optymalnych wartości).

Poznaj źródła cholesterolu

Synteza cholesterolu zachodząca w wątrobie zwykle jest wystarczająca do tego, aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Jednak można wskazać wiele źródeł tej substancji tłuszczowej pozyskiwanej z pożywienia.

Bogatym źródłem cholesterolu są następujące (wybrane) produkty spożywcze (na 100g produktu):

Produkt [100g]Cholesterol [mg]
mózg wieprzowy2500
żółtko jaja kurzego1062
masło ekstra248
wątroba wieprzowa354
śmietana o zawartości tłuszczu 30%106
mleko o zawartości tłuszczu 3,5%14
ser tłusty, np. edamski71
czekolada mleczna29
twaróg chudy2 mg [4]

Jak wynika z meta analizy randomizowanych badań klinicznych, zwiększenie spożycia cholesterolu o 100 mg dziennie może spowodować wzrost frakcji LDL cholesterolu o 2,7; 3,6; 4,6 i 5,5 mg/dl u ludzi odpowiednio z wyjściowym stężeniem tego lipidu 100, 125, 150 i 175 mg/dl[5].To pokazuje, jak ważne jest ograniczenie do minimum spożycia produktów będących źródłem cholesterolu.

Optima Cardio Potas+

Cholesterol wysoki – jak temu przeciwdziałać?

Jeśli chcesz obniżyć stężenie frakcji LDL, podstawą jest dieta ograniczająca źródła cholesterolu. To jednak dopiero początek – do codziennego jadłospisu warto włączyć produkty pomagające w redukowaniu poziomu „złego” cholesterolu.

Do diety warto włączyć produkty zawierające sterole roślinne. Pomagają one zmniejszyć cholesterol wysoki – efekt obniżenia stężenia cholesterolu o 7-10% można zauważyć w ciągu 2-3 tygodni przy spożyciu 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[6]. Dobrym źródłem steroli roślinnych jest m.in. margaryna do smarowania pieczywa Optima Cardio.

Zaleca się również spożywanie olejów rybich, które – choć nie wykazują bezpośredniego wpływu na redukcję lipoprotein LDL – zmniejszają stężenie trójglicerydów o ok. 15%[7].

[1] https://optima2.indigital.guru/objawy-podwyzszonego-poziomu-cholesterolu/

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol

[4] https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf

[5] https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[7] https://www.cochrane.org/pl/CD003177/VASC_spozywanie-kwasow-omega-3-w-chorobach-sercowo-naczyniowych

Najpopularniejsze artykuły

Dieta seniora

Dieta seniora a zdrowie serca: co jeść po 60. roku życia?

Czy wiesz, że ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych rośnie wraz z wiekiem? Dlatego osoby po 60-tce powinny szczególnie uważnie zadbać o prowadzony styl życia. To, co jesz, ma ogromny wpływ na pracę Twojego serca czy na ryzyko rozwoju miażdżycy i innych groźnych schorzeń. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta seniora, aby była nie tylko smaczna, ale i […]

Czy masło jest zdrowe? Fakty i mity na temat tłuszczu mlecznego

Słyszałeś, że masło jest zdrowsze niż margaryna i to po nie powinno się sięgać w codziennej diecie? Jak jest naprawdę? Dowiedz się, czym tak naprawdę jest masło i jaki jest jego wpływ na Twoje zdrowie.

Zdrowie mózgu w wieku dojrzałym: jak zapobiegać spadkom funkcji poznawczych?

Mózg stanowi centrum dowodzenia ludzkiego organizmu, a do pracy potrzebuje nawet ok. 450 kcal lub więcej każdego dnia[2]. Z biegiem lat przestaje funkcjonować na najwyższych obrotach, co jest wynikiem postępującego czasu. W procesie starzenia można zaobserwować kilka zjawisk

Przeczytaj także

Czym jest żywność funkcjonalna i jakie produkty się do niej zaliczają?

Jaką rolę w organizmie pełni cholesterol? Jakie mogą być skutki zaburzeń lipidowych? Jaką rolę w leczeniu zbyt wysokiego cholesterolu we krwi pełni dieta?

Aktywność fizyczna a zdrowie mózgu: jak unikać demencji?

Badania pokazują, że aktywność to jeden z kluczowych elementów profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych

Jak dbać o pamięć seniora? Proste ćwiczenia!

Jakie ćwiczenia i aktywności wspierają dobre funkcjonowanie mózgu? Mózg można trenować – poznaj proste ćwiczenia. Wsparcie dla mózgu to też dieta i ruch!