5,00

Źródła cholesterolu. Jakie produkty zawierają go najwięcej?

Redakcja Optymalnewybory.pl

7.10.2021

2 minuty czytania

Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału serca czy udaru mózgu. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania, zaleca się stosowanie właściwie skomponowanej diety, w której do minimum została ograniczona żywność podnosząca poziom niekorzystnej frakcji LDL. Sprawdź, jakie produkty zawierają najwięcej cholesterolu.

Cholesterol – czy rzeczywiście szkodzi?

Cholesterol zaliczany jest do związków tłuszczowych, który występuje naturalnie w organizmie człowieka. W większości produkowany jest w wątrobie (ok. 70%),a zaledwie w 30% pozyskiwany jest z pożywienia[1]. Szacuje się, że każdego dnia w wątrobie powstaje ok. 800 mg cholesterolu, zaś w całym organizmie człowieka zdrowego – nawet do 1500 mg dziennie[2].

Ten związek tłuszczowy odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wspiera proces produkcji hormonów czy kwasów żółciowych, uczestniczy w syntezie witaminy D3. Sam w sobie nie jest zatem szkodliwy, o ile jego stężenie mieści się w obowiązujących normach. Wiele zależy także od tego, ile wynosi poziom frakcji LD, a ile frakcji HDL.

Warto mieć świadomość, że cholesterol HDL bierze udział w transporcie cholesterolu komórek pozawątrobowych do wątroby. Natomiast cholesterol LDL uczestniczy w transporcie cholesterolu do poszczególnych komórek[3]. Tam odkłada się on m.in. w blaszkach miażdżycowych, czego konsekwencją może być rozwój chorób krążenia – jeśli będzie gromadził się w nadmiarze (powyżej optymalnych wartości).

Poznaj źródła cholesterolu

Synteza cholesterolu zachodząca w wątrobie zwykle jest wystarczająca do tego, aby zapewnić organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Jednak można wskazać wiele źródeł tej substancji tłuszczowej pozyskiwanej z pożywienia.

Bogatym źródłem cholesterolu są następujące (wybrane) produkty spożywcze (na 100g produktu):

Produkt [100g]Cholesterol [mg]
mózg wieprzowy2500
żółtko jaja kurzego1062
masło ekstra248
wątroba wieprzowa354
śmietana o zawartości tłuszczu 30%106
mleko o zawartości tłuszczu 3,5%14
ser tłusty, np. edamski71
czekolada mleczna29
twaróg chudy2 mg [4]

Jak wynika z meta analizy randomizowanych badań klinicznych, zwiększenie spożycia cholesterolu o 100 mg dziennie może spowodować wzrost frakcji LDL cholesterolu o 2,7; 3,6; 4,6 i 5,5 mg/dl u ludzi odpowiednio z wyjściowym stężeniem tego lipidu 100, 125, 150 i 175 mg/dl[5].To pokazuje, jak ważne jest ograniczenie do minimum spożycia produktów będących źródłem cholesterolu.

Optima Cardio Potas+

Cholesterol wysoki – jak temu przeciwdziałać?

Jeśli chcesz obniżyć stężenie frakcji LDL, podstawą jest dieta ograniczająca źródła cholesterolu. To jednak dopiero początek – do codziennego jadłospisu warto włączyć produkty pomagające w redukowaniu poziomu „złego” cholesterolu.

Do diety warto włączyć produkty zawierające sterole roślinne. Pomagają one zmniejszyć cholesterol wysoki – efekt obniżenia stężenia cholesterolu o 7-10% można zauważyć w ciągu 2-3 tygodni przy spożyciu 1,5-2,4 g steroli roślinnych dziennie w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[6]. Dobrym źródłem steroli roślinnych jest m.in. margaryna do smarowania pieczywa Optima Cardio.

Zaleca się również spożywanie olejów rybich, które – choć nie wykazują bezpośredniego wpływu na redukcję lipoprotein LDL – zmniejszają stężenie trójglicerydów o ok. 15%[7].

[1] https://optima2.indigital.guru/objawy-podwyzszonego-poziomu-cholesterolu/

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol

[4] https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf

[5] https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[7] https://www.cochrane.org/pl/CD003177/VASC_spozywanie-kwasow-omega-3-w-chorobach-sercowo-naczyniowych

Najpopularniejsze artykuły

Podwyższony cholesterol – jakie to może mieć konsekwencje dla zdrowia?

2021-04-10 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. Obecność cholesterolu LDL we krwi nie oznacza niczego złego, dopóki […]

Chleb razowy z aczarnuszką

Chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą. To zdrowa i pyszna propozycja, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Idealna na śniadanie lub lekką przekąskę, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 kromki razowego chleba z czarnuszką 2 łyżki […]

Alkohol a mózg: wpływ i długofalowe konsekwencje

Nawet niewielka ilość alkoholu ma wpływ na pracę mózgu. Do zaburzeń funkcjonowania neuroprzekaźników dochodzi nie tylko w trakcie picia, ale również po spożyciu drinka.

Przeczytaj także

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Kanapka: chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. Składniki: 2 kromki chleba razowego 4 łyżki ciecierzycy 0,5 małej cukinii 0,5 małego […]

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Badanie poziomu cholesterolu: kiedy bezwzględnie należy je wykonać?

 Lipidogram to badanie laboratoryjne, które pozwala na oznaczenie poziomu lipidów w osoczu krwi. Polega na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej, a następnie analizie pod kątem takich parametrów jak:

cholesterol całkowity,
cholesterol LDL,
cholesterol HDL,
trójglicerydy.