5,00

Witamina D a kości. Czy wpływa ona na ich stan?

Redakcja Optymalnewybory.pl

4.07.2021

3 minuty czytania


Osteoporoza jest podstępną chorobą. Rozwija się niezauważenie, a ma poważne konsekwencje. I chociaż dotyczy przede wszystkim osoby w podeszłym wieku, o zdrowie kości należy zadbać jak najwcześniej. Sprawdź, czy i jak witamina D wpływa na stan tkanki kostnej.

Tkanka kostna ma zdolność do regeneracji, za co odpowiadają komórki kościogubne i kościotwórcze. W miarę upływu lat (mniej więcej po 50. roku życia) równowaga zostaje przesunięta w stronę procesu niszczenia kości.  To z kolei przekłada się na powstawanie ubytków masy kostnej. Dlatego należy dążyć do zbudowania najwyższej gęstości kości – najlepiej jeszcze przed ukończeniem 30 lat. Pozwoli to zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy w wieku podeszłym.

Dieta na zdrowe kości to podstawa

Aby utrzymać zdrowe i mocne kości, nie wystarczy unikać czynników im niesprzyjających, takich jak np. siedzący tryb życia. Istotną rolę odgrywa prawidłowa dieta – taka, która bazuje na produktach spożywczych będących źródłem wapnia, witaminy K czy witaminy D.

Szczególne znaczenie przypisuje się witaminie D, która – choć kojarzona przede wszystkim ze wsparciem funkcjonowania układu odpornościowego – pomaga wzmocnić kości.

Witamina D, czyli co?

Witamina D należy do grupy hormonów, które odpowiadają za regulowanie 200-500 genów oddziaływujących na tysiące szlaków metabolicznych. Rozpuszcza się w tłuszczach. Występująca w organizmie pochodzi przede wszystkim z syntezy przezskórnej, a tylko w niewielkiej części z produktów spożywczych. Dlatego niezwykle ważna jest ekspozycja na słońce – wystarczy zaledwie 15 minut dziennie, aby wytworzyć optymalną ilość witaminy D odpowiadającą ok. 2000-4000 IU na dobę[1].

Całkowita witamina D składa się w ponad 90% z witaminy D3 (cholekalcyferolu) i tylko w niewielkim procencie z witaminy D2 (ergokalcyferolu). Ponadto uważa się, że farmakologicznie to witamina D3 jest silniejsza niż witamina D2, dlatego ta pierwsza stanowi rekomendowany środek do użytku medycznego[2].
Optima Osteo

Jak witamina D wpływa na kości?

Dostarczanie dużej ilości wapnia wcale nie oznacza zmniejszonego ryzyka osteoporozy. Mineralizacja kości zależy także od prawidłowego wchłaniania tego pierwiastka – szczególnie, że wapń z pożywienia jest słabo wchłaniany – w zaledwie 15-20%[3].

Aktywna forma cholekalcyferolu odgrywa istotną rolę w utrzymaniu optymalnego poziomu wapnia we krwi. Wiąże się ona z receptorami witaminy D, w następstwie czego dochodzi do modulowania ekspresji genów tj. procesu polegającym na odczytaniu i „przepisaniu” informacji genetycznej.  Skutkiem tego jest wzrost stężenia wapnia we krwi[4].

Utrzymanie optymalnego poziomu witaminy D pozwala zmniejszyć ryzyko krzywicy. Choroba ta była powszechna w czasach, w których ludzie – zamiast pracować na polach – przenieśli się do fabryk. Zauważono przy tym, że dzieci spożywające tran z wątroby dorsza rzadziej chorowały na krzywicę[5].

Skutki niedoborów witaminy D

Myślisz o konsekwencjach niedostatecznej ilości składnika, jakim jest witamina D? Kości stają się słabsze. U dorosłych dochodzi do wzrostu prawdopodobieństwa złamań na skutek zmniejszenia wytrzymałości mechanicznej kości. Natomiast następstwem niedoborów u dzieci jest upośledzenie mineralizacji rosnących kości i chrząstek stawowych.

Witamina D dla kości – zapotrzebowanie

Na niedobór witaminy D narażone są przede wszystkim te osoby, które unikają bezpośredniej ekspozycji na słońce. Zgodnie z rekomendacjami górne dopuszczalne dobowe ilości witaminy D dla zdrowych osób przedstawiają się następująco:

  • noworodki i niemowlęta: 1000 IU/dzień
  • dzieci w wieku 1–10 lat: 2000 IU/dzień
  • młodzież w wieku 11–18 lat: 4000 IU/dzień
  • dorośli i seniorzy: 4000 IU/dzień[6].

W osób zaliczanych do grupy najbardziej narażonych na niedobory, koniecznością może okazać się suplementacja. Warto jednak prowadzić ją po konsultacji z lekarzem – najlepiej na podstawie wyniku oznaczenia 25(OH)D we krwi.

Ponadto w trosce o zdrowe kości można codzienną dietę uzupełnić żywnością funkcjonalną. W Polsce istnieje obowiązek suplementowania margaryny witaminą D. Dlatego jużjedna porcja (30 g) margaryny do smarowania pieczywa Optima Osteo pozwala zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik w 45% [7].

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/139889,witamina-d-jaka-dawka-jest-bezpieczna

[2] https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cholecalciferol

[3] https://medlineplus.gov/ency/article/002062.htm

[4] https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cholecalciferol

[5] https://orthoinfo.aaos.org/en/staying-healthy/vitamin-d-for-good-bone-health/

[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/139889,witamina-d-jaka-dawka-jest-bezpieczna

[7] https://optima2.indigital.guru/optima-osteo/

Najpopularniejsze artykuły

Czy zawał można przewidzieć? Nieoczywiste objawy zawału!

Mianem zawału określa się martwicę mięśnia sercowego, do którego doprowadza jego niedokrwienie. Stanowi to konsekwencję zwężenia lub całkowitego zamknięcia światła naczynia przez odłożoną blaszkę miażdżycową[1]. Najczęściej martwica pojawia się bez żadnego ostrzeżenia, ale wiele osób – nawet kilka dni przed wystąpieniem typowego bólu w klatce piersiowej – zaczyna odczuwać inne dolegliwości.

Jak wzmocnić odporność organizmu i chronić się przed infekcjami?

Każdego dnia jesteśmy wystawieni na działanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Bakterie, wirusy, zarazki i grzyby znajdują się wszędzie i […]

Jarmuż i szpinak

Wiosenne menu sercowca: po te produkty sięgaj częściej!

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. To moment, w którym aż chce się zmienić jadłospis – tak, aby był lżejszy, a zarazem bardziej odżywczy. Chcesz zadbać o swoje serce? Oto produkty, które na wiosnę powinny jak najczęściej trafiać do Twojego jadłospisu. Wiosenne menu sercowca: na co zwrócić uwagę? Podstawowe zasady odżywiania się dla osób dbających o […]

Przeczytaj także

Dieta na cholesterol

4 błędy żywieniowe, które podnoszą cholesterol

Ostatnie wyniki badań pokazały, że masz podwyższony cholesterol? Jeśli zastanawiasz się, z czego to wynika, przyjrzyj się uważnie codziennemu jadłospisowi. Może się okazać, że problem tkwi właśnie w Twoich wyborach żywieniowych. Zebraliśmy najczęstsze błędy, które mogą odpowiadać za niekorzystny lipidogram. Sprawdź, czy ich nie popełniasz i poznaj zdrowe alternatywy! 1.     Jesz dużo czerwonego mięsa Czerwone […]

Babki wielkanocne

Tłuszczowe ABC wielkanocnych wypieków

Puszyste babki, ozdobne mazurki i inne tradycyjne ciasta zagoszczą już niebawem na większości polskich stołów. W każdym z tych wypieków tłuszcze odgrywają niezastąpioną rolę. Jaką? Zdradzają eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”: dietetyk mgr Ewa Kurowska oraz szef kuchni Jerzy Nogal. Tłuszcze dodajemy bezpośrednio do masy ciast, kremów i smarujemy nimi formy piekarnicze. W ten […]

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]