Sprawdzony przepis na optymalne pieczone pączki

Redakcja

30.01.2022

3 minuty czytania

Pieczone pączki

Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych, czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę, mamy prawdziwy hit – optymalny pączek – lekki, pieczony, a nie smażony w głębokim tłuszczu. Przez to jego wartość kaloryczna jest obniżona, ale też posiada blisko dwa razy mniej złych nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie trzy razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym. Nie trzeba rezygnować z pączków – zamiast smażyć, można je upiec. Dodatkowo, żeby były zdrowsze, warto użyć do ich przygotowania Optimy Cardio, obniżającą poziom cholesterolu we krwi. Margaryna została wzbogacona w sterole roślinne, które, jak pokazują badania, w ciągu 21 dni skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiada doskonałe walory smakowe i nadaje się nie tylko do smarowania, ale też innych celów kulinarnych, czyli pieczenia i gotowania. Sprawdzi się doskonale do smakowitych, optymalnych pączków.

Składniki:

  • 60 dag pszennej mąki
  • 3 żółtka
  • 225 g margaryny Optima Cardio
  • 3 dag drożdży (lub 7 g drożdży suszonych)
  • 1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
  • 1/2 szklanki chudego mleka + 4 łyżki (do posmarowania)
  • Starta skórka z połowy cytryny
  • Szczypta soli
  • 30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej
  • 4 łyżki mleka
  • Cukier puder

Liczba porcji: 16
Wartość kaloryczna 1 porcji: 288 kcal

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj Optimę Cardio, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
  3. Do miski dodaj mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  4. Wyjmij ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładaj na każdy porcję marmolady, zwinij i uformuj pączka.
  6. Układaj pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180°C.
  7. Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posyp delikatnie cukrem pudrem.

Komentarz dietetyka:

W pączku z przepisu jest prawie 2 razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 3 razy więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym. W pączku z przepisu jest też o połowę mniej cholesterolu.

Najpopularniejsze artykuły

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały. Składniki: 1 filet z dorsza (150 g) 1 plaster szynki (20 g) 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g) 2 plasterki cytryny (20 g) 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 […]

Przeczytaj także

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]