Sprawdzony przepis na optymalne pieczone pączki

Redakcja

30.01.2022

3 minuty czytania

Pieczone pączki

Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych, czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę, mamy prawdziwy hit – optymalny pączek – lekki, pieczony, a nie smażony w głębokim tłuszczu. Przez to jego wartość kaloryczna jest obniżona, ale też posiada blisko dwa razy mniej złych nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie trzy razy więcej dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym. Nie trzeba rezygnować z pączków – zamiast smażyć, można je upiec. Dodatkowo, żeby były zdrowsze, warto użyć do ich przygotowania Optimy Cardio, obniżającą poziom cholesterolu we krwi. Margaryna została wzbogacona w sterole roślinne, które, jak pokazują badania, w ciągu 21 dni skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiada doskonałe walory smakowe i nadaje się nie tylko do smarowania, ale też innych celów kulinarnych, czyli pieczenia i gotowania. Sprawdzi się doskonale do smakowitych, optymalnych pączków.

Składniki:

  • 60 dag pszennej mąki
  • 3 żółtka
  • 225 g margaryny Optima Cardio
  • 3 dag drożdży (lub 7 g drożdży suszonych)
  • 1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
  • 1/2 szklanki chudego mleka + 4 łyżki (do posmarowania)
  • Starta skórka z połowy cytryny
  • Szczypta soli
  • 30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej
  • 4 łyżki mleka
  • Cukier puder

Liczba porcji: 16
Wartość kaloryczna 1 porcji: 288 kcal

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj Optimę Cardio, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
  3. Do miski dodaj mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  4. Wyjmij ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładaj na każdy porcję marmolady, zwinij i uformuj pączka.
  6. Układaj pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut, włącz w tym momencie piekarnik na 180°C.
  7. Podrośnięte pączki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posyp delikatnie cukrem pudrem.

Komentarz dietetyka:

W pączku z przepisu jest prawie 2 razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 3 razy więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym. W pączku z przepisu jest też o połowę mniej cholesterolu.

Najpopularniejsze artykuły

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kajzerkę z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą. To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub przekąskę, która łączy różnorodne smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]

Przeczytaj także

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]

Torcik z pieczywa tostowego z polędwicą, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, pomidorem i rzeżuchą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na torcik z pieczywa tostowego z polędwicą, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, pomidorem i rzeżuchą. To wyjątkowa propozycja na smakowitą i zdrową przekąskę, która z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem. Idealna na śniadanie lub lekką kolację, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 4 kromki dobrego pieczywa tostowego (chleb wycinamy w […]

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym to doskonała propozycja dla miłośników zdrowej kuchni, łącząca wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Delikatny brokuł, pożywny makaron gryczany oraz aromatyczny sos pomarańczowy z imbirem i miodem tworzą kompozycję, która zadowoli każde podniebienie. Płatki migdałowe dodają chrupkości i delikatnie słodkiego smaku, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy. Składniki: 1/2 brokuła (200 […]