Produkty pełnoziarniste to najlepszy przyjaciel zdrowego serca

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

Produkty zbożowe z pełnego ziarna są dużo bardziej wartościowe od produktów z ziarna oczyszczonego. W produktach pełnoziarnistych pozostają wszystkie jadalne składniki ziarna: bogata w błonnik okrywa nasienna, odżywczy kiełek oraz bielmo, które zawiera przede wszystkim węglowodany.

Badania pokazują, że spożywanie produktów pełnoziarnistych może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń, cukrzycy typu 2 czy otyłości.

Pełne ziarno pełne składników odżywczych

W pełnym ziarnie znajduje się kilkadziesiąt substancji bioaktywnych, które mogą korzystnie wpływać na pracę układu krążenia. Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim różne frakcje błonnika pokarmowego, witaminy i związki mineralne oraz przeciwutleniacze.

Błonnik pokarmowy obniża poziom cholesterolu

Wiele badań klinicznych udowodniło, iż rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL. Takie szczególne właściwości posiadają beta-glukany, rodzaj błonnika rozpuszczalnego, który jest charakterystyczny m.in. dla płatków i otrąb owsianych. Dlatego też wiele zaleceń wskazuje na włączenie tych produktów do codziennej diety osób z wysokim poziomem cholesterolu.

Siła antyoksydantów

Produkty pełnoziarniste mogą również chronić organizm przed zwiększonym stresem oksydacyjnym, który związany jest z chorobami układu krążenia. Pełne ziarna zawierają około 30 związków o charakterze przeciwutleniającym.

Bogate w magnez

Dieta dla serca, powinan zawierać zbożowe produkty pełnoziarniste, które są obok roślin strączkowych, orzechów i nasion, jednym z najlepszych źródeł magnezu. Pszenica pełnoziarnista zawiera około 100 mg magnezu na 100 g produktu. 100 gramów otrąb dostarczy nam ponad 500 mg magnezu, a 100 g kiełków z pszenicy około 245 mg magnezu.

Niedobory magnezu związane są z większym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej serca, miażdżycy oraz ostrej zakrzepicy. Ponadto magnez reguluje ciśnienie krwi. Dlatego też spożywanie produktów z grubego ziarna, bogatych w ten składnik może chronić przed chorobami układu krążenia.

Jak często należy spożywać produkty pełnoziarniste?

Korzyści ze spożywania produktów pełnoziarnistych w celu profilaktyki oraz dietoterapii chorób układu krążenia są niepodważalne. Powinny stanowić podstawę diety i być głównym źródłem węglowodanów złożonych. Zaleca się spożycie kilku porcji dziennie.

84% uczestników programu „1000 wizyt dla serca”, którzy po 3-4 tygodniach stosowania zbilansowanej diety wzbogaconej w sterole roślinne obniżyli cholesterol spożywali co najmniej raz dziennie pieczywo razowe. 67% pacjentów białe pieczywo pszenne spożywało rzadziej niż 1 w tygodniu. W codziennym menu ponad połowy uczestników znajdowały się płatki i/lub grube kasze.

Bibliografia:

  1. Anthony Fardet: New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre? Nutrition Research Reviews (2010), 23, 65–134
  2. Simin Liu, Meir J Stampfer, Frank B Hu, Edward Giovannucci, Eric Rimm, JoAnn E Manson, Charles H Hennekens, and Walter C Willett: Whole-grain consumption and risk of coronary heart disease: results from the Nurses’ Health Study Am J Clin Nutr 1999 70: 3 412-419
  3. H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszawa 2005

Najpopularniejsze artykuły

Jak działa błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy jest często obecny w suplementach diety na odchudzanie. Możemy o nim także usłyszeć, że ułatwia […]

Krem z kalafiora z sezamową nutą

Krem z kalafiora z sezamową nutą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na krem z kalafiora z dodatkiem tahini i czarnego sezamu. Ta zdrowa i pożywna zupa jest doskonałym wyborem na lekki obiad lub kolację. Składniki: 1 łyżka oliwy extra virgin (12 g) 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g) ½ białej cebuli (40 g) Pół kalafiora (400 g) 2 szklanki bulionu […]

Dieta

Kobieta 35+: jak utrzymać serce w świetnej formie?

Za Tobą 35. urodziny? To teraz, zdaniem wielu, zaczyna się najlepszy czas w Twoim życiu. Aby korzystać z niego w pełni, koniecznie zadbaj o swoje zdrowie. Na to nie jest nigdy za późno ani za wcześnie. Podstawa to zdrowe serce. Zobacz, co możesz zrobić, aby utrzymać je w świetnej formie. Zdrowa dieta, którą Twoje serce […]

Przeczytaj także

Dobry i zły cholesterol

Dietetyk wyjaśnia: Rola diety w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jakich produktów unikać?

Około 20 milionów Polaków ma problem z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a  głównymi przyczynami tego stanu są m.in. nieodpowiednia dieta, siedzący tryb życia. Jakie produkty przyczyniają się do hipercholesterolemii i co trzeba zrobić, by cieszyć się dobrym zdrowiem? Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska Skąd się bierze cholesterol w organizmie człowieka i skąd […]

Nadciśnienie tętnicze

Co to jest nadciśnienie wtórne? Jak je rozpoznać?

Nadciśnienie jest często nazywane „cichym zabójcą” – rozwija się niepostrzeżenie, często przez wiele lat, jednocześnie siejąc w organizmie spustoszenie. W ponad 90% przypadków jego pojawienie się ma charakter pierwotny[1] (bez wyraźnej przyczyny). Istnieje jednak również nadciśnienie wtórne. Jak je rozpoznać? Jak się je leczy? Wyjaśniamy. Nadciśnienie, czyli co? Ciśnienie krwi w ciągu doby dynamicznie się […]

Wysoki cholesterol

Czy wysoki cholesterol zawsze jest niebezpieczny?

Ostatni lipidogram pokazał, że masz wysoki cholesterol i ta informacja bardzo Cię zestresowała? Spokojnie! Wyniki wcale nie muszą być „wyrokiem”. Zobacz, co oznaczają niekorzystne wyniki i co zrobić, aby zadbać o swój profil lipidowy. Wysoki cholesterol, czyli jaki? Aby mówić o wysokim cholesterolu, warto przyjrzeć się obowiązującym normom. Dla osób zdrowych wyglądają one następująco: cholesterol […]