Podwyższony cholesterol całkowity: co to oznacza?

Redakcja

28.11.2024

5 minut czytania

Cholesterol całkowity

Ostatni lipidogram wskazuje na podwyższony cholesterol całkowity? Jeśli tak, dowiedz się, co to dokładnie oznacza oraz co zrobić, aby zadbać o swój profil lipidowy. Niekorzystne wyniki badań krwi wcale nie muszą od razu „skazywać” na leczenie farmakologiczne.

Czym jest cholesterol całkowity?

Cholesterol całkowity, oznaczany w wynikach badań jako TC, to parametr wskazujący na ogólną ilość cholesterolu w organizmie człowieka[1].Uwzględnia zatem wszystkie frakcje tej substancji – bez względu na to, czy została ona wytworzona w wątrobie lub innych narządach odpowiedzialnych za jej syntezę, czy dostarczona z pożywieniem.

W ramach cholesterolu całkowitego mieszczą się więc frakcje takie jak:

  • HDL, czyli lipoproteiny o dużej gęstości, tzw. dobry cholesterol;
  • LDL, czyli lipoproteiny o małej gęstości, tzw. zły cholesterol;
  • VLDL, czyli lipoproteiny o bardzo małej gęstości;
  • IDL, czyli lipoproteiny o pośredniej gęstości;
  • chylomikrony[2].

Z uwagi na to, że poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na funkcjonowanie organizmu, sama informacja o poziomie cholesterolu całkowitego najczęściej nie wystarcza do oceny profilu lipidowego. To właśnie dlatego na wynikach badań pojawiają się dodatkowe parametry. Lekarz spojrzy na nie jako całość – tak aby precyzyjniej określić stan Twojego zdrowia czy też ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób serca.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu całkowitego – jakie są normy?

Normy odnośnie do cholesterolu całkowitego są takie same dla wszystkich osób dorosłych – bez względu na wiek czy płeć oraz stan zdrowia. Wynoszą 3,0–4,9 mmol/l (114–190 mg/dl). A co, jeśli te wartości zostały przekroczone? Taki stan może mieć bardzo zróżnicowane podłoże.

Z czego może wynikać zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego? Przyczyny

Zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego może być następstwem wielu schorzeń i dolegliwości zdrowotnych. Taki stan obserwuje się przede wszystkim w przypadku[3]:

  • hipercholesterolemii – zarówno rodzinnej, jak i wielogenowej oraz wtórnej; w przebiegu tych schorzeń uwarunkowanych genetycznie obserwuje się też podwyższone stężenia aterogennych lipoprotein LDL[4];
  • niedoczynności tarczycy, która może być wywołana np. chorobą Hashimoto o podłożu autoimmunologicznym[5];
  • zespołu nerczycowego, którego charakterystycznym objawem jest również duży białkomocz[6];
  • chorób wątroby;
  • przyjmowania określonych leków – np. progestagenów, glikokortykosteroidów czy inhibitorów proteazy wykorzystywanych w terapii HIV.

Co ważne, przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu może być także niezdrowy tryb życia, a w szczególności niekorzystna dieta[7].

Podwyższony poziom cholesterolu całkowitego: i co dalej?

Masz wysoki poziom cholesterolu całkowitego, a dodatkowo wyniki pokazują nieprawidłowe stężenie „złego” i/lub „dobrego” cholesterolu albo trójglicerydów? Jeśli tak, koniecznie skonsultuj się z lekarzem – tak, aby ocenić stan zdrowia i ustalić kierunek działania. Pamiętaj przy tym, że w wielu przypadkach pierwszym krokiem będzie leczenie niefarmakologiczne, czyli zmiana trybu życia na zdrowszy.

Dieta bogata w fitosterole

Przy podwyższonym poziomie cholesterolu podstawą będzie wprowadzenie do diety fitosteroli. Te naturalne substancje obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-12% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-3 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[8]. Znajdziesz je np. w miękkiej margarynie kubkowej Optima Cardio. Powstaje ona na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zdrowe źródła tłuszczu

Przy podwyższonym cholesterolu wcale nie musisz rezygnować zupełnie z tłuszczu. Zadbaj jednak o wybór jego dobrych źródeł. To te, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one korzystny wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego oraz miażdżycorodnej frakcji LDL[9]. Dlatego Twoja dieta powinna być bogata w oleje roślinne, tłuste ryby morskie, a także nasiona. Zrezygnuj natomiast z czerwonego mięsa, masła czy tłustego nabiału, jak również z wysoko przetworzonej żywności.

Błonnik pokarmowy ma znaczenie

W Twojej diecie nie powinno także zabraknąć dobrych źródeł błonnika, który także pomaga w utrzymaniu prawidłowej gospodarki lipidowej[10]. Wybieraj zatem pełnoziarniste pieczywo, makarony i inne produkty, a do jadłospisu włącz dużą ilość warzyw oraz owoców.

Ruch na zdrowie

Elementem walki z podwyższonym cholesterolem jest też aktywność fizyczna. Postaraj się, aby każdego tygodnia zafundować sobie umiarkowany ruch przez co najmniej 150 minut[11]. To mniej niż 30 minut dziennie, które możesz poświęcić np. na spacer, nordic walking, jazdę na rowerze czy na intensywne sprzątanie.

Jeśli palisz papierosy, pożegnaj się z tym nałogiem[12]. Postaraj się też zadbać o powrót do prawidłowej masy ciała. Te małe-duże zmiany w codziennym życiu pomogą Ci krok po kroku unormować profil lipidowy i cieszyć się dłuższym, zdrowszym życiem. Powodzenia!

 

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/117035,cholesterol-funkcje-zrodla-frakcje-stezenie

[2] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidogram

[3] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/141216,lipidogram

[4] https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/140975,hipercholesterolemia-rodzinna

[5] https://www.mp.pl/pacjent/endokrynologia/choroby/78406,niedoczynnosc-tarczycy

[6] https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia/choroby/chorobyudoroslych/51929,zespol-nerczycowy

[7] https://www.mp.pl/interna/chapter/B16.II.2.4.1.

[8] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[9] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[10] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy

[11] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[12] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62073,zaburzenia-lipidowe

Najpopularniejsze artykuły

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Aktywny senior, czyli jak zachować dobrą formę psychiczną? (cz. 2.)

Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. Zapraszamy do lektury drugiej części poradnika. W części pierwszej wskazaliśmy różne […]

Nadciśnienie tętnicze: czego nie powinny jeść osoby zmagające się z nadciśnieniem?

Jednym z elementów, które wpływają na ciśnienie krwi, jest dieta. Ma duże znaczenie, ponieważ posiłki zawierają składniki wpływające na pracę serca i układu krwionośnego, a co za tym idzie, również na „intensywność” przepływu krwi w organizmie. Istotne są przede wszystkim składniki mineralne, takie jak sód, potas, magnez i wapń, jak również żelazo, miedź czy cynk

Przeczytaj także

Antyoksydanty

Antyoksydanty a serce: jakie mają znaczenie dla jego zdrowia?

Lista składników odżywczych, które są istotne w diecie sercowca, jest długa. Ważne miejsce zajmują na niej antyoksydanty. Czym są? Jakie są ich właściwości? Dlaczego mają znaczenie dla zdrowia serca? Jakie są ich najważniejsze źródła? Odpowiadamy. Czy wiesz, że Optima Neuro zawiera olej z mikroalg morskich, który jest naturalnym źródłem kwasu DHA. Kwas DHA wspiera prawidłowe […]

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]

Orzechu włoskie z dziadkiem do orzechów

Wegetariańskie źródła omega-3 – gdzie ich szukać?

Często słyszysz, że kwasy omega-3 to ważny element zdrowej, zrównoważonej diety? To prawda! Ten składnik wykazuje bardzo istotne właściwości prozdrowotne – ważne m.in. dla prawidłowej pracy serca oraz umysłu. Sęk w tym, że jego głównymi źródłami są produkty zwierzęce. Jak zatem zadbać o prawidłową podaż omega-3 na diecie wegańskiej i wegetariańskiej? Podpowiadamy. Kwasy omega-3: dlaczego […]