4,22

Piramida zdrowego żywienia. Jak ją prawidłowo interpretować?

Redakcja Optymalnewybory.pl

10.11.2021

2 minuty czytania


Prowadzenie zdrowego stylu życia stanowi jeden z najważniejszych elementów profilaktyki wielu chorób. W dostosowaniu się do obowiązujących zasad pomaga piramida zdrowego żywienia, która – w sposób graficzny – przekazuje najważniejsze rekomendacje żywieniowe oraz związane z aktywnością fizyczną.
Optima Cardio Potas+

Liczne badania naukowe potwierdzają, że zdrowy styl życia ma ogromny wpływ na zapobieganie chorobom określanym mianem cywilizacyjnych. W oparciu o takie dane opracowano najnowszą wersję piramidy żywieniowej, która powinna stanowić cenną wskazówkę przy ustalaniu codziennego jadłospisu.

Piramida żywieniowa – co to jest?

Piramida żywieniowa stanowi graficzne przedstawienie zalecanego sposobu odżywiania. Ilustruje zasady tworzenia codziennego jadłospisu – z uwzględnieniem produktów spożywczych najbardziej potrzebnych organizmowi oraz tych, których spożycie należy ograniczyć do niezbędnego minimum.

W Polsce za opracowanie i modyfikowanie piramidy żywieniowej odpowiada Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Ostatnia wersja została opracowana w 2016 roku.

Jak interpretować piramidę zdrowego odżywiania?

Nie bez powodu zalecenia dotyczące prowadzonego stylu życia bazują na kształcie piramidy. Jej podstawę stanowią wytyczne mające największy udział. Im wyższy szczebel piramidy, tym mniejszy powinien być udział produktów spożywczych w codziennej diecie.

Aktywność fizyczna

Siedzący tryb życia sprzyja rozwojowi wielu schorzeń, także chorób układu sercowo-naczyniowego, które stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów. Dlatego u podstaw zdrowego stylu życia jest aktywność fizyczna rozumiana nie tylko jako uprawianie sportu. Do swojej codzienności warto włączyć chociażby spacery, korzystanie ze schodów zamiast windy itp.

Owoce i warzywa

Posiłki należy komponować głównie w oparciu o warzywa i owoce – z zaznaczeniem, że ¾ powinny stanowić warzywa. Dlatego warto dodawać je do każdego posiłku, a także sięgać po nie między posiłkami w momencie odczuwania zwiększonego głodu.

Warzywa i owoce są ważne, ponieważ dostarczają wiele cennych składników odżywczych, m.in. witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika.

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe stanowią ważny element codziennej diety. I chociaż nie ma konieczności całkowitego wyeliminowania produktów na bazie białej mąki, to w jadłospisie powinny przeważać produkty pełnoziarniste.

Mleko i przetwory mleczne

Mleko i przetwory mleczne stanowią m.in. źródło białka i wapnia, dlatego nie powinno zabraknąć ich w codziennej diecie. Należy jednak zachować umiar z uwagi na obecność tłuszczów nasyconych – szacuje się, że tłuszcze mleczne zawierają aż 63% tego rodzaju kwasów tłuszczowych[1]. Między innymi dlatego mogą odpowiadać za podnoszenie poziomu „złego” cholesterolu.

Zgodnie z rekomendacjami, zaleca się spożywanie 3-4 szklanek mleka lub przetworów mlecznych w odpowiednich ilościach.

Mięso, ryby, rośliny strączkowe

Mięso to produkt, którego spożycie należy ograniczyć z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich miejsce powinny zastąpić ryby (spożywane co najmniej dwa razy w tygodniu) – z uwagi na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie powinny znaleźć się także nasiona roślin strączkowych, które są źródłem wartościowego białka.

Orzechy i zioła

Orzechy to grupa produktów, które pojawiły się w najnowszej wersji piramidy żywieniowej. Są ważne w diecie, ponieważ dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik czy białko roślinne.

Zioła także są zalecane – głównie z powodu nadawania potrawom wyrazistego smaku. To z kolei przekłada się na mniejsze spożycie soli, która jest jedną z głównych przyczyn nadciśnienia.

Woda, kawa i herbata

Najnowsza piramida żywieniowa rekomenduje spożycie nie tylko wody, ale również kawy i herbaty. Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, optymalna ilość kawy pomaga zmniejszyć zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby otępienne[2].

Tłuszcze

Na najwyższy szczebel trafiły tłuszcze, co oznacza konieczność ich ograniczenia. Warto jednak mieć świadomość, że piramida tłuszczów nie zakazuje ich całkowicie, ponieważ pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie i nie każdy z nich jest niepożądany.

W codziennej diecie powinno znaleźć się miejsce na tłuszcze pochodzenia roślinnego, które stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warte polecenia są m.in. olej rzepakowy, olej lniany oraz produkowane na ich bazie margaryny miękkie – tzw. kubkowe. Należy przy tym uważać na olej kokosowy oraz olej palmowy, które zawierają sporą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych[3].

Pamiętaj! Zbilansowana dieta w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną to skuteczny sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Jeśli będziesz trzymać się powyższych zasad, masz szansę ich uniknąć.

[1] https://poznajsienatluszczach.pl/2017/08/01/tluszcze-mleczne-warto-o-nich-wiedziec/

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/174935,nowosci-w-piramidzie-zdrowego-zywienia

[3] https://poznajsienatluszczach.pl/2016/05/09/tluszcze-zwierzece-a-tluszcze-roslinne/

Najpopularniejsze artykuły

Normy cholesterolu

Wszystko o cholesterolu: rodzaje, normy, przyczyny, diagnostyka, leczenie i profilaktyka. Dowiedz się, jak utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.

Co to jest cholesterol? Cholesterol to woskowata, tłuszczopodobna substancja występująca we wszystkich komórkach naszego ciała. Wbrew powszechnemu przekonaniu, cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i pełni wiele ważnych funkcji: Buduje ściany komórkowe Jest składnikiem tkanek Uczestniczy w produkcji hormonów Bierze udział w syntezie witaminy D Jest potrzebny do produkcji kwasów żółciowych Pomaga w trawieniu […]

Nowalijki w diecie na serce — po które warto sięgać?

Nowalijki w diecie na serce — po które warto sięgać?

Wiosna to doskonały moment na wprowadzenie do diety świeżych warzyw i owoców. To właśnie w tym okresie pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki! Te sezonowe skarby nie tylko dodają koloru i smaku potrawom, ale także obfitują w składniki niezbędne dla zdrowia, zwłaszcza dla serca. Dowiedz się, które nowalijki warto włączyć do swojej wiosennej diety, aby zadbać […]

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały. Składniki: 1 filet z dorsza (150 g) 1 plaster szynki (20 g) 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g) 2 plasterki cytryny (20 g) 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 […]

Przeczytaj także

Mrożonki – czy są zdrowe?

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia I Aktywności Fizycznej podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Jak […]

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]