Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Pizza pełnoziarnista z warzywami

Pizza może być zdrowa i smaczna! Ta wersja z pełnoziarnistym spodem, bogata w błonnik i warzywa, dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Oto przepis na zdrową i pyszną pizzę z warzywami.

Składniki:

  • 1 saszetka drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
  • 2 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (425 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 2 pomidory (300 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
  • suszone oregano
  • 1/2 brokuła (200 g)
  • 2 małe cebule (100 g)
  • 12 pomidorków koktajlowych (200 g)
  • 1/4 żółtej papryki (30 g)
  • 1/4 czerwonej papryki (30 g)

Liczba porcji:

  • 4

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 405 kcal

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie zaczynu:
    • Do małej miski lub kubka wsyp drożdże instant oraz cukier. Zalej ciepłą wodą, odstaw na 5 minut.
  2. Przygotowanie ciasta:
    • Na stolnicę wysyp mąkę. Pośrodku zrób wgłębienie, wlej zaczyn z drożdży, dodaj stopioną margarynę, wyrób elastyczne ciasto.
    • Przykryj ściereczką, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Przygotowanie sosu:
    • Pomidory sparz, zahartuj zimną wodą, obierz ze skórki. Pokrój, wrzuć do blendera, zmiksuj. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz oregano, ponownie zmiksuj.
  4. Przygotowanie warzyw:
    • Brokuł podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, papryki na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół.
  5. Formowanie i pieczenie pizzy:
    • Ciasto drożdżowe podziel na 4 części, rozwałkuj. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, ułóż warzywa.
    • Piecz 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Podanie:

Podawaj pizzę natychmiast po upieczeniu, ciesząc się jej ciepłym, chrupiącym spodem i aromatycznymi warzywami.

Komentarz dietetyka:

Pizza może być zdrowa! Razowy spód dostarczy błonnika pokarmowego, a duża ilość pomidorów (świeżych i z koncentratu) stanowi istną bombę potasową – pierwiastek ten sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatki warzywne są źródłem antyoksydantów – nie tylko likopenu z pomidorów, lecz także witaminy C, cynku oraz selenu z brokuła i kolorowej papryki.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Składniki: 1 cukinia zielona (300 g) 1 cukinia żółta (300 g) 1 bakłażan (240 g) 1 kulka mozarelli (125 g) 1 batat (150 g) 1 podłużny pomidor czerwony (100 g) 1 […]

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Przeczytaj także

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Pieczone pączki

Sprawdzony przepis na optymalne pieczone pączki

Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych, czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]