Pizza pełnoziarnista z warzywami
Pizza może być zdrowa i smaczna! Ta wersja z pełnoziarnistym spodem, bogata w błonnik i warzywa, dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Oto przepis na zdrową i pyszną pizzę z warzywami.
Składniki:
- 1 saszetka drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka cukru (5 g)
- 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
- 2 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (425 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 2 pomidory (300 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
- suszone oregano
- 1/2 brokuła (200 g)
- 2 małe cebule (100 g)
- 12 pomidorków koktajlowych (200 g)
- 1/4 żółtej papryki (30 g)
- 1/4 czerwonej papryki (30 g)
Liczba porcji:
- 4
Wartość kaloryczna 1 porcji:
- 405 kcal
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynu:
- Do małej miski lub kubka wsyp drożdże instant oraz cukier. Zalej ciepłą wodą, odstaw na 5 minut.
- Przygotowanie ciasta:
- Na stolnicę wysyp mąkę. Pośrodku zrób wgłębienie, wlej zaczyn z drożdży, dodaj stopioną margarynę, wyrób elastyczne ciasto.
- Przykryj ściereczką, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Przygotowanie sosu:
- Pomidory sparz, zahartuj zimną wodą, obierz ze skórki. Pokrój, wrzuć do blendera, zmiksuj. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz oregano, ponownie zmiksuj.
- Przygotowanie warzyw:
- Brokuł podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, papryki na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół.
- Formowanie i pieczenie pizzy:
- Ciasto drożdżowe podziel na 4 części, rozwałkuj. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, ułóż warzywa.
- Piecz 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Podanie:
Podawaj pizzę natychmiast po upieczeniu, ciesząc się jej ciepłym, chrupiącym spodem i aromatycznymi warzywami.
Komentarz dietetyka:
Pizza może być zdrowa! Razowy spód dostarczy błonnika pokarmowego, a duża ilość pomidorów (świeżych i z koncentratu) stanowi istną bombę potasową – pierwiastek ten sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatki warzywne są źródłem antyoksydantów – nie tylko likopenu z pomidorów, lecz także witaminy C, cynku oraz selenu z brokuła i kolorowej papryki.
Smacznego!