Olej ryżowy – właściwości odżywcze, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Redakcja

6.04.2024

3 minuty czytania

Olej ryżowy

Olej ryżowy – skarb kuchni azjatyckiej

Olej ryżowy powstaje z bogatych w błonnik otrąb ryżowych. Jest jednym z najpopularniejszych olejów w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii i Indiach. Wytwarzany jest poprzez tłoczenie lub ekstrakcję pękniętych łusek ryżowych. Zwykle poddawany zostaje procesowi rafinacji, dzięki czemu charakteryzuje się jasnym, żółtawym kolorem.

Skład oleju ryżowego – bogate źródło witaminy E

Olej ryżowy jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy E, odpowiadającej za m.in.:

  • zdrowie i kondycję skóry;
  • ochronę włókien kolagenu i elastyny;
  • zmniejszanie wrażliwości na promieniowanie ultrafioletowe;
  • neutralizację wolnych rodników.

Dodatkowo olej ryżowy charakteryzuje wysoka zawartość gamma-oryzanolu wykazującego silne działanie antyoksydacyjne i będącego połączeniem estrów steroli roślinnych (obecnych także m.in. w wysokiej jakości margarynach) z kwasem felurowym.

Zawartość kwasów tłuszczowych

W przypadku oleju ryżowego szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość w nim poszczególnych kwasów tłuszczowych. Olej ryżowy jest głównie źródłem:

  • kwasu linolowego z rodziny kwasów omega-6
  • kwasu oleinowego z grupy omega-9
  • nasyconych kwasów tłuszczowych

Te kwasy tłuszczowe w nadmiarze mogą przyczyniać się do zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe oraz podwyższania poziomu cholesterolu.

Proporcja kwasów omega w oleju ryżowym

Olej ryżowy charakteryzuje się stosunkowo niskim poziomem kwasów omega-3. Kwasy te regulują gospodarkę lipidową organizmu oraz pracę układu odpornościowego. Biorą udział w rozwoju układu nerwowego i zmysłu wzroku.

W przypadku dostarczania poszczególnych kwasów tłuszczowych niezwykle ważne jest także zachowanie odpowiednich proporcji.

W oleju ryżowym ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-6 można zaobserwować ich nieprawidłowy stosunek do kwasów omega-3 wynoszący 23-50:1.

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie hamuje wykorzystanie przez organizm kwasów tłuszczowych omega-3, doprowadzając do zaburzeń równowagi fizjologicznej syntezowanych z nich związków biologicznie czynnych.

Zastosowanie oleju ryżowego w kosmetyce

W krajach azjatyckich olej ryżowy jest szeroko stosowany w kosmetyce. Dzięki zawartości witaminy E, sprawdza się w masażu i pielęgnacji skóry, działając na nią wzmacniająco i ujędrniająco.

Olej ryżowy w kuchni – idealny do smażenia

W kuchni azjatyckiej jest popularnym tłuszczem wykorzystywanym do smażenia na WOKu. Warto pamiętać, że rafinowany olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia, sięgającą 200-254°C.

Jednak ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 nie powinien być stosowany do długiego i głębokiego smażenia. Można natomiast stosować go również jako dodatek do sałatek czy surówek.

Źródła

  1. Thanonkaew, A., et al. (2015). Formation, antioxidant property and oxidative stability of cold pressed rice bran oil emulsion. Journal of Food Science and Technology, 52(10), 6520-6528.
  2. Umesha, S.S., & Naidu, K.A. (2012). Vegetable oil blends with α-linolenic acid rich Garden cress oil modulate lipid metabolism in experimental rats. Food Chemistry, 135(4), 2845-2851.
  3. Wolańska, D. (2023). Olej ryżowy – właściwości odżywcze i zastosowanie w codziennej diecie. Warszawa: Wydawnictwo Medyczne.
  4. Majewska, K., & Czarnecka, M. (2024). Porównanie właściwości antyoksydacyjnych olejów roślinnych stosowanych w kuchni azjatyckiej. Nauka o Żywieniu i Żywności, 28(2), 134-145.
  5. Kumar, R., Sharma, A., & Patel, V. (2023). Rice bran oil: Nutritional aspects, processing methods and health benefits. International Journal of Food Properties, 26(1), 78-92.

Najpopularniejsze artykuły

Czy jedzenie warzyw i owoców może obniżyć poziom stresu?

2021-08-10 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Sytuacje stresowe są nieodłączną częścią życia. Ludzie doświadczają go w […]

Pełnoziarniste muffiny z kaszą jaglaną i truskawkami

Pełnoziarniste muffiny z kaszą jaglaną i truskawkami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na muffiny z kaszą jaglaną i truskawkami. To zdrowa i smaczna propozycja na śniadanie lub deser, która dostarcza cennych wartości odżywczych dzięki zawartości kaszy jaglanej i pełnoziarnistej mąki. Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej (60 g) 1/3 szklanki wody (165 ml) 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (150 g) 1 łyżeczka proszku […]

Mus z malin z jogurtem i czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy dbają o linię. Połączenie świeżych malin, kremowego jogurtu i gorzkiej czekolady tworzy wyjątkowo smakowitą i zdrową kompozycję. Łatwy w przygotowaniu i niskokaloryczny, ten deser dostarczy Ci nie tylko przyjemności, ale także wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 szklanki malin (250 g) […]

Przeczytaj także

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Klucz do pamięci: dieta a profilaktyka chorób neurodegradacyjnych

Choroby neurodegeneracyjne dotykają coraz większą liczbę osób, a ryzyko zapadnięcia na nie zwiększa się wraz z wiekiem