Olej kokosowy – nie dla serca?

Redakcja

28.07.2021

2 minuty czytania

Olej kokosowy

Olej kokosowy wzbudza wśród konsumentów wiele skrajnych emocji. Przez zwolenników jest często określany mianem „najzdrowszego z tłuszczów”. Jednak wiele towarzystw i instytucji naukowych podkreśla, że jest on bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, którego spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe.

Stanowisko American Heart Association (AHA)

W czerwcu 2017 roku, AHA wydała stanowisko dotyczące oleju kokosowego:

  • Zrównuje olej kokosowy z innymi źródłami nasyconych kwasów tłuszczowych, takimi jak:
    • Smalec
    • Tłuszcz wołowy
    • Masło
  • Zaleca zamianę oleju kokosowego na:
    • Oleje roślinne
    • Tłuszcze do smarowania pieczywa oparte na olejach roślinnych
  • Nie rekomenduje używania oleju kokosowego w codziennej diecie, ponieważ:
    • Zwiększa stężenie cholesterolu LDL we krwi
    • Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
    • Brak badań potwierdzających jego korzystny wpływ na zdrowie

      Co kryje olej kokosowy?

      Opinia eksperta: Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ.

Skład oleju kokosowego

Skąd moda na olej kokosowy?

Popularność oleju kokosowego może wynikać z zawartości średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT):

  • Rodzaje MCT:
    • C6 (kwas kapronowy lub heksanowy)
    • C8 (kwas kaprylowy lub kwas oktanowy)
    • C10 (kwas kaprynowy lub kwas dekanowy)
    • C12 (kwas laurynowy albo kwas dodekanowy)
  • Właściwości MCT:
    • Szczególna budowa chemiczna
    • Inne właściwości w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych
  • Zawartość w oleju kokosowym:
    • Najwięcej kwasu laurynowego

Zastosowanie MCT

  • Suplementacja olejem MCT (głównie kwas kaprynowy i kaprylowy):
    • Leczenie chorób metabolicznych z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów
    • Wskazane u dzieci z niedorozwiniętym przewodem pokarmowym i gruczołami wydzielniczymi
  • Kwas kaprylowy:
    • Leczenie kandydoz wywołanych drobnoustrojem Candida Albicans
    • Substancja zmniejszająca łaknienie

Podsumowanie

Mimo popularności oleju kokosowego, instytucje takie jak AHA nie zalecają jego regularnego spożycia ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i potencjalny negatywny wpływ na zdrowie serca.

Przypisy

Marion J., Biernat M., Thomas F., Savary G., Breton Y. Le,  Zabielski  .,  Hurou-Luron  I.  Le,  Divisich    J.  Le (2002). Small intestine growth and morphometry in pig-lets  weaned at 7 days of  age.  Effects of level of energy intake. Reprod. Nutr. Dev., 42: 339–354.

http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

Najpopularniejsze artykuły

Jak dbać o zdrowe serce? Działaj profilaktycznie!

Miażdżyca, podobnie jak wysokie stężenie cholesterolu czy triglicerydów, zupełnie nie bolą. Dopiero ich powikłania zaczynają sprawiać kłopoty. […]

Produkty wspomagające odchudzanie

Nadmierna masa ciała to obecnie coraz większy problem. Jak dowodzą dane pochodzące ze Portalu Eurostat, obecnie w […]

Poziom cholesterolu – dieta czy geny?

2018-11-19 Lektura tego artykułu zajmie 7 minut. Choroby cywilizacyjne zwane także chorobami XXI wieku to globalnie i […]

Przeczytaj także

Młody wygląd zależy od diety!

Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Kiedy osiągamy dojrzałość płciową, zaczynamy powolny proces starzenia, który dotyczy wszystkich […]

Jak poprawić metabolizm

Metabolizm jest niezwykle szerokim terminem, który mieści w sobie ogół reakcji chemicznych, jakie zachodzą w żywych komórkach. […]

Nowalijki w diecie – jak spożywać je z korzyścią dla zdrowia?

Nowalijki, zgodnie z definicją, to młode warzywa, które pojawiają się po raz pierwszy w sezonie (w naszym […]