Olej kokosowy – nie dla serca?

Redakcja

28.07.2021

2 minuty czytania

Olej kokosowy

Olej kokosowy wzbudza wśród konsumentów wiele skrajnych emocji. Przez zwolenników jest często określany mianem „najzdrowszego z tłuszczów”. Jednak wiele towarzystw i instytucji naukowych podkreśla, że jest on bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, którego spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe.

Stanowisko American Heart Association (AHA)

W czerwcu 2017 roku, AHA wydała stanowisko dotyczące oleju kokosowego:

  • Zrównuje olej kokosowy z innymi źródłami nasyconych kwasów tłuszczowych, takimi jak:
    • Smalec
    • Tłuszcz wołowy
    • Masło
  • Zaleca zamianę oleju kokosowego na:
    • Oleje roślinne
    • Tłuszcze do smarowania pieczywa oparte na olejach roślinnych
  • Nie rekomenduje używania oleju kokosowego w codziennej diecie, ponieważ:
    • Zwiększa stężenie cholesterolu LDL we krwi
    • Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
    • Brak badań potwierdzających jego korzystny wpływ na zdrowie

      Co kryje olej kokosowy?

      Opinia eksperta: Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ.

Skład oleju kokosowego

  • Zawiera aż 82% kwasów tłuszczowych nasyconych

Skąd moda na olej kokosowy?

Popularność oleju kokosowego może wynikać z zawartości średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT):

  • Rodzaje MCT:
    • C6 (kwas kapronowy lub heksanowy)
    • C8 (kwas kaprylowy lub kwas oktanowy)
    • C10 (kwas kaprynowy lub kwas dekanowy)
    • C12 (kwas laurynowy albo kwas dodekanowy)
  • Właściwości MCT:
    • Szczególna budowa chemiczna
    • Inne właściwości w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych
  • Zawartość w oleju kokosowym:
    • Najwięcej kwasu laurynowego

Zastosowanie MCT

  • Suplementacja olejem MCT (głównie kwas kaprynowy i kaprylowy):
    • Leczenie chorób metabolicznych z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów
    • Wskazane u dzieci z niedorozwiniętym przewodem pokarmowym i gruczołami wydzielniczymi
  • Kwas kaprylowy:
    • Leczenie kandydoz wywołanych drobnoustrojem Candida Albicans
    • Substancja zmniejszająca łaknienie

Podsumowanie

Mimo popularności oleju kokosowego, instytucje takie jak AHA nie zalecają jego regularnego spożycia ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i potencjalny negatywny wpływ na zdrowie serca.

Przypisy

Marion J., Biernat M., Thomas F., Savary G., Breton Y. Le,  Zabielski  .,  Hurou-Luron  I.  Le,  Divisich    J.  Le (2002). Small intestine growth and morphometry in pig-lets  weaned at 7 days of  age.  Effects of level of energy intake. Reprod. Nutr. Dev., 42: 339–354.

http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

Najpopularniejsze artykuły

Produkty wspomagające odchudzanie

Nadmierna masa ciała to obecnie coraz większy problem. Jak dowodzą dane pochodzące ze Portalu Eurostat, obecnie w […]

Zdrowa dieta jest kluczowa w obniżaniu podwyższonego cholesterolu

Jaką rolę w organizmie pełni cholesterol? Jakie mogą być skutki zaburzeń lipidowych? Jaką rolę w leczeniu zbyt wysokiego cholesterolu we krwi pełni dieta?

Optima Cardio

Część 2 wywiadu: Żywność funkcjonalna: badania, regulacje i bezpieczeństwo

W pierwszej części naszego wywiadu z dietetyk Jadwigą Przybyłowską poznaliśmy podstawowe informacje o żywności funkcjonalnej, jej pochodzeniu i głównych składnikach, ze szczególnym uwzględnieniem steroli roślinnych. Teraz zagłębimy się w bardziej szczegółowe aspekty tego fascynującego tematu. W tej części Jadwiga Przybyłowska omówi procesy badawcze, którym poddawane są produkty funkcjonalne, wyjaśni znaczenie ostrzeżeń umieszczanych na opakowaniach oraz […]

Przeczytaj także

Hipotonia. Czym jest i jak ją wykryć?

2021-08-27 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Hipotonia to pojęcie, którym określa się dwa rodzaje schorzeń. Czasami […]

Produkty zawierające miedź

2021-04-03  Lektura tego artykułu zajmie 8 minut. Miedź – pierwiastek śladowy, niezbędny dla podtrzymania zdrowia i urody. Jego […]

Jak dbać o oczy? Dieta na zdrowy wzrok

2021-12-13 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Jakość widzenia zależy nie tylko od genów, ale przede wszystkim […]