Olej kokosowy wzbudza wśród konsumentów wiele skrajnych emocji. Przez zwolenników jest często określany mianem „najzdrowszego z tłuszczów”. Jednak wiele towarzystw i instytucji naukowych podkreśla, że jest on bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, którego spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe.
Stanowisko American Heart Association (AHA)
W czerwcu 2017 roku, AHA wydała stanowisko dotyczące oleju kokosowego:
- Zrównuje olej kokosowy z innymi źródłami nasyconych kwasów tłuszczowych, takimi jak:
- Smalec
- Tłuszcz wołowy
- Masło
- Zaleca zamianę oleju kokosowego na:
- Oleje roślinne
- Tłuszcze do smarowania pieczywa oparte na olejach roślinnych
- Nie rekomenduje używania oleju kokosowego w codziennej diecie, ponieważ:
- Zwiększa stężenie cholesterolu LDL we krwi
- Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Brak badań potwierdzających jego korzystny wpływ na zdrowie
Co kryje olej kokosowy?
Opinia eksperta: Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ.
Skład oleju kokosowego
- Zawiera aż 82% kwasów tłuszczowych nasyconych
Skąd moda na olej kokosowy?
Popularność oleju kokosowego może wynikać z zawartości średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT):
- Rodzaje MCT:
- C6 (kwas kapronowy lub heksanowy)
- C8 (kwas kaprylowy lub kwas oktanowy)
- C10 (kwas kaprynowy lub kwas dekanowy)
- C12 (kwas laurynowy albo kwas dodekanowy)
- Właściwości MCT:
- Szczególna budowa chemiczna
- Inne właściwości w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych
- Zawartość w oleju kokosowym:
- Najwięcej kwasu laurynowego
Zastosowanie MCT
- Suplementacja olejem MCT (głównie kwas kaprynowy i kaprylowy):
- Leczenie chorób metabolicznych z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów
- Wskazane u dzieci z niedorozwiniętym przewodem pokarmowym i gruczołami wydzielniczymi
- Kwas kaprylowy:
- Leczenie kandydoz wywołanych drobnoustrojem Candida Albicans
- Substancja zmniejszająca łaknienie
Podsumowanie
Mimo popularności oleju kokosowego, instytucje takie jak AHA nie zalecają jego regularnego spożycia ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i potencjalny negatywny wpływ na zdrowie serca.
Przypisy
Marion J., Biernat M., Thomas F., Savary G., Breton Y. Le, Zabielski ., Hurou-Luron I. Le, Divisich J. Le (2002). Small intestine growth and morphometry in pig-lets weaned at 7 days of age. Effects of level of energy intake. Reprod. Nutr. Dev., 42: 339–354.
http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510