Olej kokosowy – nie dla serca?

Redakcja

28.07.2021

2 minuty czytania

Olej kokosowy

Olej kokosowy wzbudza wśród konsumentów wiele skrajnych emocji. Przez zwolenników jest często określany mianem „najzdrowszego z tłuszczów”. Jednak wiele towarzystw i instytucji naukowych podkreśla, że jest on bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, którego spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe.

Stanowisko American Heart Association (AHA)

W czerwcu 2017 roku, AHA wydała stanowisko dotyczące oleju kokosowego:

  • Zrównuje olej kokosowy z innymi źródłami nasyconych kwasów tłuszczowych, takimi jak:
    • Smalec
    • Tłuszcz wołowy
    • Masło
  • Zaleca zamianę oleju kokosowego na:
    • Oleje roślinne
    • Tłuszcze do smarowania pieczywa oparte na olejach roślinnych
  • Nie rekomenduje używania oleju kokosowego w codziennej diecie, ponieważ:
    • Zwiększa stężenie cholesterolu LDL we krwi
    • Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
    • Brak badań potwierdzających jego korzystny wpływ na zdrowie

      Co kryje olej kokosowy?

      Opinia eksperta: Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ.

Skład oleju kokosowego

Skąd moda na olej kokosowy?

Popularność oleju kokosowego może wynikać z zawartości średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT):

  • Rodzaje MCT:
    • C6 (kwas kapronowy lub heksanowy)
    • C8 (kwas kaprylowy lub kwas oktanowy)
    • C10 (kwas kaprynowy lub kwas dekanowy)
    • C12 (kwas laurynowy albo kwas dodekanowy)
  • Właściwości MCT:
    • Szczególna budowa chemiczna
    • Inne właściwości w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych
  • Zawartość w oleju kokosowym:
    • Najwięcej kwasu laurynowego

Zastosowanie MCT

  • Suplementacja olejem MCT (głównie kwas kaprynowy i kaprylowy):
    • Leczenie chorób metabolicznych z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów
    • Wskazane u dzieci z niedorozwiniętym przewodem pokarmowym i gruczołami wydzielniczymi
  • Kwas kaprylowy:
    • Leczenie kandydoz wywołanych drobnoustrojem Candida Albicans
    • Substancja zmniejszająca łaknienie

Podsumowanie

Mimo popularności oleju kokosowego, instytucje takie jak AHA nie zalecają jego regularnego spożycia ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i potencjalny negatywny wpływ na zdrowie serca.

Przypisy

Marion J., Biernat M., Thomas F., Savary G., Breton Y. Le,  Zabielski  .,  Hurou-Luron  I.  Le,  Divisich    J.  Le (2002). Small intestine growth and morphometry in pig-lets  weaned at 7 days of  age.  Effects of level of energy intake. Reprod. Nutr. Dev., 42: 339–354.

http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

Najpopularniejsze artykuły

Produkty bogate w siarkę [Tabela]

2021-05-08 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Siarka, jak i inne elementy niezbędne dla człowieka. W organizmie siarka […]

Sezon na truskawki – zdrowa bomba witaminowa

2021-06-15 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Co roku czekamy na moment, kiedy na bazarach i w […]

<p>DHA</p>

Kwas DHA. Za co odpowiada i dlaczego jest potrzebny organizmowi?

2021-06-16 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Chociaż wiele osób dąży do wyeliminowania tłuszczu z diety, jego […]

Przeczytaj także

Pracujesz głową? Zadbaj o to, żeby służyła ci jak najdłużej

Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Wszyscy wiemy, że żywność jest dla naszego organizmu paliwem, które pozwala […]

Oblicz swoją idealną wagę – kalkulator

2021-05-08 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty. Chcesz wiedzieć ile wynosi Twoja idealna waga? Oblicz to zgodnie ze […]

Produkty zawierające miedź

2021-04-03  Lektura tego artykułu zajmie 8 minut. Miedź – pierwiastek śladowy, niezbędny dla podtrzymania zdrowia i urody. Jego […]