Olej kokosowy – nie dla serca?

Redakcja

28.07.2021

2 minuty czytania

Olej kokosowy

Olej kokosowy wzbudza wśród konsumentów wiele skrajnych emocji. Przez zwolenników jest często określany mianem „najzdrowszego z tłuszczów”. Jednak wiele towarzystw i instytucji naukowych podkreśla, że jest on bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, którego spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe.

Stanowisko American Heart Association (AHA)

W czerwcu 2017 roku, AHA wydała stanowisko dotyczące oleju kokosowego:

  • Zrównuje olej kokosowy z innymi źródłami nasyconych kwasów tłuszczowych, takimi jak:
    • Smalec
    • Tłuszcz wołowy
    • Masło
  • Zaleca zamianę oleju kokosowego na:
    • Oleje roślinne
    • Tłuszcze do smarowania pieczywa oparte na olejach roślinnych
  • Nie rekomenduje używania oleju kokosowego w codziennej diecie, ponieważ:
    • Zwiększa stężenie cholesterolu LDL we krwi
    • Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
    • Brak badań potwierdzających jego korzystny wpływ na zdrowie

      Co kryje olej kokosowy?

      Opinia eksperta: Dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ.

Skład oleju kokosowego

Skąd moda na olej kokosowy?

Popularność oleju kokosowego może wynikać z zawartości średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT):

  • Rodzaje MCT:
    • C6 (kwas kapronowy lub heksanowy)
    • C8 (kwas kaprylowy lub kwas oktanowy)
    • C10 (kwas kaprynowy lub kwas dekanowy)
    • C12 (kwas laurynowy albo kwas dodekanowy)
  • Właściwości MCT:
    • Szczególna budowa chemiczna
    • Inne właściwości w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych
  • Zawartość w oleju kokosowym:
    • Najwięcej kwasu laurynowego

Zastosowanie MCT

  • Suplementacja olejem MCT (głównie kwas kaprynowy i kaprylowy):
    • Leczenie chorób metabolicznych z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów
    • Wskazane u dzieci z niedorozwiniętym przewodem pokarmowym i gruczołami wydzielniczymi
  • Kwas kaprylowy:
    • Leczenie kandydoz wywołanych drobnoustrojem Candida Albicans
    • Substancja zmniejszająca łaknienie

Podsumowanie

Mimo popularności oleju kokosowego, instytucje takie jak AHA nie zalecają jego regularnego spożycia ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i potencjalny negatywny wpływ na zdrowie serca.

Przypisy

Marion J., Biernat M., Thomas F., Savary G., Breton Y. Le,  Zabielski  .,  Hurou-Luron  I.  Le,  Divisich    J.  Le (2002). Small intestine growth and morphometry in pig-lets  weaned at 7 days of  age.  Effects of level of energy intake. Reprod. Nutr. Dev., 42: 339–354.

http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

Najpopularniejsze artykuły

Olej z orzecha włoskiego – skład i zastosowanie

Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych Olej z orzecha włoskiego to jasno żółty lub zielonkawy olej pozyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu owoców orzechów. Coraz częściej można znaleźć olej z orzecha włoskiego na sklepowych półkach w Polsce. Jego popularność jest jednak znaczne większa w krajach śródziemnomorskich (Francja). Jest również bardzo popularny na skraju półkuli wschodniej: w Australii i […]

Miażdżyca tętnic kończyn dolnych: czy można jej skutecznie zapobiec?

Szacuje się, że na świecie żyje ponad 120 milionów pacjentów zmagających się z chorobą tętnic obwodowych, a więc jedną z odmian miażdżycy. Choroba nie bez powodu jest nazywana „cichym zabójcą”. Rozwija się podstępnie

Olej macadamia

Olej makadamia – zastosowanie i działanie

Orzechy makadamia to jedne z najtłustszych orzechów, w których 2/3 masy stanowi tłuszcz. Pod tym względem mogą im dorównać jedynie orzechy pecan i orzechy brazylijskie. Większość tłuszczów w orzechach makadamia to zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ale o unikalnej kombinacji. Oprócz typowego dla jednonienasyconych kwasów tłuszczowych kwasu oleinowego, zawierają kwas oleopalmitynowy (omega-7). Występuje on w ludzkiej […]

Przeczytaj także

<p>heart made of fruits and vegetables, healthy diet concept</p>

Dieta dla zdrowego serca: składniki odżywcze, które warto uwzględnić

terole oraz stanole roślinne, określane też jako fitosterole, są związkami z tej samej grupy co cholesterol. Ich spożycie może mieć przełożenie na obniżenie poziomu tego związku we krwi.

Zimowe menu sercowca — co warto jeść?

Zastanawiasz się, dlaczego zimą często chce się więcej jeść? Powodów ku temu może być kilka.

Miażdzyca

Miażdżyca zaczyna się po cichu. Jak rozpoznać pierwsze sygnały zagrożenia?

Miażdżyca to jedna z tych chorób, które wzbudzają przerażenie. Nie bez powodu – choroby układu krążenia, które są jej powikłaniem, odpowiadają nawet za co trzeci zgon na świecie[1]! Dlatego warto uchronić się przed jej rozwojem. Wcześnie wykryte zagrożenie oznacza mniejsze ryzyko poważnych konsekwencji. Zobacz, co powinno wzbudzać niepokój i jak możesz sprawdzić, czy ta choroba […]