5,00

Niacyna – ważna witamina B3 na zdrowotnej mapie

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Niacyna, znana również jako witamina B3 lub PP, obejmuje dwa związki o podobnej aktywności biologicznej: kwas nikotynowy i nikotynamid. Jej niedobór najczęściej wynika z nieprawidłowej diety, rzadziej z zaburzeń metabolicznych. Jego skutkiem jest zespół chorobowy – pelagra. Niacyna to witamina łatwo rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, która korzystnie wpływa na profil lipidowy i działa rozkurczająco na naczynia krwionośne. Witamina B3 należy do najstarszych leków stosowanych w terapii zaburzeń lipidowych. Czego jeszcze nie wiemy o witaminie PP?

Różne oblicza niacyny

Niacyna (czyli kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego), zwana też witaminą B3 lub witaminą PP, pełni rolę prekursora dla dwóch koenzymów: NAD i NADP. Co to znaczy? W organizmie kwas nikotynowy ulega przekształceniu do nikotynamidu, z którego powstają NAD i NADP. NAD i NADP to koenzymy, od których zależy prawidłowy metabolizm komórek.

NAD (a dokładniej dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy) oraz NADP (fosforan dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego) występują w ludzkich komórkach (znajdują się też w żywności. Są nośnikami elektronów; uczestniczą w wielu ważnych procesach w organizmie (m.in. przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów).

Witaminy z założenia to związki egzogenne, których organizm nie syntetyzuje (trzeba dostarczać je z zewnątrz – z pożywieniem). Niacyna jednak wymyka się definicji – jest wytwarzana w organizmie z tryptofanu (aminokwasu) przez bakterie jelitowe. Ale ilości dostarczane w wyniku syntezy endogennej (czyli zachodzącej w ustroju) są niewystarczające, dlatego należy zadbać o odpowiednią podaż witaminy PP z dietą.

Pamiętajmy także o dobrych źródłach pokarmowych tryptofanu, który jest typowym związkiem egzogennym (w ogóle niesyntetyzowanym w organizmie). Tym bardziej, że jego przemiany do kwasu nikotynowego nie są szczególnie wydajne (z 60 mg tryptofanu powstaje zaledwie 1 mg niacyny). Poza tym procesy te zależą od obecności innych związków, w tym ryboflawiny, pirydoksyny i tiaminy.

Dawniej niacyna znana była przede wszystkim jako czynnik przeciwpelagryczny (Pellagra Preventive factor); stąd jej nazwa – witamina PP.

Witamina B3 – rola w organizmie

Niacyna, jako składnik enzymatyczny, bierze udział w metabolizmie i pozyskiwaniu energii z pożywienia.

Dzięki niacynie prawidłowo funkcjonuje układ nerwowy, produkowane są hormony płciowe, kortyzol, tyroksyna i insulina. Witamina PP uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek
i wykazuje działanie hipoglikemizujące (reguluje stężenie cukru we krwi). Uważa się, że niacyna zimniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.

Pamiętajmy, że kwas nikotynowy przyjmowany w dawkach miligramowych pełni rolę witaminy, ale w dawkach dużych (gramowych) to lek, który korzystnie wpływa na wszystkie frakcje lipidów i lipoprotein we krwi, m.in. zmniejsza stężenia cholesterolu LDL i triglicerydów oraz zwiększa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Witamina B3 należy do substancji drobnocząsteczkowych, rozpuszczalnych w wodzie, dlatego z reguły nie gromadzi się w organizmie do poziomu toksycznego. Jest łatwo wydalana przez nerki (z moczem).

Skutki niedoboru oraz nadmiaru niacyny – witaminy B3

Nadmierne spożycie kwasu nikotynowego (w wyniku suplementacji) wywołuje uderzenia gorąca i zaczerwienienie twarzy.

Należy zaznaczyć, że duże dawki niacyny mogą wywoływać objawy niepożądane, w tym zaburzać pracę wątroby (powodować nawet jej niewydolność), wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe (nudności, niestrawność, wzdęcia, wymioty, biegunki, a także nasilać chorobę wrzodową).

Kwas nikotynowy może nasilać działanie statyn (leków obniżających stężenie cholesterolu), co najczęściej objawia się bólami mięśniowymi, w skrajnych przypadkach dochodzi do uszkodzenia mięśni.

Kwas nikotynowy zmniejsza wrażliwość na insulinę, a nawet nasila hiperglikemię u pacjentów z cukrzycą typu 2 (suplementacja jest niewskazana). Rzadziej prowadzi do hiperurykemii (zwiększonego stężenia kwasu moczowego we krwi), arytmii, obniżenia ciśnienia krwi, zawrotów głowy, obrzęków, migren, bezsenności; sporadycznie przyczynia się do zaburzeń widzenia.

Witaminę B3 wykorzystuje się m.in. w terapii dyslipidemii (uznaje się, że zastosowanie niacyny w celach terapeutycznych jest bezpieczne).

Niedobór niacyny i tryptofanu w diecie powoduje pelagrę – chorobę, która początkowo może objawiać się znużeniem, utratą apetytu, problemami trawiennymi i dolegliwościami jelitowymi. Z czasem pojawiają się zmiany zapalne w jamie ustnej (najczęściej na języku). O poważnych niedoborach witaminy B3 świadczą stany zapalne skóry. Skutkiem rozległych zmian zapalnych błony śluzowej jelit są biegunki. Postęp choroby prowadzi do zaburzeń psychicznych.

W jakich produktach znajdziemy niacynę?

Niacyna w pożywieniu występuje w postaci NAD i NADP, które w przewodzie pokarmowym ulegają hydrolizie (rozkładowi pod wpływem wody). Niacyna i niacynamid (w wolnej postaci) łatwo wchłaniają się z jelit i są transportowane do tkanek, gdzie ponownie powstają aktywne koenzymy (NAD i NADP).

Dobrymi źródłami witaminy PPprodukty bogate w białko, np. chude mięso (indyk, kurczak, cielęcina), nabiał. Znajdziemy ją w rybach (m.in. w łososiu, makreli, tuńczyku), roślinach strączkowych, kaszach gryczanej i jęczmiennej, brązowym ryżu, płatkach owsianych, grzybach, orzechach, ziemniakach i pełnych ziarnach zbóż. Pewne ilości niacyny zawierają zielone warzywa (szpinak, sałata, natka pietruszki, brokuły, brukselka) a z owoców morele, banany, kiwi.

Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, posmarowana dobrej jakości margaryną bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe jak Optima Omega3, z sałatą, natką pietruszki, łososiem lub kurczakiem może być dobrym uzupełnieniem witaminy PP i innych cennych składników odżywczych.

Niacyna jest odporna na działanie wysokich temperatur, ale (z powodu rozpuszczalności w wodzie) do jej znacznych strat prowadzą procesy technologiczne z udziałem wody.

Witamina PP – zalecane normy spożycia

Pamiętajmy, że zapotrzebowanie na witaminy zależy od wielu czynników, m.in. płci, wieku, masy ciała, diety, ogólnego stanu zdrowia. Może zwiększać się w czasie ciąży i laktacji.

Niacyna jest składnikiem suplementów diety i preparatów wielowitaminowych. Ewentualną suplementację należy w każdym przypadku konsultować z lekarzem (do grupy szczególnego ryzyka należą pacjenci chorzy przewlekle, kobiety w ciąży i karmiące piersią).

Zapotrzebowanie na witaminę PP wzrasta m.in. u osób nadużywających alkoholu, który hamuje wchłanianie witamin z grupy B.

SCF (Komitet Naukowy UE ds. Żywności) ustalił górne dobowe limity spożycia:

  • kwasu nikotynowego – 10 mg,
  • nikotynamidu – 900 mg.

Instytut Żywności i Żywienia zaleca Polakom następujące dzienne spożycie niacyny:

  • dzieci 1-3 lat: 6 mg;
  • dzieci 4-6 lat: 8 mg;
  • dzieci 7-12 lat: 12 mg;
  • chłopcy 13-18 lat: 16 mg;
  • dziewczęta 13-18 lat: 14 mg;
  • kobiety ≥ 19 lat: 14 mg;
  • mężczyźni ≥ 19 lat: 16 mg;
  • kobiety w ciąży: 18 mg;
  • kobiet w okresie laktacji: 17 mg.

Bibliografia:

  • Minto C. Vecchio M.G., Lamprecht M. et al. Definition of a tolerable upper intake level of niacin: a systematic review and meta-analysis of the dose-dependent effects of nicotinamide and nicotinic acid supplementation. Nutrition Reviews 2017; 75 (6): 471–490.
  • Bańkowski E. Biochemia: podręcznik dla studentów uczelni medycznych. Wydawnictwo Edra Urban & Partner, Wrocław 2016.
  • Lebiedzińska A., Czaja J., Hinz A. et al. Ocena zawartości witaminy B3 w suplementach diety i preparatach farmaceutycznych. Problemy Higieny i Epidemiologii 2011; 92 (3): 617–620.
  • Nagalski A., Bryła J. Zastosowanie niacyny w terapii. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2007; 61: 288–302.
  • Ding Y., Li YW., Wen AD. Effect of niacin on lipids and glucose in patients with type 2 diabetes: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Clinical Nutrition 2015; 34 (5): 838–844.
  • Dąbrowska M., Szydlarska D., Bar-Andziak E. Adiponektyna a insulinooporność i miażdżyca. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011; 7 (3): 186–191
  • Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej. Instytut Żywności i Żywienia,Warszawa 2017.

Najpopularniejsze artykuły

Antyoksydanty

Antyoksydanty a serce: jakie mają znaczenie dla jego zdrowia?

Lista składników odżywczych, które są istotne w diecie sercowca, jest długa. Ważne miejsce zajmują na niej antyoksydanty. Czym są? Jakie są ich właściwości? Dlaczego mają znaczenie dla zdrowia serca? Jakie są ich najważniejsze źródła? Odpowiadamy. Czy wiesz, że Optima Neuro zawiera olej z mikroalg morskich, który jest naturalnym źródłem kwasu DHA. Kwas DHA wspiera prawidłowe […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]

Dieta po zawale – dobre praktyki żywieniowe (infografika)

Dieta po zawale serca jest niezwykle istotna w procesie rekonwalescencji oraz w celu zapobiegania kolejnym zdarzeniom sercowo-naczyniowym. Warto zwrócić szczególną uwagę na produkty, których należy unikać, aby wspierać zdrowie serca i utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Przeczytaj także

Alkohol a mózg: wpływ i długofalowe konsekwencje

Nawet niewielka ilość alkoholu ma wpływ na pracę mózgu. Do zaburzeń funkcjonowania neuroprzekaźników dochodzi nie tylko w trakcie picia, ale również po spożyciu drinka.

Ciśnienie dolne i górne: jak prawidłowo interpretować wyniki?

Jakie jest prawidłowe ciśnienie tętnicze? Jak prawidłowo mierzyć ciśnienie tętnicze? Nadciśnienie tętnicze – co to za schorzenie? Leczenie nadciśnienia tętniczego – kluczowa jest zmiana trybu życia

Skutki długotrwałego stresu dla serca — co musisz wiedzieć?

Stres to we współczesnym świecie „chleb powszedni” dla większości osób.