5,00

Kwasy omega-3: dlaczego są tak ważne dla Twojego serca?

Redakcja Optymalnewybory.pl

25.12.2023

2 minuty czytania

Często można spotkać się z wyraźnie podkreśloną informacją, że jakiś produkt stanowi źródło kwasów omega-3. Zastanawiasz się, dlaczego to takie ważne? Dowiedz się, czym są kwasy omega-3 i dlaczego ich obecność w Twojej diecie jest ważna dla zdrowia serca.
Optima Cardio

Kwasy omega-3, czyli co?

Omega-3 to jedna z odmian kwasów tłuszczowych, które są obecne w pożywieniu. Mówiąc dokładniej, zaliczają się one do grupy PUFA (polyunsaturated fatty acids), czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych[1].

Z chemicznego punktu widzenia wyróżniają się one tym, że w każdej cząsteczce ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym znajduje się przy 3. od końca atomie węgla[2]. Stąd właśnie „trójka” w ich nazwie.

Analogicznie, kwasy omega-6 to te, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy 6. od końca atomie węgla w łańcuchu. Natomiast w kwasach omega-9 jego pozycja przypada na 9. atom węgla od końca.

Warto podkreślić, że omega-3 są zaliczane do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przymiotnik „niezbędne” wynika z tego, że organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować wspomnianych wiązań podwójnych w położeniu n-3 (podobnie jak n-6)[3]. Dlatego kwasy omega-3 to nieodłączny element zdrowo zbilansowanej diety każdego człowieka.

Które kwasy tłuszczowe są zaliczane do grupy omega-3?

W grupie omega-3 znajdują się:

  • ALA, kwas alfa-linolenowy, który jest prekursorem pozostałych substancji należącej do tej grupy;
  • DPA, czyli kwas dokozapentaenowy;
  • EPA, czyli kwas eikozapentaenowy;
  • DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy.

Jakie są właściwości kwasów omega-3?

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są uznawane za korzystne dla funkcjonowania organizmu. Substancje z tej grupy, w ogólnym ujęciu, wspomagają:

  • zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu – tj. obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu);
  • obniżenie stężenia trójglicerydów;
  • działania przeciwzapalne i przeciwagregacyjne – a zatem przeciwdziałanie powstawania zakrzepów w naczyniach wieńcowych oraz mózgowych;
  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi;
  • działania rozkurczowe i przeciwarytmiczne, a co za tym idzie – profilaktykę zaburzeń rytmu serca[4].

Już ten krótki opis wskazuje, że spożywanie kwasów omega-3 jest korzystne dla zdrowia serca. Potwierdzają to również badania kliniczne[5].

  • Jedno z nich objęło 32 tys. losowo zakwalifikowanych osób. Podzielono je na dwie grupy. Jedna z nich spożywała kwasy omega-3 (EPA i DHA), druga nie. W tej części badanych, która miała w jadłospisie kwasy omega-3, częstotliwość powikłań sercowo-naczyniowych spadła o 19-14%.
  • Metaanaliza 25 badań klinicznych podejmujących temat zależności między stężeniem kwasów omega-3 w organizmie a ryzykiem choroby niedokrwiennej potwierdziła, że wzrost stężenia kwasów DHA i EPA wiązały się z niższym ryzykiem zapadania na chorobę niedokrwienną serca.
  • Inne badanie z randomizacją potwierdziło, że spożywanie kwasów omega-3 w tłustych rybach lub w postaci oleju rybiego zmniejsza o 29% umieralność pacjentów po zawale serca w ciągu pierwszych 2 latach po ataku serca.

Wniosek jest więc prosty: kwasy omega-3 to wartościowy składnik dla zdrowia serca i całego układu krążenia.

Gdzie znajdują się kwasy omega-3?

Kwas alfa-linolenowy znajduje się przede wszystkim w olejach: lnianym, sojowym, rzepakowym czy z zarodków pszenicy. Można go również znaleźć w nasionach lnu i orzechach włoskich.

Zdecydowanie istotniejsze są natomiast źródła kwasów EPA i DHA. Te dwie pochodne ALA znajdują się głównie w:

  • tłustych rybach morskich (np. łososiu, tuńczyku, makreli, śledziu);
  • tłuszczu ryb i ssaków morskich (np. w tranie z wątroby rekina, tranie z wątroby dorsza, tran z wieloryba);
  • fitoplanktonie morskim oraz algach[6].

Dlatego takie produkty powinny się znaleźć w Twoim jadłospisie co najmniej kilka razy w tygodniu. Jak je wprowadzić?

  • Zamień 1-2 obiady mięsne na te, w których „gwiazdą” będzie tłusta ryba morska – łosoś a może halibut? Wybierz tę, która najbardziej Ci smakuje.
  • Sięgnij po wędzone ryby – np. do kanapek czy jako przekąskę. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ich ilością z uwagi na zawartość soli.
  • Zamień masło na bogatą w tłuszcze nienasycone margarynę kubkową. W składzie Optima Neuro znajdziesz olej z alg morskich, który jest źródłem DHA.

Kilka prostych zmian w codziennej diecie może Ci pomóc zadbać o zdrowie serca. Wykorzystaj tę szansę!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[2] J.w.

[3] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[5] https://podyplomie.pl/medycyna/27027,kwasy-tluszczowe-omega-3-w-zapobieganiu-uszkodzeniu-miesnia-sercowego-i-naczyn-wiencowych

[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

Najpopularniejsze artykuły

Trenujesz lub dopiero zaczynasz przygodę ze sportem? Sprawdź, jak zadbać o zdrowe kości i stawy

Słynne powiedzenie mówi, że sport to zdrowie. Nie wyjaśnia jednak jak uprawiać go prawidłowo, jak nie przeciążać […]

Nagła śmierć sercowa: co ją powoduje? Czy można jej zapobiec?

Nagła śmierć sercowa (z ang. sudden cardiac death – SCD) to termin stosowany w odniesieniu do osób, u których wystąpił niespodziewany zgon. W przeciwieństwie do nagłej śmierci, w tym przypadku pacjent zazwyczaj miał zdiagnozowaną wrodzoną lub nabytą wadę serca czy naczyń.

Sterole roślinne

Jak skutecznie obniżyć cholesterol? Rola steroli roślinnych i diety w profilaktyce serca [Wideo]

Twoje serce je dokładnie to, co Ty – to ogromna odpowiedzialność, którą każdy z nas ponosi codziennie. Wysoki cholesterol to cichy zabójca, który uszkadza tętnice i zwiększa ryzyko chorób serca. Na szczęście, wprowadzając proste zmiany w diecie – sterole roślinne, tłuszcze nienasycone i produkty dostępne w każdym sklepie – możesz obniżyć poziom cholesterolu nawet o […]

Przeczytaj także

Błędy w diecie

Dlaczego nie chudniesz mimo diety? 5 błędów, które popełnia większość osób

Zmagasz się z nadwagą lub otyłością? Pozbycie się nadprogramowych kilogramów jest dużym wyzwaniem. Aby mu sprostać, wbrew stereotypowi często nie wystarczy „jeść mniej i ruszać się więcej”. Stosujesz dietę, ale waga nie spada? Sprawdź, co może Cię powstrzymywać przed skuteczną redukcją masy ciała. Błąd #1: skupiasz się tylko na liczeniu kalorii w posiłkach Liczenie spożywanych […]

Naciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze – cichy zabójca związany z nadwagą

Czy wiesz, że nawet 60-70% przypadków nadciśnienia tętniczego jest związanych z otyłością[1]? Zobacz, jaki jest związek nadprogramowej masy ciała z ciśnieniem krwi oraz jak zadbać o profilaktykę rozwoju hipertensji. Nadciśnienie a nadwaga i otyłość – jak to się ze sobą wiąże? Co ma masa ciała do ciśnienia krwi? Okazuje się, że więcej niż się wydaje, […]

Nadciśnienie tętnicze

Zespół metaboliczny a zdrowie serca: sprawdź, czy możesz być w grupie ryzyka   

Szacuje się, że zespół metaboliczny może dotyczyć nawet 33% kobiet i 39% mężczyzn w Polsce[1]. Czy jesteś jedną z tych osób? Zobacz, czym jest ten stan, co zwiększa ryzyko jego rozwoju oraz jak uchronić się przed tym problemem. Masz ogromny wpływ na swoje zdrowie. Zespół metaboliczny, czyli co? Zespół metaboliczny sam w sobie nie jest […]