5,00

Kawa a serce. Czy kofeina jest szkodliwa?

Redakcja Optymalnewybory.pl

14.12.2021

2 minuty czytania

Każdy dzień rozpoczynasz filiżanką espresso albo kubkiem kawy z mlekiem? Podtrzymuj tę tradycję, ponieważ – jak pokazują najnowsze badania naukowe – taki napój pomaga utrzymać dobrą kondycję serca. Zachowaj jednak ostrożność, bo zawarta w kawie kofeina nie jest korzystna dla wszystkich.

Statystyczny Polak wypija ok. 3 kg kawy rocznie[1]! Większość właśnie od „małej czarnej” rozpoczyna swój dzień, licząc na natychmiastowy zastrzyk energii. To głównie zasługa kofeiny, która nie tylko pomaga pobudzić organizm, ale także wspiera poprawę koncentracji. Wiele osób zastanawia się jednak, jakie długofalowe efekty daje kawa. Szkodliwość oceniana jest różnie – w zależności od tego, kto i w jakich ilościach dostarcza kofeinę do organizmu.
Optima Cardio

Kofeina – krótka charakterystyka

Kofeinę uważa się za jedną z najczęściej stosowanych substancji stymulujących, która wyróżnia się niewielkim stopniem uzależnienia. Jej działanie polega m.in. na:

  • redukowaniu uczucia zmęczenia,
  • poprawie koncentracji,
  • wspomaganiu wydolności fizycznej[2].

Warto jednak mieć świadomość, że dostępność biologiczna kofeiny przekracza 90%, a jej efekty zaczynają być odczuwalne po upływie ok. 1 godziny od spożycia.

Kofeina – ile można jej spożywać?

Dzienne spożycie kofeiny nie powinno przekraczać 600 mg – z uwzględnieniem wszystkich źródeł tej substancji[3]. Należy bowiem pamiętać, że składnik ten zawiera nie tylko kawa, ale również czarna herbata, czekolada czy napoje energetyzujące.

Zawartość kofeiny w wybranych produktach przedstawia się następująco:

  • kawa parzona lub kawa z ekspresu przelewowego – 95-230 mg (250 ml)
  • espresso – 50-150 mg (30 ml)
  • herbata czarna z torebki – 45-70 mg (250 ml)
  • herbata zielona z torebki – 25-50 mg (250 ml)
  • napój energetyczny – 80 mg (250 ml)[4]
  • gorzka czekolada – 60-70 mg (100 g)[5].

Należy mieć na uwadze łączną ilość spożywanej kofeiny, bo ta może pochodzić z różnych źródeł – mimo że kojarzona jest przede wszystkim z kawą.

Kawa – szkodliwość potwierdzona?

Wiele osób zastanawia się, jak bardzo niekorzystna dla zdrowia jest kawa. Szkodliwość okazuje się być mocno kontrowersyjna, ale umiarkowane spożycie (na poziomie 400 mg kofeiny dziennie) stanowi element zdrowej diety – tak wynika ze stanowiska EFSA[6].

Dobroczynne właściwości kofeiny zawartej w kawie potwierdzają także badania naukowe. Przeprowadzone przez zespół dr Judith Haendeler i dr Joachima Altschmieda z uniwersytetu w Düsseldorfie wykazały, że wypijanie czterech filiżanek kawy dziennie pomaga zmniejszyć ryzyko uszkodzenia serca[7].

Warto jednak zachować ostrożność, ponieważ nie każdemu służy kawa. Szkodliwość – nawet przy dostarczaniu optymalnej ilości kofeiny – mogą odczuwać przede wszystkim osoby z wysokim ciśnieniem krwi. Każda filiżanka kawy przyczynia się do dalszego wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Z kofeiny powinny zrezygnować dzieci oraz nastolatki, u których może dochodzić do zaburzeń snu oraz spowolnienia funkcjonowania mózgu.

Uwaga na kafestol

Kawa, poza kofeiną, zawiera wiele innych substancji aktywnych. Wśród nich jest kafestol – składnik, który w dużych ilościach występuje w nieprzefiltrowanej kawie parzonej. Dostarczany do organizmu w nadmiarze może przyczynić się do podwyższenia stężenia cholesterolu LDL.

Badania naukowe wykazały, że spożywanie więcej niż pięciu filiżanek kawy dziennie w perspektywie długofalowej (nie mniej niż cztery tygodnie) może spowodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi o 6-8%[8]. Wystarczy jednak zastosować filtr do kawy, który pomaga w usunięciu m.in. kafestolu, dzięki czemu można zmniejszyć ryzyko zawału serca[9].

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, wcale nie musisz z niej rezygnować. Nie jest to nawet wskazane, ponieważ dzięki zawartej w niej kofeinie można uchronić serce przed uszkodzeniami. Zachowaj jednak umiar – pilnuj, aby nie przekraczać 400 mg kofeiny dziennie.

 

 

[1] https://www.portalspozywczy.pl/napoje/wiadomosci/miedzynarodowy-dzien-kawy-statystyczny-polak-wypija-ok-3-kg-kawy-rocznie,149592.html

[2] https://www.mp.pl/ratownictwo/na-dyzurze/202340,kofeina-na-dyzurze

[3] https://www.mp.pl/ratownictwo/na-dyzurze/202340,kofeina-na-dyzurze

[4] https://zdrowie.pap.pl/dieta/kawa-serce-sprawdz-czy-szkodzi-czy-pomaga

[5] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/gorzka-czekolada-czy-wlaczyc-ja-do-naszej-diety/

[6] https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/efsaexplainscaffeine150527.pdf

[7] https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2004408

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9555953/

[9] https://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070614162223.htm

Najpopularniejsze artykuły

Dieta

Najlepsze diety dla serca — na jakie modele żywieniowe zwrócić uwagę?

Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie Twojego serca. Jeżeli zależy Ci, aby biło mocno i rytmicznie, zapewniając Ci pełnię mocy do działania, zwróć baczną uwagę na to, co jesz. Jakie modele żywieniowe są najzdrowsze? Poznaj dwa, które będą szczególnie korzystne. Dieta a zdrowie serca: jakie to ma znaczenie? To, co trafia na Twój talerz każdego […]

<p>Niskie ciśnienie </p>

Niskie ciśnienie. Jakie są normy ciśnienia tętniczego?

2021-07-11  Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty. Wiele miejsca poświęca się nadciśnieniu tętniczemu, które – jeśli jest […]

5 objawów niedoboru kwasów omega-3. Sprawdź, czy dotyczą i Ciebie!

Kwasy omega-3 są niezwykle ważne dla Twojego zdrowia. Dlatego warto zadbać o dostarczenie sobie ich odpowiedniej ilości w diecie. Zastanawiasz się, co może się stać, gdy podaż omega-3 jest niewystarczająca, a w organizmie pojawi się niedobór tego składnika? Sprawdź, jakie objawy mogą o tym świadczyć oraz jak uniknąć tej sytuacji.

Przeczytaj także

Zdrowe przekąski dla serca

Najlepsze przekąski dla serca – co jeść między posiłkami, by wspierać układ krążenia?

Czy przekąski między posiłkami mogą być zdrowe? Oczywiście, że tak! Zobacz, co warto wybrać do przegryzienia np. w pracy czy podczas spotkania ze znajomymi – tak, aby zjeść coś smacznego, a jednocześnie zadbać o serce. Sprawdź nasze inspiracje. Najlepsze przekąski dla serca, czyli jakie? Jeżeli chcesz zadbać o prawidłową pracę swojego serca, zacznij od uświadomienia […]

Miażdżyca: objawy, przyczyny, profilaktyka

Rola nienasyconych kwasów tłuszczowych w profilaktyce miażdżycy Obecnie jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych w naszym kraju jest […]

Daktyle – właściwości. Czy chronią układ krążenia i wspierają układ odpornościowy?

2021-04-12 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. Daktyle to owoce, które wykorzystywane są w kuchni – najczęściej […]