Kafestol. Czy substancja występująca w niefiltrowanej kawie podnosi poziom złego cholesterolu?

2021-04-02 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut.

Jesteś miłośnikiem czarnej parzonej kawy? Jeżeli wypijasz więcej niż 5-6 filiżanek dziennie, musisz zmniejszyć ich ilość. Badania naukowe wykazują, że nieprzefiltrowana kawa parzona może odpowiadać za wyższe stężenie cholesterolu LDL.

Kawa LDL
Długofalowe spożywanie dużej ilości nieprzefiltrowanej kawy parzonej, np. po turecku, espresso może być niekorzystne dla zdrowia. Wszystko wskazuje na to, że zwiększa ona poziom „złego” cholesterolu. Oznacza to większe ryzyko miażdżycy, która może prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu.

Picie kawy – nie takie korzystne…

Kawie – z uwagi na zawartość kofeiny – przypisuje się wiele dobroczynnych właściwości. Pomaga pobudzić organizm, wspiera poprawę koncentracji, dodaje energii. Warto jednak mieć świadomość, że czarne ziarna zawierają nie tylko kofeinę, ale również inne substancje.

Badacze już od dawna przyglądali się zależności „kawa a cholesterol”. W swoich obserwacjach doszli do bardzo ciekawych wniosków. Widoczny jest negatywny wpływ kafestolu na organizm – substancji występującej w dużej ilości w nieprzefiltrowanej kawie parzonej. Badania naukowe wykazały, że może ona podnosić poziom cholesterolu LDL we krwi.

Kafestol – wpływa na cholesterol LDL?

Kafestol uważany jest za jedną z najsilniejszych substancji, która podnosi poziom cholesterolu LDL w diecie.

Badania naukowe pokazują, że spożywanie 5 filiżanek kawy z francuskiej prasy dziennie dostarcza 50 mg kafestolu. W przypadku długofalowej konsumpcji – trwającej 4 tygodnie – może dojść do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi o 6-8%[1].

Czy musisz rezygnować z picia kawy?

Dobra wiadomość dla miłośników czarnego napoju jest następująca – nie musisz rezygnować z wypijania kawy. Wystarczy, że zmienisz sposób jej parzenia, zastosujesz filtrację albo ograniczysz jej spożycie.

Wyniki badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology – czasopiśmie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego pokazały, że użycie filtra pozwala na usunięcie z kawy parzonej substancji podnoszących poziom cholesterolu, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zawału serca[2].

Możesz także zmniejszyć ilość wypijania niefiltrowanej kawy będącej źródłem kafestolu. Naukowcy wykazali istnienie związku między liczbą filiżanek a wzrostem poziomu lipidów – im więcej niefiltrowanej kawy, tym większy wzrost stężenia cholesterolu we krwi[3]. Do takich wniosków doszli na podstawie szczegółowej analizy danych ponad 360 tys. osób z przedziału wiekowego 37-73 lata.

W najlepszej sytuacji są osoby, które wypijają kawę filtrowaną lub instant (rozpuszczalną). W takich napojach kafestol nie występuje wcale lub pojawia się w znikomej ilości[4].

Jak obniżyć poziom złego cholesterolu LDL?

Doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, jak niefiltrowana kawa może wpływać na poziom cholesterolu, jednak nie możesz oprzeć się jej smakowi? W takiej sytuacji musisz podjąć działania, które pomogą w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu.

  • Wyeliminuj z diety tłuszcze trans i kwasy tłuszczowe nasycone – ich źródłem są m.in. masło, ciastka, sery żółte i sery topione, wafelki, zupy w proszku, margaryny do pieczenia.
  • Postaw na żywność funkcjonalną zawierającą sterole roślinne – badania naukowe wykazały, że obniżają one poziom cholesterolu o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia[5].
  • Ogranicz spożycie napojów słodzonych cukrem – badania naukowe wykazały, że ich wypijanie w dużych ilościach może zwiększyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym obniżeniu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL[6].

 

  • Wspomóż się ziołami – badania naukowe potwierdzają dobroczynne właściwości zielonej herbaty[7], karczocha zwyczajnego[8], czy czarnuszki siewnej[9] na obniżenie poziomu cholesterolu.

Pamiętaj! Wszystko, co w nadmiarze szkodzi. Dlatego – jeśli nie możesz zrezygnować z wypijania ulubionej niefiltrowanej kawy parzonej – ograniczyć jej spożycie. To szczególnie ważne w przypadku tych osób, które już zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu i muszą dążyć do jego obniżenia.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9555953/

[2] https://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070614162223.htm

[3] https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210218094507.htm

[4] https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210218094507.htm

[5] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[6] https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.014083

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28609140/

[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29587770/

 

Ten artykuł został napisany przez redakcję serwisu “Optymalne Wybory”.