Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kajzerkę z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą. To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub przekąskę, która łączy różnorodne smaki i wartości odżywcze.

Składniki:

  • 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista
  • 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • 4 plasterki (35 g) dojrzałej gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Garść rukoli
  • Garść startej gruszki
  • Garść orzechów włoskich
  • 1 dojrzałe awokado

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 692,5 kcal / 492 g
Białko ogółem 26,6 g
Tłuszcz 29,5 g
Węglowodany ogółem 79,0 g
Błonnik pokarmowy 9,9 g
Sód 358,1 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 191,6 µg
Witamina D 1,5 µg
Cholesterol 1,8 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 17,4 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4,9 g

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka. Polej oliwą, balsamico, oprósz solą, pieprzem i polej miodem. Dobrze wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut lub do czasu aż cebula apetycznie się zapiecze i skarmelizuje.
  2. Bułkę przetnij na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio.
  3. Na dolną część bułki rozłóż warstwę rukoli, upieczonej cebuli, startej gruszki, orzechów włoskich i plasterki awokado.

Komentarz dietetyka:

Awokado jest doskonałym źródłem korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado w połączeniu z margaryną obniżającą cholesterol Optima Cardio sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.

Składnik regionalny:

Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Produkt wpisany na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Produkowany jest z mleka najwyższej jakości, dostarczanego przez rolników z terenu Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Wytwarzany tradycyjnymi metodami produkcji stosowanymi od najdawniejszych lat z użyciem chust twarożkarskich i specjalnych pras do odciskania ziarna twarogowego. W procesie produkcyjnym twarogu nie są stosowane dodatki – aromaty, barwniki ani substancje konserwujące.

Najpopularniejsze artykuły

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]

Przeczytaj także

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 […]

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Składniki: 1 cukinia zielona (300 g) 1 cukinia żółta (300 g) 1 bakłażan (240 g) 1 kulka mozarelli (125 g) 1 batat (150 g) 1 podłużny pomidor czerwony (100 g) 1 […]