Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kajzerkę z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą. To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub przekąskę, która łączy różnorodne smaki i wartości odżywcze.

Składniki:

  • 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista
  • 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • 4 plasterki (35 g) dojrzałej gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Garść rukoli
  • Garść startej gruszki
  • Garść orzechów włoskich
  • 1 dojrzałe awokado

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 692,5 kcal / 492 g
Białko ogółem 26,6 g
Tłuszcz 29,5 g
Węglowodany ogółem 79,0 g
Błonnik pokarmowy 9,9 g
Sód 358,1 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 191,6 µg
Witamina D 1,5 µg
Cholesterol 1,8 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 17,4 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4,9 g

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka. Polej oliwą, balsamico, oprósz solą, pieprzem i polej miodem. Dobrze wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut lub do czasu aż cebula apetycznie się zapiecze i skarmelizuje.
  2. Bułkę przetnij na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio.
  3. Na dolną część bułki rozłóż warstwę rukoli, upieczonej cebuli, startej gruszki, orzechów włoskich i plasterki awokado.

Komentarz dietetyka:

Awokado jest doskonałym źródłem korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado w połączeniu z margaryną obniżającą cholesterol Optima Cardio sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.

Składnik regionalny:

Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Produkt wpisany na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Produkowany jest z mleka najwyższej jakości, dostarczanego przez rolników z terenu Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Wytwarzany tradycyjnymi metodami produkcji stosowanymi od najdawniejszych lat z użyciem chust twarożkarskich i specjalnych pras do odciskania ziarna twarogowego. W procesie produkcyjnym twarogu nie są stosowane dodatki – aromaty, barwniki ani substancje konserwujące.

Najpopularniejsze artykuły

Piernik świąteczny – jak zrobić pyszne ciasto na Wigilię?

Prosty przepis na piernik świąteczny:L mamy dla Ciebie tradycyjny przepis na prawdziwy świąteczny piernik na miodzie! Smacznego!

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]

Mus z malin z jogurtem i czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą

Deser jogurtowy z malinami i gorzką czekoladą to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy dbają o linię. Połączenie świeżych malin, kremowego jogurtu i gorzkiej czekolady tworzy wyjątkowo smakowitą i zdrową kompozycję. Łatwy w przygotowaniu i niskokaloryczny, ten deser dostarczy Ci nie tylko przyjemności, ale także wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 szklanki malin (250 g) […]

Przeczytaj także

Koktajlowa lista przebojów – który na co najlepszy?

Letnie, słoneczne dni zachęcają nas do przebywania na świeżym powietrzu. Wtedy, kiedy nie chce nam się stać […]

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]