Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich dawka chroni naczynia krwionośne przed miażdżycą. Ryby dostarczają także pełnowartościowego białka. Z kolei imbir, sok z limonki i miód nadają potrawie oryginalny smak oraz aromat.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 270 kcal
Składniki na 3 porcje:
Łosoś:
- kawałek korzenia imbiru (30 g)
- 2 łodygi trawy cytrynowej, białe części (12 g)
- sok z 1 limonki
- 300 g fi leta z łososia
- 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (12 g)
- 1 łyżeczka miodu (15 g)
Warzywa:
- 1 marchewka (150 g)
- 1 cukinia (200 g)
- 1/2 czerwonej papryki (100 g)
Sos:
- 1 łyżka oleju sezamowego (10 g)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu (15 g)
- 1 łyżka niesolonych orzeszków ziemnych (15 g)
Przygotowanie
Łosoś:
Imbir obierz, pokrój na kawałki. Trawę cytrynową posiekaj, wrzuć do malaksera, dodaj imbir, wlej sok z limonki, zmiksuj. Łososia podziel na porcje, natrzyj przygotowaną pastą, odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Wymieszaj margarynę Optima Cardio z miodem. Łososia wyjmij z lodówki, oczyść z pasty imbirowej. Pędzelkiem nanieś miodową glazurę, uułóż na blasze. Wstaw na górną półkę piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C z włączoną funkcją grill, piecz 30 minut.
Warzywa:
Marchewkę obierz, opłucz. Cukinię i paprykę umyj, oczyść z pestek, wszystko pokrój w słupki. Warzywa wrzuć na wrzątek,
blanszuj 2 minuty od ponownego zagotowania.
Sos:
Połącz olej sezamowy, sok z limonki i miód. Mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Dodaj posiekane orzeszki ziemne, ponownie wymieszaj.
Podanie:
Na talerzach ułóż porcje warzyw, a na nich łososia. Wszystko polej sosem z orzeszkami ziemnymi. Podawaj na ciepło lub na zimno.