Echokardiografia – na czym polega to badanie i jak się do niego przygotować?

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

Przeprowadzanie regularnych badań, zwłaszcza tych zleconych przez lekarza, jest niezbędnym elementem diagnostycznym, umożliwiającym nie tylko prawidłowe rozpoznanie choroby, a także właściwe leczenie. Echokardiografia jest jednym z podstawowych badań pozwalających ocenić pracę naszego serca. Jest to badanie nieinwazyjne, a także bezbolesne. Wykonuje się je zarówno u dorosłych, jak i dzieci, a nawet w trakcie ciąży!

Co ocenia echokardiografia serca?

Echokardiografia bywa nazywana także badaniem echa serca, USG serca i ultrasonografią. Jest to badane umożliwiające ocenę serca, naczyń wieńcowych, a także dużych naczyń krwionośnych. Dokładnej ocenie poddaje się:

  • struktury anatomiczne serca, w tym zastawki;
  • pracę serca (jego kurczliwość);
  • pracę zastawek;
  • przepływ krwi przez serce i sąsiadujące naczynia, takie jak aorta, tętnice i żyły płucne, a także żyłę główną i naczynia wieńcowe.

Na czym polega to badanie?

Echokardiografia to badanie nieinwazyjne i bezbolesne. Stosowana jest metoda ultradźwięków o częstotliwości od 1 do 10 MHz. Dzięki temu, że fala emitowanych ultradźwięków odbija się od serca i struktur naczyniowych, na ekranie monitora ukazuje się ich obraz.

W zależności od sytuacji klinicznej danej osoby echokardiografia może być przeprowadzona różnymi sposobami:

  • Echokardiografia przezklatkowa – wykonywana najczęściej, stanowi podstawowe badanie oceniające pracę i budowę serca.
  • Echokardiografia przezprzełykowa – jest przeprowadzana, gdy konieczne jest dodatkowe obrazowanie. Jest to badanie uzupełniające do echokardiografii przezklatkowej. Decyzję o konieczności wykonania kolejnego obrazowania podejmuje kardiolog.
  • Echokardiografia obciążeniowa – wykonuje się ją po wykonaniu zaleconego wysiłku fizycznego lub podaniu odpowiednich leków, które przyspieszają pracę serca.
  • Echokardiografia śródoperacyjna – realizowana podczas operacji.

Badanie w wersji standardowej, to znaczy echokardiografia przezklatkowa wymaga od pacjenta rozebrania się od pasa w górę. Badanie jest wykonywane przez lekarza np. kardiologa lub odpowiednio przeszkolonego technika. Następnie pracownik medyczny nakłada żel na powierzchnię skóry po której jest przesuwana głowica echokardiografu. Badanie pozwala na ocenę pracy serca w czasie rzeczywistym. W większości przypadków badanie to nie wiąże się z wystąpieniem powikłań, ani skutków ubocznych.

Jakie są wskazania do echokardiografii serca?

Z uwagi na stosunkowo dużą dostępność niezbędnego sprzętu, niski koszt badania i jego nieinwazyjny charakter, USG serca stanowi jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych. Można wykonać je nieodpłatnie, posiadając skierowanie od lekarza lub także w ramach prywatnej służby zdrowia.

Badanie to przeprowadza się w wielu sytuacjach klinicznych, gdzie mamy do czynienia z już rozpoznaną lub diagnozowaną chorobą układu krążenia. Jednym z podstawowych analizowanych parametrów jest ocena frakcji wyrzutowej (lewej komory).

Echokardiografię wykonuje się u chorych z:

  • chorobą niedokrwienną serca;
  • niewydolnością serca;
  • wadami serca;
  • wadami zastawek.

Badanie to jest także przeprowadzane:

  • po przebytym zawale serca, gdy chcemy ocenić wydolność pracy serca;
  • gdy występuje nagły ból w klatce piersiowej w celu weryfikacji czy występują ostre zespoły wieńcowe;
  • w celu diagnozy pierwotnych i wtórnych kardiomiopatii;
  • podczas oceny sztucznej zastawki serca;
  • w celu diagnozy i oceny chorób wsierdzia i osierdzia;
  • gdy chcemy ocenić powikłania nadciśnienia tętniczego np. przerost mięśnia sercowego;
  • gdy chcemy sprawdzić obecności skrzeplin np. po zawale, a także obecność tętniaków i guzów itp.

Jak należy się przygotować do badania?

Badanie metodą echokardiografii zazwyczaj nie wymaga specjalnego przygotowania. Czasami konieczne jest odstawienie przyjmowanych leków np. na nadciśnienie. Jeśli jednak taka sytuacja ma miejsce, lekarz prowadzący nas o tym poinformuje.

Z uwagi na liczne zalety, takie jak niski koszt, a także dokładność diagnostyczna badanie to stanowi jedno z podstawowych narzędzi pozwalających na ocenę pracy serca i struktur towarzyszących.

Bibliografia

  1. Echokardiografia w praktyce klinicznej. Standardy Sekcji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego 2007
  2. Lek. med. Hanna Dziedzic, dr med. Grzegorz Kopeć. Medycyna Praktyczna, data dostępu 23.04.2019, https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/badania/62359,echokardiografia-serca-echo-serca

Najpopularniejsze artykuły

Czy zawał można przewidzieć? Nieoczywiste objawy zawału!

Mianem zawału określa się martwicę mięśnia sercowego, do którego doprowadza jego niedokrwienie. Stanowi to konsekwencję zwężenia lub całkowitego zamknięcia światła naczynia przez odłożoną blaszkę miażdżycową[1]. Najczęściej martwica pojawia się bez żadnego ostrzeżenia, ale wiele osób – nawet kilka dni przed wystąpieniem typowego bólu w klatce piersiowej – zaczyna odczuwać inne dolegliwości.

Zdrowa wątroba – moda na detoks czy konieczność?

Zdrowa wątroba to warunek prawidłowego przebiegu wszelkich procesów, które zachodzą z jej udziałem, również reakcji detoksykacyjnych. To […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Przeczytaj także

Dieta niskotłuszczowa a dieta na cholesterol: czym się różnią?

Zależy Ci na utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu? To rzeczywiście bardzo ważny parametr, który ma znaczenie dla Twojego zdrowia w długofalowej perspektywy

Rola diety śródziemnomorskiej w profilaktyce chorób serca

Sposób odżywiania się ma kluczowe oddziaływanie na zdrowie. To, co jesz, wpływa na kondycję umysłu oraz ciała, w tym układu sercowo-naczyniowego.

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]