Czy dzieci mogą spożywać produkty funkcjonalne?

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

3 minuty czytania

Każdy rodzic dba o zdrowie swojego dziecka. Stara się zapewnić mu zbilansowaną zdrową dietę, która zapewni odpowiednią ilość składników pokarmowych na odpowiednim poziomie. Do takiego menu warto również włączać produkty, które zawierają składniki prozdrowotne o udokumentowanych właściwościach, takie jak np. tłuszcze omega 3 czy wapń.

W diecie dzieci z wysokim cholesterolem sprawdzą się produkty wzbogacane w sterole roślinne.

Programowanie zdrowia na przyszłość

Okres dzieciństwa jest szczególnym etapem rozwoju człowieka. W pierwszych latach życia (a także w okresie ciąży) zachodzi programowanie metabolizmu dziecka. Kluczowy wpływ na te procesy ma sposób żywienia. Młody organizm jest bardziej wrażliwy na niedobory lub nadmiary niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych.

Zapewniając dziecku zbilansowaną zdrową dietę dla serca dbamy o jego zdrowie w życiu dorosłym. Dlatego też należy zwrócić uwagę na jakość produktów, które spożywa dziecko. Niedostateczne spożycie wybranych składników pokarmowych lub też ich nadmiar, może mieć negatywne konsekwencje w postaci zwiększenia ryzyka chorób cywilizacyjnych, które w znacznej mierze uwarunkowane są czynnikami żywieniowymi.

Jak wybrać dobry produkt?

Wiele produktów spożywczych przez dzieci jest wzbogacanych w składniki odżywcze. Zazwyczaj są to witaminy i składniki mineralne. Jednak znaczna część tych produktów jest również źródłem cukru (np. napoje owocowe czy płatki śniadaniowe). Dlatego też należy ostrożnie komponować dietę dziecka i włączać do niej tylko wartościowe produkty.

Na rynku dostępna jest żywność funkcjonalna o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych, której działanie potwierdzono w badaniach klinicznych przeprowadzonych z udziałem dzieci.

Na opakowaniu takiej żywności znajdują się oświadczenia zdrowotne zatwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), dzięki temu rodzić może mieć pewność, że informacje te są wiarygodne.

Oświadczenia zdrowotne na produktach dla dzieci

Dotychczas EFSA wydała niewiele oświadczeń zdrowotnych, które mogą odnosić się do zdrowia dzieci. Najczęściej stosowane oświadczenia odnoszą się do takich składników jak wapń, witamina D, jod, żelazo i kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym omega 3 – DHA i EPA (Tabela 1).

Tabela 1. Przykłady oświadczeń zdrowotnych na żywności funkcjonalnej dla dzieci.

Sterole roślinne w diecie dziecka z wysokim poziomem cholesterolu

Produkty spożywcze wzbogacone w sterole lub stanole roślinne zaliczane są do żywności funkcjonalnej, której spożycie pomaga obniżyć wysoki cholesterol we krwi. Są one bardzo pomocne w leczeniu dietetycznym dzieci, u których występuje wysoki poziom cholesterolu wynikający zazwyczaj z obciążenia genetycznego (hipercholesterolemia rodzinna) lub nadmiernej masy ciała (szacuje się, że w Polsce ponad 48% otyłych dzieci cierpi na wysokie stężenie cholesterolu). Leczenie dzieci z wysokim stężeniem cholesterolu zawsze opiera się na dietoterapii, która powinna być prowadzona przez wykwalifikowanego dietetyka.

Bibliografia:

  1. Gruszfeld D., Socha P., Niemirska A. Litwin M.: “Programowanie żywieniowe”; Standardy Medyczne, 2011, T.8, 885-888
  2. Guardamagna O. i wsp.: Primary hyperlipidemias in children: effect of plant sterol supplementation on plasma lipids and markers of cholesterol synthesis and absorption. Acta Diabetol. 2011, 48, 127
  3. Myśliwiec M. i wsp.: Postępowanie w rodzinnej hipercholesterolemii u dzieci i młodzieży. Stanowisko Forum Ekspertów Lipidowych, Endokrynol. Ped., 12/2013;3(44):85-94
  4. Stolarz-Skrzypek K. i wsp.: Prewencja miażdżycy u dzieci – rola statyn i kwasy acetylosalicylowego, Przegląd lekarski 2013/70/2
  5. http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home

Najpopularniejsze artykuły

Produkty zawierające fluor [Tabela]

2021-05-13 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut. Aby być zawsze w świetnej formie, ważne jest, aby monitorować sposób […]

Ostatnia niedziela września: Światowy Dzień Serca (infografika)

Światowy Dzień Serca, obchodzony corocznie 29 września, to ważna inicjatywa międzynarodowa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej na temat chorób serca oraz związanych z nimi zagrożeń. Jest to najważniejsze wydarzenie w dziedzinie zdrowia serca, organizowane przez World Heart Federation (Światową Federację na Rzecz Serca) we współpracy z WHO (Światową Organizacją Zdrowia) oraz innymi organizacjami działającymi na rzecz zdrowia publicznego.

Dieta po zawale. Jakich produktów bezwzględnie unikać?

Zawał bardzo często diametralnie zmienia życie pacjenta. Po wyjściu ze szpitala musi on zmienić tryb życia – zadbać zarówno o odpowiednią dawkę ruchu, jak i o zdrową dietę. Właściwe żywienie to jeden z filarów utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi czy poziomu cholesterolu. Co zatem powinno się znaleźć w diecie po zawale, a jakich produktów należy bezwzględnie unikać? Oto najważniejsze informacje.

Przeczytaj także

<p>3d rendering atherosclerosis with cholesterol blood or plaque in vessel cause of coronary artery disease</p>

Cukrzyca a miażdżyca: czy istnieje zależność?

Cukrzyca oraz miażdżyca są jednymi z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. W Polsce jest ok. 3 mln pacjentów, u których zdiagnozowano to pierwsze schorzenie

Ćwiczenia na poprawę pamięci (infografika)

Przygotowanie do badania EKG można podzielić na kilka etapów – dzień przed badaniem: unikaj spożywania dużych ilości kofeiny, alkoholu lub używania wyjątkowo silnych naparów ziołowych, które mogą wpływać na pracę serca.Upewnij się, że masz luźne,

<p>Dietitian writing diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating</p>

Kamica żółciowa: jakie produkty należy wykluczyć z diety?

Kamicę żółciową uważa się za jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji z powodu schorzeń układu pokarmowego.