Dieta seniora — 8 produktów zalecanych osobom starszym

Redakcja

1.08.2024

6 minut czytania

Dieta Seniora

Dieta seniora — 8 produktów zalecanych osobom starszym


Jesień życia jest okresem, w którym warto szczególnie uważnie zatroszczyć się o dietę. Powód jest prosty: potrzeby starzejącego się organizmu są nieco inne niż w młodzieńczych latach. Na szczęście wcale nie oznacza to, że trzeba rezygnować z ulubionych potraw i smaków. Zobacz, jakie produkty powinny się znaleźć w jadłospisie seniora i dlaczego.

Żywienie osób starszych – na czym polega różnica?

Zastanawiasz się, co sprawia, że do diety seniora trzeba podejść inaczej niż np. do tej planowanej dla 30-40-latka? Wraz z wiekiem zmienia się sposób funkcjonowania organizmu, co przekłada się również na jego inne potrzeby.

O czym należy pamiętać?

Po pierwsze, o zachowaniu odpowiednich proporcji między makroskładnikami, tzn. białkiem, tłuszczami i węglowodanami. Zgodnie z zaleceniami ekspertów powinny one rozkładać się w następujący sposób:

  • 50-60% węglowodany;
  • 15-30% tłuszcze;
  • 12-15% białka[1].

Po drugie, poza proporcjami liczy się też jakość pożywienia – poszczególne makroskładniki powinny być dostarczane w jak najbardziej wartościowej postaci. To istotne, ponieważ osoby w jesieni życia są bardziej podatne na m.in. zaburzenia metabolizmu węglowodanów (w tym na insulinooporność i cukrzycę typu 2), jak również na złe wchłanianie białka[2]. Zwiększa się też ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych[3], w tym miażdżycy czy tzw. wieńcówki. To sprawia, że trzeba też zwrócić szczególną uwagę na jakość wybieranych tłuszczów.

Po trzecie, organizm w podeszłym wieku może mieć większe zapotrzebowanie na poszczególne witaminy i składniki mineralne. W tym okresie rośnie m.in. ryzyko deficytu[4] [5]:

  • wapnia;
  • witaminy D;
  • witaminy K2;
  • witamin B6 i B12;
  • żelaza;
  • folianów;
  • witaminy C.

Składniki, które powinny się pojawić w diecie seniora – 8 produktów, po które warto sięgać

Co zatem powinno się pojawić w jadłospisie seniora, aby dobrze zbilansować posiłki? Oto najważniejsze składniki.

1.      Produkty pełnoziarniste

Ciemne pieczywo, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty i pokrewne produkty z tej kategorii – to one powinny być istotnym elementem diety seniora. W przeciwieństwie do białego chleba, ryżu czy „zwykłego” makaronu – zawierają one spore ilości błonnika, witamin z grupy B czy składników mineralnych[6]. Mają też niższy indeks glikemiczny. Jak pokazują badania, ich spożycie może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i zgonu wywołanego jedną z nich[7].

2.      Tłuszcze nienasycone

Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko rozwoju miażdżycy – choroby, u której podstaw leżą zaburzenia profilu lipidowego, m.in. nadmierne stężenie „złego” cholesterolu LDL[8]. Stan ten wynika w dużej mierze z diety, a dokładniej z typu spożywanych tłuszczów. Niekorzystne dla organizmu są:

  • tłuszcze nasycone – obecne głównie w produktach zwierzęcych, zwłaszcza w czerwonym mięsie czy tłustym nabiale oraz maśle, a także w oleju kokosowym czy palmowym;
  • tłuszcze trans – naturalnie występujące w mięsie i mleku przeżuwaczy (np. krów, kóz, owiec) i ich przetworach, a także w żywności wysoko przetworzonej, która zawiera częściowo uwodornione oleje roślinne[9].

Te pierwsze odpowiadają za podwyższenie stężenia LDL, a drugie – poza podniesieniem poziomu „złego” cholesterolu, zmniejszają też ilość tego „dobrego”[10].

W zamian warto sięgnąć po tłuszcze nienasycone, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i aterogennej frakcji LDL[11]. W diecie powinny się więc pojawić np.:

  • miękkie margaryny kubkowe wyprodukowane z olejów roślinnych (np. do smarowania pieczywa) – dobrym wyborem jest choćby Optima Cardio, która dodatkowo zawiera sterole roślinne; te substancje obniżają poziom cholesterolu LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni, przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g oraz prowadzeniu zdrowego stylu życia[12];
  • oleje – w tym oliwa (np. do smażenia).

3.      Tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, makrela, tuńczyk czy halibut to dobre źródła białka, a przede wszystkim nienasyconych tłuszczów z grupy omega-3. W jesieni życia może się pojawić ich deficyt[13], tymczasem mają one ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania serca i umysłu[14]. Stąd warto je spożywać mniej więcej raz w tygodniu.

4.      Chude mięsa i wędliny

Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa, tj. wieprzowiny i wołowiny, jest niewskazane – zwłaszcza dla seniorów. W zamian warto sięgnąć po zdrowsze źródła białka. Będą to np.:

  • chude mięso drobiowe (najlepiej bez skóry) – np. filety z kurczaka czy indyka;
  • chude wędliny drobiowe[15].

Warto pamiętać, że pełnowartościowe białko powinno się znaleźć w 3 posiłkach seniora każdego dnia[16].

5.      Fermentowane produkty mleczne

Kefiry i jogurty naturalne zawierają niewielkie ilości tłuszczu, a przy tym są dobrymi źródłami białka. To jednak nie wszystko. Stanowią one również ważne źródło witaminy K2 – jest ona istotna w profilaktyce osteoporozy, szczególnie istotnej w podeszłym wieku[17]. Ponadto zawierają one szczepy bakterii, które wspierają zachowanie korzystnego mikrobiomu, a co za tym idzie – wzmocnienie odporności organizmu. Są one również bardziej biodostępne niż tradycyjne przetwory mleczne i bogatsze w wapń[18].

6.      Warzywa i owoce

Warzywa i owoce powinny stanowić ok. 50% wszystkich spożywanych w ciągu dnia produktów. Łącznie powinno się zjadać 5 porcji warzyw i owoców, najlepiej w surowej postaci[19]. Jedną lub dwie można zastąpić sokami, zwłaszcza przy problemach z przeżuwaniem[20]. Jakie produkty z tej kategorii warto wybrać? Można się kierować własnymi preferencjami, jednak szczególnie polecane są:

  • warzywa zielone, bogate m.in. w foliany czy żelazo[21];
  • nasiona roślin strączkowych – stanowią dobre źródło białka, a także witamin i składników mineralnych;
  • owoce jagodowe, bogate m.in. w witaminy i polifenole, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi[22].

Jak zatem widać, dieta seniora nie musi znacząco odbiegać od standardowych zasad piramidy zdrowego żywienia. Wystarczy zdrowo zbilansować spożywane składniki – tak, aby zapewnić organizmowi wsparcie w utrzymaniu dobrego zdrowia oraz kondycji.

 

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

[3] https://podyplomie.pl/medycyna/37976,ocena-ryzyka-sercowo-naczyniowego-wytyczne-esc-2021

[4] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

[5] https://www.mp.pl/geriatria/wytyczne/271382,zywienie-osob-w-podeszlym-wieku

[6] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/159173,spozycie-produktow-pelnoziarnistych-a-ryzyko-zgonu-i-chorob-sercowo-naczyniowych

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/159173,spozycie-produktow-pelnoziarnistych-a-ryzyko-zgonu-i-chorob-sercowo-naczyniowych

[8] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/informacje/definicje/54556,miazdzyca

[9] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/

[10] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[11][11] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[12] https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/blood-cholesterol-reduction-health-claims-phytosterols-can

[13] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

[14] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[15] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

[16] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

[17] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

[18] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/dlaczego-osoby-starsze-powinny-spozywac-mleko-i-fermentowane-napoje-mleczne/

[19] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

[20] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-2/

[21] https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-2/

[22] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/niedozywienie/117414,zasady-zywienia-osob-starszych

Najpopularniejsze artykuły

Jak zapobiec chorobie nadciśnieniowej? Profilaktyka przy nadciśnieniu tętniczym

2022-04-02 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Nadciśnienie tętnicze uznaje się za jedną z powszechnych chorób układu […]

Podwyższony potas. Jak wpływa na zdrowie serca?

2021-08-13 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Potas jest jednym z czterech, obok magnezu, wapnia i sodu, […]

EKG serca – jak się przygotować do badania?

Dzień przed wykonaniem badania trzeba zrezygnować ze spożywania alkoholu, zrezygnować z wykonywania intensywnego wysiłku fizycznego.

Przeczytaj także

Miażdżyca mózgu – co ją powoduje? Jak rozpoznać objawy?

Miażdżyca to choroba tętnic, prowadząca do zwężenia ich światła. Tętnice zwężają się w wyniku pojawienia się w nich blaszki miażdżycowej, której przyczyną jest z kolei odkładanie się cholesterolu z frakcji LDL.

Sól a serce: jak ograniczyć jej spożycie?

Sól a serce: jak ograniczyć jej spożycie? [Infografika]

Lubisz sól? Jej nadmiar może Ci szkodzić! Sól to inaczej chlorek sodu (NaCl) Zawiera sód, który jest jednym z kluczowych elektrolitów Sód w odpowiedniej ilości pomaga m.in. w kontroli ilości wody w organizmie czy przewodzeniu impulsów nerwowych oraz pracy mięśni Nadmiar soli podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego Łyżeczka soli dziennie – tyle wystarczy! WHO zaleca, […]

Optima Cardio + masło - opakowanie margaryny

Dietetyk wyjaśnia: Czym jest żywność funkcjonalna? Jakie badania musi przejść taki produkt, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży? Cz.I.

Czym jest żywność funkcjonalna? Jakie badania musi przejść taki produkt, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży? Czy znajdujące się na jego opakowaniach ostrzeżenia  są wymagane przez urzędy zajmujące się bezpieczeństwem żywności? Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska   Porozmawiajmy dzisiaj na temat żywności funkcjonalnej. Czym ona jest i jakie produkty możemy do niej zaliczyć? Zacznijmy […]