5,00

Dieta po zawale. Jakich produktów bezwzględnie unikać?

Redakcja Optymalnewybory.pl

30.09.2022

2 minuty czytania

Zawał bardzo często diametralnie zmienia życie pacjenta. Po wyjściu ze szpitala musi on zmienić tryb życia – zadbać zarówno o odpowiednią dawkę ruchu, jak i o zdrową dietę. Właściwe żywienie to jeden z filarów utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi czy poziomu cholesterolu. Co zatem powinno się znaleźć w diecie po zawale, a jakich produktów należy bezwzględnie unikać? Oto najważniejsze informacje.
Optima Cardio

Prawidłowa dieta po zawale = szansa na dłuższe życie

Zawał to stan, który powoduje bardzo poważne nadszarpnięcie zdrowia. Kiedy do niego dochodzi, w rzeczywistości następuje niedokrwienie mięśnia sercowego, a w efekcie obumarcie jego fragmentu. To efekt pęknięcia blaszki miażdżycowej w tętnicy wieńcowej[1]. Przyczyny, dla której to następuje, to w dużej mierze niezdrowy tryb życia. Niewystarczająca ilość ruchu, dieta bogata w wysoko przetworzoną, tłustą żywność, nadmierne użycie soli, stres, palenie papierosów – to wszystko prowadzi m.in. do rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji – do zamknięcia światła tętnicy.

Pacjent, któremu zostanie szybko udzielona pomoc po zawale, ma duże szanse na rekonwalescencję. Jednak wdrożone leczenie czy przepisane leki to tylko jedna strona medalu. Drugą jest zmiana stylu życia na zdrowszy. Istotna jest kontrola pięciu kluczowych czynników ryzyka. Są to:

  • palenie tytoniu,
  • nadwaga lub otyłość,
  • zbyt wysoka glikemia,
  • za wysoki poziom cholesterolu,
  • nadciśnienie tętnicze.

Poza paleniem papierosów wszystkie te elementy wiążą się ze zdrową dietą. Problem w tym, że duży odsetek osób po zawale nie dostosowuje się do zaleceń lekarzy, co zwiększa ryzyko ponownego zamknięcia tętnicy wieńcowej. Może także dojść do udaru. W ok. 90% zależy to od stylu życia[2].

Przestrzeganie zaleceń dietetycznych jest więc kluczem do dłuższego życia bez obaw o ponowne doświadczenie zawału. Wbrew pozorom, zasady nie są wyjątkowo restrykcyjne – wystarczy kilka prostych zmian, aby zadbać o swoje serce!

Czego nie można jeść po zawale?

Kluczowymi produktami, które trzeba ograniczyć w diecie po przebytym zawale, są:

  • wyroby z dużą zawartością soli – jej nadmierne spożycie sprzyja podniesieniu ciśnienia krwi;
  • słodycze – zwłaszcza przy nadwadze, otyłości czy cukrzycy powinny one zostać zupełnie wyeliminowane z jadłospisu;
  • napoje słodzone;
  • słabej jakości wyroby piekarnicze, np. croissanty, bułki słodkie czy ciastka;
  • produkty zawierające dużą ilość tłuszczów zwierzęcych – np. tłusty nabiał, kiełbasy, boczek, pasztety itp.;
  • zupy zagęszczane i zaprawione tłustą śmietaną;
  • masło – dobrze jest je zastąpić margaryną zawierającą sterole roślinne.
  • dania smażone na głębokim tłuszczu, np. kotlety, frytki itp[3].

Pozwoli to ograniczyć spożycie najbardziej szkodliwych po zawale składników – takich jak tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone, sód (zawarty w soli) oraz cukier. Dzięki temu będzie też łatwiej utrzymać prawidłową sylwetkę lub powrócić do niej.

Co warto jeść po zawale?

Po zawale warto prowadzić zdrowo zbilansowaną dietę zgodną z zaleceniami piramidy żywienia. Istotne jest więc włączenie do diety:

  • dużej ilości warzyw oraz owoców – powinny stanowić ok. 50% spożywanych posiłków;
  • tłuszcze roślinne zawierające wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe – to np. miękkie margaryny, oleje rzepakowy i słonecznikowy, oliwa, czy orzechy, np. migdały czy włoskie;
  • margaryny funkcjonalne – masło dobrze jest zastąpić margaryną zawierającą sterole roślinne. Przyczyniają się one do redukcji poziomu cholesterolu frakcji LDL o 7-10% w ciągu 2-3 tygodni przy dziennym spożyciu 1,5-2,4 g w połączeniu z prawidłowo zbilansowaną dietą i zdrowym stylem życia. Można je znaleźć np. w margarynie Optima Cardio;
  • tłuste ryby morskie, takie jak halibut, dorsz czy łosoś – stanowią doskonałe źródło kwasów Omega-3;
  • chude mięso, np. drobiowe,
  • węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym – to przede wszystkim produkty pełnoziarniste: pieczywo, makarony, kasze czy ryż brązowy[4].

Warto także pamiętać, aby spożywać 4-5 posiłków dziennie. Trzeba także zadbać o to, aby ich kaloryczność odpowiadała realnemu zapotrzebowaniu na energię. Przejadanie się sprzyja nadwadze i otyłości.

Jak zatem widzisz, zdrowa dieta po zawale serca wcale nie jest obwarowana wieloma restrykcjami. Wystarczy spróbować nowego sposobu przygotowywania posiłków, aby otworzyć się na nowe smaki i zdrowy tryb życia. Powodzenia!

[1] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zawal/62035,zawal-serca

[2] https://www.mp.pl/pacjent/choroby-ukladu-krazenia/aktualnosci/202185,mamy-wciaz-wieksza-zapadalnosc-na-zawaly-niz-inne-kraje-ue

[3] https://www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/31-ds-35-dieta-przy-chorobach-serca/file

[4] https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/lista/64902,dieta-po-zawale

Najpopularniejsze artykuły

Poziom cholesterolu – dieta czy geny?

2018-11-19 Lektura tego artykułu zajmie 7 minut. Choroby cywilizacyjne zwane także chorobami XXI wieku to globalnie i […]

Infografika sport dla serca

Sport dla serca: jaka aktywność fizyczna zapobiega chorobom kardiologicznym? [Infografika]

Czy wiesz, że choroby serca stanowią najczęstszą przyczynę chorób serca na świecie? Już mała ilość ruchu znacznie zwiększa ryzyko zawału, a nawet nagłego zgonu sercowego. Wysiłek energetyczny na poziomie 1000 kcal/tydz. obniża ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca o 20-30%. Wystarczy ok. 30 minut umiarkowanej aktywności dziennie 5x w tygodniu, aby zachować dobre zdrowie! Rusz się […]

Orzechu włoskie z dziadkiem do orzechów

Wegetariańskie źródła omega-3 – gdzie ich szukać?

Często słyszysz, że kwasy omega-3 to ważny element zdrowej, zrównoważonej diety? To prawda! Ten składnik wykazuje bardzo istotne właściwości prozdrowotne – ważne m.in. dla prawidłowej pracy serca oraz umysłu. Sęk w tym, że jego głównymi źródłami są produkty zwierzęce. Jak zatem zadbać o prawidłową podaż omega-3 na diecie wegańskiej i wegetariańskiej? Podpowiadamy. Kwasy omega-3: dlaczego […]

Przeczytaj także

Grahamka z szynką i jajkiem sadzonym

Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia. Składniki: 1 grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g) 1 […]

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Serce w ciąży

Serce w ciąży — co warto wiedzieć?

Ciąża jest wyjątkowym momentem w życiu kobiety – nie tylko z uwagi na to, że oczekuje na przyjście na świat swojego dziecka. To również czas wyzwań dla jej organizmu, związanych z rozwojem nowego życia. Dlatego przyszła mama powinna uważnie zadbać o swoje zdrowie, w tym o kondycję serca. Co warto wiedzieć o jego funkcjonowaniu w […]