Czy jedno jabłko dziennie może uchronić od choroby?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2020

3 minuty czytania

„Polska jabłkiem stoi..” Nasz kraj od ponad 12 lat zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji tych smacznych owoców.

Nic więc dziwnego, że mieszkańcy naszego kraju chętnie sięgają po jabłka w przeróżnych odmianach i pod różną postacią, m.in. soków , konfitur, przecierów i innych owocowych przetworów. 

Jedno jabłko dziennie

Popularne za granicą, ale i również w naszym kraju powiedzenie mówi, że spożycie jednego jabłka dziennie pozwoli nam utrzymać się z dala od gabinetu lekarskiego. O ile zdrowy rozsądek podpowiada, że w naszym życiu mamy do czynienia z tak dużą liczbą niekorzystnych czynników, że jedno jabłko to po prostu za mało, o tyle regularne spożycie tego owocu może naprawdę poprawić stan naszego zdrowia.

Tę kwestię na warsztat postanowili wziąć naukowcy z Oxfordu, działający w British Heart Foundation Health Promotion Research Group. Według przeprowadzonych przez nich badań, aż 2/3 dorosłych przyznało się, że nie spożywają oni w ciągu dnia pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw. Jak wynika z końcowych wniosków naukowców, gdyby osoby dorosłe niezależnie od wieku, włączyły do zdrowej diety dodatkową porcję owoców lub warzyw, co roku można byłoby uniknąć 11 000 zgonów z powodu chorób układu krążenia.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Przede wszystkim, jabłka pomagają walczyć z nadmiarem cholesterolu, ponieważ same w ogóle go nie zawierają. Poza tym, jabłko dostarcza duże ilości wartościowego błonnika, który nie tylko syci, ale również blokuje wchłanianie lipoprotein pokarmowych w jelicie.  Poza tym, pektyny zawarte w tych owocach przyczyniają się do neutralizowania kwasów żółciowych.

Poza tym, jabłka są również bogatym źródłem flawonoidów, będących silnymi przeciwutleniaczami. Związki te wyłapują wolne rodniki,  z działaniem których wiąże się powstawanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

Oprócz tego, szkodliwa działalność wolnych rodników obejmuje również przyspieszone starzenie się komórek, co jest chyba najbardziej widoczne na skórze. Pojawiają się wówczas zmarszczki mimiczne, przebarwienia oraz miejsca o zmniejszonej elastyczności, wyglądające dość nieestetycznie.

Zwiększone spożycie jabłek jest również korzystne z punktu widzenia układu odpornościowego. W 100 gramach tego owocu znajdziemy 8 mg witaminy C, jednak taka ilość nie wydaje się zbyt duża na tle np. malin, jagód czy papryki. Jabłka zawierają jednak jeszcze cynk – pierwiastek usprawniający pracę limfocytów T, będących jednymi z głównych „strażników” naszego organizmu.

Kto powinien jeść jabłka?

Przede wszystkim osoby, które są najbardziej narażone na rozwój chorób układu krążenia, a więc ludzie po 50. roku życia. Według oxfordzkich naukowców, gdyby 7 na 10 osób po pięćdziesiątce regularnie jadło jabłka, każdego roku można byłoby uniknąć od 8500-9400 przypadków zgonów.Zważając na jednostkową wartość życia ludzkiego, taka liczba jest przeogromna.


[1] http://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci/jedno-jablko-dziennie-moze-uratowac-zycie,artykul,1693320.html

Najpopularniejsze artykuły

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu plamistego – właściwości i zastosowanie

Ostropest plamisty jest rośliną pochodząca z ciepłych regionów Europy, Azji i Afryki. Zarówno jako lek, olej, a także jako surowiec zielarski, znajduje swoje zastosowanie we wspomaganiu stanu zdrowia. Substancja czynna obecna w tej roślinne – sylimaryna – charakteryzuje się działaniem hepatoprotekcyjnym, przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Olej z ostropestu plamistego, jako jeden z ważniejszych przetworów powstałych na bazie tej […]

Woda

Woda a zdrowie serca: ile pić, aby wspierać układ krążenia?

Ile wody pijesz każdego dnia? Czy na pewno tyle, ile potrzebuje Twój organizm? Zobacz, jaką rolę odgrywa prawidłowe nawodnienie dla pracy serca i jak możesz o nie zadbać. Wbrew pozorom, to nie jest takie trudne. Jak woda wpływa na organizm? Zacznijmy od najważniejszego: woda jest niezbędna do życia. Ciało osoby dorosłej składa się z niej […]

Kobieta - zawał serca

Czy grozi Ci zawał? Sprawdź 6 czynników ryzyka typowych dla kobiet

Zawał – brzmi groźnie. I rzeczywiście, z atakiem serca nie ma żartów. To stan, który może doprowadzić nawet do śmierci. Zastanawiasz się, czy Ci grozi? Poznaj najważniejsze czynniki, które zwiększają ryzyko zawału u kobiet. Niektóre Cię zaskoczą. 1.     Menopauza Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego mówi się, że kobiety chorują na serce później niż mężczyźni? To […]

Przeczytaj także

<p>Dietitian writing diet plan, view from above on the table with different healthy products and drawings on the topic of healthy eating</p>

Kamica żółciowa: jakie produkty należy wykluczyć z diety?

Kamicę żółciową uważa się za jedną z najczęstszych przyczyn hospitalizacji z powodu schorzeń układu pokarmowego.

Profilaktyka chorób serca. Jakie badania należy wykonać?

2021-10-01 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Choroby układu krążenia są jedną z głównych przyczyn zgonów w […]

Zawał serca u kobiet

Zawał serca u kobiet – nietypowe objawy, które łatwo przeoczyć [Infografika]

Jakie są nietypowe objawy zawału u kobiet? Silny ból brzucha, nudności, wymioty – mogą przypominać niestrawność, ale pojawiają się nagle i mogą być jedynym objawem ataku serca Dławienie, ucisk lub pieczenie za mostkiem – często mylone ze zgagą, nie ustępuje po zmianie pozycji Nagła duszność – trudności z oddychaniem podczas codziennych czynności, nawet bez towarzyszącego […]