Czy jedno jabłko dziennie może uchronić od choroby?

Redakcja Optymalnewybory.pl

12.02.2020

3 minuty czytania

„Polska jabłkiem stoi..” Nasz kraj od ponad 12 lat zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji tych smacznych owoców.

Nic więc dziwnego, że mieszkańcy naszego kraju chętnie sięgają po jabłka w przeróżnych odmianach i pod różną postacią, m.in. soków , konfitur, przecierów i innych owocowych przetworów. 

Jedno jabłko dziennie

Popularne za granicą, ale i również w naszym kraju powiedzenie mówi, że spożycie jednego jabłka dziennie pozwoli nam utrzymać się z dala od gabinetu lekarskiego. O ile zdrowy rozsądek podpowiada, że w naszym życiu mamy do czynienia z tak dużą liczbą niekorzystnych czynników, że jedno jabłko to po prostu za mało, o tyle regularne spożycie tego owocu może naprawdę poprawić stan naszego zdrowia.

Tę kwestię na warsztat postanowili wziąć naukowcy z Oxfordu, działający w British Heart Foundation Health Promotion Research Group. Według przeprowadzonych przez nich badań, aż 2/3 dorosłych przyznało się, że nie spożywają oni w ciągu dnia pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw. Jak wynika z końcowych wniosków naukowców, gdyby osoby dorosłe niezależnie od wieku, włączyły do zdrowej diety dodatkową porcję owoców lub warzyw, co roku można byłoby uniknąć 11 000 zgonów z powodu chorób układu krążenia.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Przede wszystkim, jabłka pomagają walczyć z nadmiarem cholesterolu, ponieważ same w ogóle go nie zawierają. Poza tym, jabłko dostarcza duże ilości wartościowego błonnika, który nie tylko syci, ale również blokuje wchłanianie lipoprotein pokarmowych w jelicie.  Poza tym, pektyny zawarte w tych owocach przyczyniają się do neutralizowania kwasów żółciowych.

Poza tym, jabłka są również bogatym źródłem flawonoidów, będących silnymi przeciwutleniaczami. Związki te wyłapują wolne rodniki,  z działaniem których wiąże się powstawanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

Oprócz tego, szkodliwa działalność wolnych rodników obejmuje również przyspieszone starzenie się komórek, co jest chyba najbardziej widoczne na skórze. Pojawiają się wówczas zmarszczki mimiczne, przebarwienia oraz miejsca o zmniejszonej elastyczności, wyglądające dość nieestetycznie.

Zwiększone spożycie jabłek jest również korzystne z punktu widzenia układu odpornościowego. W 100 gramach tego owocu znajdziemy 8 mg witaminy C, jednak taka ilość nie wydaje się zbyt duża na tle np. malin, jagód czy papryki. Jabłka zawierają jednak jeszcze cynk – pierwiastek usprawniający pracę limfocytów T, będących jednymi z głównych „strażników” naszego organizmu.

Kto powinien jeść jabłka?

Przede wszystkim osoby, które są najbardziej narażone na rozwój chorób układu krążenia, a więc ludzie po 50. roku życia. Według oxfordzkich naukowców, gdyby 7 na 10 osób po pięćdziesiątce regularnie jadło jabłka, każdego roku można byłoby uniknąć od 8500-9400 przypadków zgonów.Zważając na jednostkową wartość życia ludzkiego, taka liczba jest przeogromna.


[1] http://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci/jedno-jablko-dziennie-moze-uratowac-zycie,artykul,1693320.html

Najpopularniejsze artykuły

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kajzerkę z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą. To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub przekąskę, która łączy różnorodne smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi […]

Pierwsza pomoc przy zawale serca – co możemy zrobić?

Co roku w Polsce zawał serca dotyka 100 tys. osób, z czego ponad jednej trzeciej nie udaje […]

Otyłość

Jak nadmiar tkanki tłuszczowej wpływa na serce?

Czy wiesz, że nadmiar tkanki tłuszczowej to nie tylko problem estetyczny? Nadprogramowe kilogramy, zwłaszcza w okolicach brzucha, mogą mieć poważny wpływ na zdrowie serca. Dowiedz się, jaki i dlaczego nie powinno się go lekceważyć! Nadmiar tkanki tłuszczowej a serce – nie tylko otyłość jest szkodliwa Zacznijmy od najważniejszego: już nadwaga może prowadzić do zwiększenia ryzyka […]

Przeczytaj także

Jakie warzywa wybierać zimą?

Zimową porą na rynku brakuje świeżych warzyw, do których mamy nieograniczony dostęp latem lub wiosną. Jak powszechnie […]

Wady i zalety diety paleo

Dieta paleo nawiązuje do (hipotetycznego) modelu odżywiania ludzi pierwotnych. Często nie ogranicza się do zaleceń żywieniowych, ale […]

Ryby morskie, jakie korzyści przynosi ich spożywanie?

W wypowiedziach lekarzy i dietetyków często słyszymy, że ryby są zdrowe i warto włączyć je do swojego […]